,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Четвер, 05 листопада 2020 12:06

Схиляємо голови в скорботі

На вісімдесят першому році життя, 5 листопада 2020 року, перестало битися серце відомого вченого у галузі інформаційних технологій і комп’ютерної техніки, доктора технічних наук, професора, академіка Міжнародної академії комп'ютерних наук та систем,дійсного члена Нью-Йоркської академії наук, професора кафедри комп’ютерних наук та системного аналізу Анатолія Анастасійовича Тимченка.

НародивсяА.А.Тимченко 23 жовтня 1940 р. вм. Радивилів Рівненської області. У 1954 р. закінчив Поселянівську семирічну школу Олександрівського району Кіровоградської області, а в 1957 р. – Чапаєвську середню школу Золотоніського району Черкаської області.

Трудову діяльність розпочав у 1957 р. в м. Нововолинськ Волинської області на вузлі зв'язку тресту «Нововолинськвугілля» спочатку монтером, а потім - техніком.

В 1959-1964 рр. навчався у Київському політехнічному інституті на факультеті автоматики та електроприладобудування.

Після закінчення КПІ вступив до аспірантури на кафедру автоматики та телемеханіки під науковим керівництвом член-кореспондента АН УРСР, д. т. н., професора О.Г. Івахненка та заслуженого діяча науки і техніки, генерал-майора ITC, д. т. н., професора П.І. Чинаєва.

З 1967 р. до 1973 р. молодший науковий співробітник, старший інженер Інституту кібернетики АН УРСР, де брав участь у виконанні важливої тематики оборонного призначення.

В 1970 р. дослідження, в яких А. А. Тимченко брав участь, завершились захистом кандидатської дисертації «Розробка та дослідження нелінійних систем керування об'єктами, що рухаються, з компенсацією впливу середовища» за спеціальністю 05.13.01 – технічна кібернетика та теорія інформації на засіданні спеціалізованої вченої ради КВВІАУ ВПС.

З 1970 р. до 1991 р. Анатолій Анастасійович продовжив наукову діяльність у відділі системних досліджень Інституту кібернетики АН УРСР, де перебував на посадах старшого наукового співробітника, завідувача лабораторією прикладних методів моделювання складних систем, завідувача відділу системних досліджень, завідувача Черкаського відділу системних інформаційних технологій відділення інформаційних технологій (ІТІС) та систем НАН України при кафедрі обчислювальної техніки ЧІТІ.

У 1989 р. захистив докторську дисертацію «Наукові основи та методи управління в задачах автоматизованого проектування логіко-динамічних систем» за спеціальністю 05.13.06. – автоматизовані системи управління (науковий консультант – академік НАН України В.І. Скурихін), а в січні 1992 р. здобув звання професора кафедри електрообладнання повітряних суден в Київському інституті інженерів цивільної авіації, де працював за сумісництвом (1989-1991 рр.).

За цей період ним були здобуті наукові результати в багатьох напрямках технічної кібернетики: теорії нелінійних інваріантних систем керування (1965-1970 рр.), теорії багатозв'язних та логіко-динамічих систем (1970-1975 рр.), теорії та методів системного проектування (1975-1985 рр.), методології та методів програмування життєвих циклів об’єктів нової техніки (1985-1991 рр.). Математичні моделі та методи дослідження логіко-динамічних систем реалізовані у вигляді пакетів прикладних програм  («Діамод», «Ескіз», «Lodins», «Фактор», «Полюс», «Цикл» та ін.), які в 1984 р, завоювали призове місце на ВДНГ СРСР.

З 1991 р. життя Анатолія Анастасійовича було пов'язане з Черкаським інженерно-технологічним інститутом, де його за конкурсом обрали завідувачем кафедри обчислювальної техніки приладобудівного факультету, а з 1998 р. – деканом факультету інформаційних технологій та систем, створеного на базі кафедри обчислювальної техніки, та завідувачем кафедри комп'ютерних технологій. Тут він уміло поєднав наукову і педагогічну роботу. Ним адаптовано до навчального процесу та створено цілий ряд методичних розробок і курсів лекцій, опубліковано більше 400 наукових праць, 7 монографій, видано більше 20 препринтів Інституту кібернетики, організовано та проведено більше 40 наукових заходів.

У 1993 р. Анатолія Анастасійовича Тимченко було обрано академіком Міжнародної академії комп'ютерних наук та систем (МАКНС), у  1996 р. – дійсним членом Нью-Йоркської академії наук. Крім цього, у 1996 р. отримав грант Німецької академічної служби (Deutscher Akademischer Austauschdienst - ДААД) для стажування в Німеччині і протягом 3 місяців працював в Лейпцігському інституті техніки, науки та культури (HТWK - FH Leipzig).

За його допомогою та під його керівництвом захистилося близько 30 кандидатів та 5 докторів наук, створено Черкаське науково-виробниче відділення МАКНС, відділ системних інформаційних технологій Інституту кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України, працював об’єднаний факультетський семінар з інформаційних технологій.

Під його керівництвом виконано та впроваджено у виробництва та навчальний процес біля 20 науково-технічних розробок: програмно-технічних (програмно-методичних) систем та комплексів, інформаційних технологій, окремих видів забезпечень автоматизованих та інформаційних систем, включаючи локальну інформаційно-обчислювальну мережу ЧДТУ, «Електронну бібліотеку» та «Електронний деканат», «Інформаційно-аналітичну систему контролю і оцінювання навчальних досягнень студентів ВНЗ».

За багаторічну працю в галузі науки і техніки нагороджений медаллю «В пам'ять 1500-ліття Києва» у серпні 1982 р. та медаллю «Ветеран труда» у листопаді 1988 р., у 2007 р. А.А. Тимченко став лауреатом премії ім. В.М. Глушкова, "у 2000 р. нагороджений почесною грамотою Черкаської державної адміністрації, у 2005 р. – почесною грамотою Черкаської обласної ради, у 2004 р. і 2006 р. – грамотами Головного управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, у 2005 р., 2008 р., 2009 р., 2010 р., 2015 р. і 2020 р. – почесними грамотами Черкаського державного технологічного університету, з 2020 р. – почесний професор Черкаського державного технологічного університету.

Блискуча кар’єравченого і керівника, поєднання активної наукової діяльності і бездоганне виконання обов’язків вимагали від нього не лише таланту вченого, працьовитості та інтересу до всього інноваційного, що відбувається в царині освіти і науки, але й організаторських якостей та адміністративного хисту. І з цим навантаженням та відповідальністю Анатолій Анастасійович працював як ніхто інший, отримуючи унікальні результати своєї діяльності.

Завдяки активній громадській і державницький позиції професора Тимченка А.А., його організаторським здібностям, відповідальності та професіоналізму наш факультет та кафедра комп’ютерних технологій, які він очолював, здобули заслужене визнання в університеті та далеко за його межами.

Усе його життя – яскравий приклад високої професійності та відданості своїй справі.

 

Колектив факультету інформаційних технологій і систем висловлює щирі співчуття близьким і рідним покійного.

 

Безмежна повага і вдячність назавжди залишиться в серцях і думках усіх, хто його знав.

Із щирою скорботою і світлою пам’яттю.

 

Колектив ФІТІС