,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет інформаційних технологій і систем Новини Інформація про діяльність структурного підрозділу з комерціалізації науково-технічних розробок
Середа, 31 січня 2018 12:02

Інформація про діяльність структурного підрозділу з комерціалізації науково-технічних розробок

Діяльність структурного підрозділу з комерціалізації науково-технічних розробок 

1. Виконнаня госпдоговірної теми  №117-2016 «Розробка електронних шаблонів та навчально-довідкових матеріалів для користувачів медичної інформаційної системи  "Доктор Елекс" (ТОВ "Док-тор Елекс") на суму 31,5 тис. грн.

2. Виконнаня госпдоговірної теми 118-2016 "Впровадження МІС "ЕМСІМЕД" (ТОВ "АЛТ Україна ЛТД") на суму 75 тис. грн.


Список наукових праць, опублікованих та прийнятих редакцією до друку у зарубіжних виданнях, які мають імпакт-фактор дивись тут
 

 

Відомостіпро науково-дослідну роботу та інноваційну діяльність студентів, молодих учених

Окремі статистичні дані:

Рік

Кількість студентів, які беруть участь у наукових дослідженнях та відсоток від загальної кількості студентів

Кількість молодих учених, які працюють у ВНЗ або науковій установі

Відсоток молодих учених, які залишаються у ВНЗ або установі після закінчення аспірантури

2013

20%

27

75

2014

19%

30

100

2015

18%

29

100

2016

20%

58

100

Студенти залучаються до науково-дослідної роботи, яка тематично пов’язана з навчальним процесом і науковими напрямками досліджень кафедри і факультету.

Результати досліджень студентів доповідались на Днях студентської науки, а також обговорювалися на міжнародних конференціях. Матеріали студентських науково-дослідних робіт використовуються під час написання курсових робіт та проектів, а також під час підготовки магістерських випускних робіт, дипломних проектів, бакалаврських випускних робіт.

Головою Ради молодих вчених є доцент кафедри КНІТУ ФІТІС Герасименко І.В.

 

На кафедрах факультету діють студентські наукові гуртки:

Назва студ. гуртка/проблемної групи

Діяльність

Результативність роботи

Проблемна група з розробки та дослідження методів факторіального кодування інформації

Проблемна група функціонує під керівництвом доц. Фауре Е.В., доц. Швидкого В.В., доц. Щерби А.І. Діяльність групи спрямовано на розробку та дослідження методів факторіального кодування інформації, які суміщюють операції завадостійкого кодування та захисту інформації від несанкціонованого читання та нав'язування хибних даних.

Розроблено методи контролю цілісності інформації на основі повного та комбінованого факторіального кодування, які забезпечують захист інформації від нав'язування хибних даних та виявлення помилок у каналі зв'язку. Досліджено завадостійкість запропонованих кодів.

Студентське конструкторське бюро

Керівник  – старший викладача кафедри СКС Рудаков К.С.
Мета - підвищення кваліфікації студентів за рахунок розробки та практичного застосування теоретичних знань (зборка та настроювання спеціалізованої комп’ютерної техніки; проектування, монтаж, впровадження й настроювання структурованої кабельної системи), поглиблення спеціальної підготовки студентів з нових напрямків використання комп’ютерних систем.

СКБ відіграє важливу роль у профорієнтаційній роботі, підвищує інтерес абітурієнтів до навчання у ЧДТУ.
Використовуючи науковий підхід до аналізу вибору компонентів комп’ютерних систем (теорію неповної подібності та розмірностей) студентське конструкторське бюро розробляє та створює спеціалізовані комп’ютерні пристрої, особливостями яких є висока надійність та вартість на 20-50 % нижча за існуючі.
Створені спеціалізовані комп’ютерні пристрої впроваджені для використання в навчальному процесі з 43 дисциплін.

Проблемна група з впровадження і розвитку медичних інформаційних систем

Керівник - Триус Ю.В.
1. Підготовка студентів до впровадження і підтримки медичних інформаційних систем "Доктор Елекс", "ЕМСІМЕД". 
2. Участь у госдоговірній тематиці кафедри. 
3. Участь у наукових конференціях. 
4. Написання кваліфікаційних робіт з проблем інформатизації медичних закладів.

Участь у 2-х госдоговірних темах кафедри.
Участь у 2-х наукових конференціях з опублікуванням тез доповідей. 
Написання і захищено 5 магістерських робіт.

Мистецтво програмування (в рамках освітньо-тренувального центру) Заспа Г.О.

Керівник - Заспа Г.О.
Проведення поглибленого навчання студентів сучасним технологіям програмування у співпраці з компаніями розробниками програмного забезпечення

Покращення знань студентів з сучасних технологій програмування

 

Внутрішні стимулюючі заходи та відзнаки

За результатами 2 етапу Всеукраїнської олімпіади за напрямом «Комп’ютерна інженерія» зі спеціальності «Комп’ютерні системи та мережі» при Кременчуцькому національному університеті ім. М. Остроградського команда Черкаського державного технологічного університету у складі студентів групи СП-146 Ступки Б.А., Бойка О.В., КМ-145 Теличка М.Ю. посіла 1 місце. Від ЧДТУ студенти отримали премії та подяки за успішне навчання протягом навчального року.

 

Наукові підрозділи, їх напрями діяльності, робота з замовниками

Назва підрозділу

Діяльність підрозділу

Результативність роботи підрозділу

Центр медичних інформаційних систем ЧДТУ 

Завдання Центру: підготовка на ліцензійному програмному забезпеченні студентів до впровадження і підтримки медичних інформаційних систем "Доктор Елекс", "ЕМСІМЕД"; підготовка і підвищення кваліфікації медичних працівників м. Черкаси до використання МІС (на комерційній основі); проведення науково-дослідних робіт з розвитку МІС.

1. Виконнаня госпдоговірної теми  №117-2016 «Розробка електронних шаблонів та навчально-довідкових матеріалів для користувачів медичної інформаційної системи  "Доктор Елекс" (ТОВ "Доктор Елекс") на суму 31,5 тис. грн. 2. Виконнаня госпдоговірної теми 118-2016 "Впровадження МІС "ЕМСІМЕД" (ТОВ "АЛТ Україна ЛТД") на суму 75 тис. грн., "Проведення науково-практичної конференції «ІТОНТ-2016», секція «Медичні інформаційні системи».Розвиток і впровадження МІС «Доктор Елекс» та "ЕМСІМЕД" у медичних установах м. Черкаси та області.

Центр мережевої академії CISCO (Cisco Networking Academy).

Завдання Центру: реалізація програми професійного і кар’єрного розвитку в сфері інформаційних технологій викладачів і студентов ЧДТУ та інших ВНЗ; аудиторне навчання і онлайн-доступ до навчальних матеріалів Академії; відпрацювання одержаних знань і навичок на реальному обладнанні та за допомогою симулятора мережних середовищ Cisco Packet Tracer; подготовка до сертифікації слухачів курсів за програмами Академії.

Навчання студентів ФІТІС за програмами  Cisco Networking Academy.

 

Наукове та науково-технічне співробітництво із закордонними організаціями

Для підвищення рівня ефективності роботи продовжено наукові контакти відповідно до договору про співробітництво з фірмою LIMO GmbH (м. Дортмунд, Німеччина) в особі президента д-ра Лісоченка Віталія Миколайовича та Черкаським державним технологічним університетом, в особі зав. кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем д.т.н., професора Лукашенко Валентини Максимівни, що дозволяє студентам, магістрантам та аспірантам проходити практику, а викладачам – стажування.

Відповідно до цього договору проводиться підготовка студентів для проходження практики на фірмі LIMO GmbH.

Згідно з договором про співробітництво з Шауляйським університетом (Литва) в 2016 р. 1 студент ФІТІС на конкурсній основі виграв грант для навчання протягом 1 семестру (5 місяців) у рамках двосторонньої угоди Еразмус+.

Наукове співробітництво з Люблінською політехнікою (Польща) (Technical University of Lublin): спільне проведення конференції ІТОНТ 2016 (травень 2016 р.), участь у конференції International Conference of Computational Methods in Engineering Science (CMES) (28-29 October 2016).

 

Детальні дані щодо тематики співробітництва з зарубіжними партнерами:

Країна-партнер

Установа-партнер

Тема співробітництва

Документ, в рамках якого здійснюється співробітництво, термін його дії

Практичні результати від співробітництва

Німеччина

LIMO GmbH

Мета співробітництва – кооперація зусиль по розповсюдженню  та розробці продукції в галузі лазерних пристроїв та технологічного обладнання, його впровадження на українському ринку високотехнологічної продукції, стажуванні спеціалістів, обміну інформацією, публікації спільних робіт в фахових виданнях.

Договір про співробітництво

(термін дії необмежений)

Зав. кафедри СКС, д.т.н., професор В.М. Лукашенко пройшла стажування, а студенти кафедри – практику на фірмі LIMO, де ознайомились з особливостями впровадження нанотехнологій та застосування найсучаснішого унікального технологічного обладнання.

Литва

Шауляйський університет

Мета співробітництва – кооперація зусиль по спільним науковим дослідженням, обміну студентами, аспірантами і науковцями, участь у міжнародних конференціях.

Договір про співробітництво

Студент кафедри СКС виграв грант для навчання протягом 1 семестру (5 місяців) у Шауляйському університеті в рамках двосторонньої угоди Еразмус+. 
Період навчання: 01.02.2017 – 30.06.2017.

Польща

Technical University of Lublin

Наукове та науково-технічне співробітництво

Договір про співпрацю (ЧДТУ)

Проведення спільних конференцій: ІІІ Міжнародна науково-практична конференція "Інформаційні технології в освіті, науці і техніці (ІТОНТ 2016) (12-14 травеня 2016 р.).
International Conference of Computational Methods in Engineering Science (CMES) (28-29 October 2016).

Болгарія

Кафедра бізнес інформатики господарської академії м. Свіштов

Обмін інформацією

Меморандум про співробітництво

(термін дії не обмежений)

Інформованість про стан наукової роботи

США

Університет штату Небраска,
м. Омаха

Обмін інформацією

Ознайомчий проект

(термін дії не обмежений)

Інформованість про стан наукової роботи

 

Інформація про наукову та науково-технічну  діяльність, що здійснювалась спільно з науковими установами Національної академії наук України та національних галузевих академій наук

1. Договір про співробітництво між Інститутом електрозварювання ім. Є.О. Патона в особі директора ІЕЗ ім. Є.О.Патона та Черкаським державним технологічним університетом, в особі зав. кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем д.т.н., професора Лукашенко В.М. Цей договір дозволяє: студентам, магістрантам та аспірантам проходження практик, а викладачам – стажування; організувати проведення досліджень локальних підсистем керування з їх використанням в розробках ІЕЗ ім. Є.О. Патона, Української Технологічної академії. Налагоджено наукові контакти по обміну розширеною інформацією про результати дослідження. Заходи включають рецензування наукових та практичних результатів при: опублікуванні статей; апробаціях та обговореннях на міжнародних та міждержавних науково-технічних семінарах та конференціях (Польща, Чехія, Болгарія та Велика Британія).

На сьогоднішній день результатом співпраці з ІЕЗ ім. Є.А. Патона є розробки на базі таблично-алгоритмічних методів, моделей сопроцесорів та компонентів мікропроцесорних системах керування для спеціалізованих лазерних технологічних комплексів ЛС-1200, АРМА-100, АРМА-100М, LKP77-400.

2. Укладені договори між кафедрою СКС та НДІ «АКОРД», ТОВ «Пластхім», ЗАТ «Еко-Азот», ПФ «РОМ» про проходження практик студентами та магістрантами.

3. У листопаді 2016 р. в Національному центрі ділового та культурного співробітництва "Український дім" відбулася Тридцята Міжнародна спеціалізована виставка "Освіта та кар'єра - День студента 2016". Журі конкурсу виставки в номінації "Видання підручників та навчальних посібників нового покоління", з урахуванням експертних висновків Інституту модернізації змісту освіти МОН України щодо якості та змісту підручників і навчальних посібників нового покоління, удостоїло авторів Зорі А.А., Лукашенко В.М., Співака В.М., Вовну О.В., Чичужко М.В., Зубка І.А. навчального посібника "Вступ до фаху з електроніки та комп'ютерної інженерії" вищої нагороди - "Гран-прі".

4. Співпраця з Інститутом інформаційних технологій і засобів навчання Національної академії педагогічних наук України: проведення спільної конференції ІТОНТ-2016 (12-14 травня 2016); Участь у спеціалізованій вченій раді по захисту докторських і кандидатських дисертацій зі спеціальності 13.00.10 - інформаційно-комінікаційні технології в освіті (Триус Ю.В.); Участь у держбюджетній темі "«Система інформаційно-аналітичної підтримки педагогічних досліджень на основі електронних систем відкритого доступу» ДР № 0115U002234" (Триус Ю.В.).

5. Співпраця з Державним вищим навчальним закладом «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України: Участь у держбюджетній темі «Теоретико-методичні засади проектування технологій навчання в системі відкритої післядипломної педагогічної освіти»  2015-2017 рр. ДР № 0115U002062 (Герасименко І.В.); Підвищення кваліфікації викладачів за напрямами: "Науково-педагогічні працівники університетів", "Завідувачі кафедр та декани", "Ректори та перші проректори".

 

Заходи, здійснені спільно з облдержадміністраціями або Київською міською державною адміністрацією та спрямовані на підвищення рівня ефективності роботи науковців для вирішення регіональних потреб (до 20 рядків) (госпдоговірна тематика, обсяги її фінансування, вирішені регіональні проблеми тощо).

1. Інформатизаця медичних закладів Черкаської області: Черкаський обласний кардіологічний центр, Золотоніська центральна районна лікарня (спільно з ОДА).

2. Інформатизація поліклінік м. Черкаси (спільно з мерією).

 

Відомості щодо поліпшення рівня  інформаційного забезпечення наукової діяльності, доступу до електронних колекцій наукової періодики та баз даних  провідних наукових видавництв світу про патентно-ліцензійну діяльність.

1. Продовжується робота над удосконаленням Електронно-бібліотечної системи ЧДТУ (Саух В.М.)

2. Робота з репозитарієм електронно-бібліотечної системи НАПН України для покращення індексу цитованості працівників кафедри комп'ютерних наук та інформаційних технологій управління (Герасименко І.В.)


Інформація про науково-дослідні роботи, що виконуються на кафедрах у межах робочого часу викладачів дивись тут.

 

Виховна робота на факультеті

Студенти факультету активно залучаються до виховної роботи, різноманітних спортивних, культурних, профорієнтаційних заходів. На факультеті активно функціонує студентська рада, яка, в свою чергу, бере активну участь в студентському самоврядуванні університету.

В березні 2017 року почесне звання Містер ЧДТУ 2017 виборов Зубенко Олександр, студент 3 курсу групи СП-156, ФІТІС.

 

За 2016-2017 навчальний рік на факультеті проводилися наступні заходи:

-кураторські години

-екскурсії:

  • корпусами університету для першокурсників;

  • в музей ЧДТУ;

  • в Черкаський обласний краєзнавчий музей;

  • в Черкаський обласний художній музей;

  • в Черкаський міський археологічний музей;

  • на різні професійні конференції, які проводилися як в м. Черкаси так і по всій Україні.

-святкування офіційних свят:

  • днів кафедр;

  • дня факультету;

  • дня студентів;

  • нового року та Різдва;

  • міжнародного жіночого дня;

  • дня українського козацтва;

  • дня захисника України.

Окремо виховна робота проводиться в гуртожитках. Не менше 5 раз на місяць гуртожитки відвідуються кураторами груп та заступником декана з виховної роботи.

На факультеті проводиться робота щодо залучення студентів до самоврядування та активної участі в культурно-масових заходах. Студенти факультету беруть участь в самоврядуванні факультету (7 осіб), університету (3 особи), студентських рад гуртожитків (3 особи). Окремі студенти є старостами поверхів гуртожитків (2 гуртожиток 7 поверх та 3 гуртожиток 3 поверх).