,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет інформаційних технологій і систем Новини Факультет інформаційних технологій і систем ЧДТУ у тренді сучасної вищої освіти
Четвер, 23 квітня 2020 09:57

Факультет інформаційних технологій і систем ЧДТУ у тренді сучасної вищої освіти

 

Факультет інформаційних технологій і систем ЧДТУ у тренді сучасної вищої освіти

Три ознаки сприятливого середовища у університеті, про які недавно наголошував заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний:

  • студентські проекти;
  • практика;
  • вибіркові дисципліни, – все це вже буденність факультету інформаційних технологій і систем Черкаського державного технологічного університету.

– Ми вважаємо, що запорукою якісної та успішної освіти є синергія теорії й практики, об’єднання університету із бізнесом, спільна узгоджена робота класичної та неформальної освіти, – наголошує декан факультету Ірина Трегубенко.  – Саме це й відбувається зараз на факультеті інформаційних технологій і систем.

За чотири роки звичайним явищем на факультеті інформаційних технологій і систем ЧДТУ стали саме тематичні практики під керівництвом досвідчених менторів з провідних ІТ-компаній Черкащини. Наприклад, цього року відбувся цікавий мотивуючий івент для майбутніх WEB-розробників на базі компанії ANDERSEN. Наші молоді DATA Scientists не лише успішно пройшли ознайомчу практику, але й отримали подяку від компанії за якісну підготовку та успішне виконання професійних завдань.

Вже 4-ий рік поспіль компанія INTERLINK проводила практику для студентів ЧДТУ, і цього разу студенти факультету інформаційних технологій і систем ЧДТУ разом із студентами інших вишів спробували власні сили у командній роботі над проектами. Одна команда розробляла систему для оформлення спільного замовлення їжі в ресторанах України. Друга команда працювала над системою для проведення командних пізнавально-розважальних ігор DreamTeam Game. В більшості саме на таких практиках студенти започатковують та/або удосконалюють власні проекти.

На факультеті впроваджена практика формування проектної групи із студентів різних спеціальностей й курсів під виконання реальних проектів протягом навчання. Хоча це добровільне й додаткове навантаження для студентів, такі проектні групи користуються популярністю. З групою постійно працює активний викладач факультету та професійні ментори від ІТ компаній, які потрібні саме для цього проекту.

Найбільш потужними на факультеті зараз є два проекти в межах яких, студенти отримують ті знання, яких від них очікують в ІТ-компаніях.

Проект DeanOffice – розробка програмного комплексу із доступом через WEB для всього, що пов’язано із роботою деканата й життям студентів.  Проект розпочався у листопаді 2016 року як «Проектний практикум з програмування» та продовжується під менторством трьох потужних черкаських ІТ-компаній: Master of Code, SPD-Ukraine та InterLink. Представники місцевих ІТ-команд консультують студентів і мотивують їх до роботи.

На мою думку, головна перевага проекту в тому, що студенти можуть ще у стінах вишу відчути, як виконується розроблення програмних продуктів з використанням стеку сучасних технологій. Тому що, коли вони приходять в ІТ-компанії, від них цього досвіду вже очікують. Беручи участь у такому проекті, у студентів є можливість консультуватися з керівником та менторами від ІТ-компаній, які з ними тісно комунікують, – говорить керівник проекту SPD-University Олег Новіцький. – Участь у подібних спільних освітніх проектах – це інвестиція у майбутнє як з боку студентів, так і з боку бізнесу. Студенти під час навчання та участі у проекті отримують гарну підготовку та виходять на ІТ ринок зі сформованим набором знань і навичок, необхідних для успішного старту власної кар’єри в ІТ-компаніях.

(джерело: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2405359616363637&id=1630893503810256).

Проект «Медичні інформаційні системи», в межах якого студенти під керівництвом професора Юрія Триуса проводять технологічні роботи з інформатизації закладів охорони здоров’я Черкащини, котрі передбачають:

  • розробку та адаптацію шаблонів електронних документів для медичних інформаційних систем (МІС) у відповідності до вимог МОЗ України;
  • навчання та супроводження медичних працівників роботі з основними модулями МІС;
  • налаштування і програмування мережевого обладнання CISCO для забезпечення зв’язку робочих місць користувачів з серверним обладнанням МІС.

Зараз проект отримав фінансову підтримку від бізнесу, між Товариством з обмеженою відповідальністю «Тріумф ІТ» та Черкаським державним технологічним університетом  укладено госпдоговірну тему. Ця робота проводиться на базі Центру медичних інформаційних систем ЧДТУ та Мережевої академії Cisco при факультеті і дуже актуальна й важлива в умовах проведення медичної реформи в Україні. Звісно, додаткова матеріальна підтримка молоді і досвід практичної роботи з реальними замовниками ІТ-послуг зовсім не зайві в теперішній час.

В цілому, такий підхід надає студентам факультету інформаційних технологій і систем ЧДТУ впевненості, бо вони бачать результати власних розробок у реальних компаніях та більш свідомо починають відноситься для формування своєї індивідуальної освітньої траєкторії, не втрачають час, використовують можливість обрати необхідні для власного розвитку вибіркові дисципліни, а це 25% від всього навчання, та не нехтують можливістю обрати щось додатково з неформальної освіти, благо на факультеті завжди багато таких пропозицій.

Реальна практична діяльність гармонійно поєднується та спирається на міцний фундамент – науку.  Навіть під час карантину науковці і студенти факультету інформаційних технологій  і систем займаються науково-дослідною роботою: готуються до Днів студентської науки, готують матеріали на V Міжнародну науково-практичну конференцію «Інформаційні технології в освіті, науці і техніці» (ІТОНТ-2020) (https://knsa.chdtu.edu.ua/conferences), яка буде проведена в ЧДТУ 21-23 травня 2020 р., найімовірніше в дистанційному режимі.

Такий стратегічний підхід, що сформувався на факультеті, дає змогу відчувати зміни у суспільстві, технологіях, бізнесі й заздалегідь змінювати освітню траєкторію факультету. Так ми вчасно відкрили освітні програми, що зараз набувають популярність у світі: «Аналіз даних (Data Science) та комп’ютерна статистика» та Web-технології, Web-дизайн, повністю змінили концепт підготовки за освітньою програмою «Комп’ютерні науки та прикладне програмування», а з 2020 року будемо набирати студентів на нові освітні програми «Системний аналіз та прикладна логістика» та «Інформаційні технології програмування інтелектуальних систем».

Факультет інформаційних технологій і систем ЧДТУ дбає і про підготовку своїх майбутніх абітурієнтів до навчання за комп’ютерними спеціальностями. Особливою популярністю у старшокласників другий рік користуються курси «Основи інформаційних технологій і програмування» при кафедрі комп’ютерних наук та системного аналізу, де вони знайомляться з основами web-програмування (HTML, CSS), навчаються створювати сайти за допомогою системам управління контентом (CMS),  роблять перші кроки з програмування на мові Java, створюють бази даних і опановують основи тестування програмного забезпечення.

Повний перелік освітніх програм ФІТІС:

112 Статистика

  • Аналіз даних (DATA SCIENCE) та комп’ютерна статистика

121 Інженерія програмного забезпечення

  • Інженерія програмного забезпечення
  • Інформаційні технології програмування інтелектуальних систем

122 Комп’ютерні науки

  • Комп’ютерні науки та прикладне програмування
  • Інформаційні управляючі системи та технології (магістратура)
  • Управління ІТ проектами (магістратура)

123 Комп’ютерна інженерія

  • Комп’ютерні системи та мережі
  • Системне програмування
  • Спеціалізовані комп’ютерні системи

124 Системний аналіз

  • Системний аналіз та прикладна логістика
  • Системи і методи прийняття рішень (магістратура)

125 Кібербезпека

  • Управління інформаційною безпекою

126 Інформаційні системи та технології

  • Web-технології, web-дизайн
  • Інформаційні системи та технології (магістратура)

151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

  • Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва