,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Профком Оголошення, звітність та новини Звіт голови ППО ЧДТУ Василя Загороднього щодо виконання Колективного договору за 2023 рік
Понеділок, 22 квітня 2024 15:53

Звіт голови ППО ЧДТУ Василя Загороднього щодо виконання Колективного договору за 2023 рік

Про хід виконання Колективного договору

між адміністрацією та трудовим колективом

Черкаського державного технологічного університету

на 2023-2024 роки

(Про хід виконання за квітень 2023 – березень 2024 року)

 

    Профспілковий комітет університету на протязі звітного року виконував свої забов’язання та разом з адміністрацією організовували виконання спільних забов’язань, здійснював контроль за своєчасною реалізацією заходів по забезпеченню захисту трудових, економічних і культурних прав та інтересів членів колективу університету.

    РОЗДІЛ II. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ продуктивної зайнятості членів трудового колективу.

    Профспілковим комітетом університету здійснювався контроль за відповідністю чинному законодавству прийому на роботу та звільнення працівників у зв’язку із закінченням терміну дії трудового договору чи контракту.

    Як доповів Олег Олександрович, у зв'язку з ліцензуванням додаткових спеціальностей були прийняті на роботу викладачі відповідно фаху.

    При звільненні НПП вивільнені години та години, які з'явились у зв'язку зі збільшенням набору студентів розподіляються у першу чергу між тими працівниками, які залишилися та мають неповне навантаження за умови виконання цими НПП ліцензійних вимог провадження освітньої діяльності у розрізі навчального навантаження. Хочу відмітити і подякувати навчально-методичному відділу, і напевне, в першу чергу, адміністрації університету за своєчасний розподіл навчального навантаження на НПП та ПП і виділення ставок на початку навчального року. Я, пригадаю, можливо хто забув, аби не звернув увагу, що ставки були виділені кафедрам за результатами набору студентів станом на 1 вересня, потім станом  на 1 жовтня, і станом на 1 листопада, так як набір студентів продовжувався у вересні, жовтні  і частково у листопаді (привести приклад по ЧНУ – викладачі працювали на 0,75 ставки до 1 листопада).

    Розділ III. Нормування праці, оплата праці, заохочення працівників, режим роботи, тривалість робочого часу та відпочинку.

    На протязі звітного періоду порушення при оплаті праці працівників університету не допускалися, заробітну плату працівники отримували вчасно і у визначений колективним договором термін.

Відпускні та оздоровчі були нараховані та виплачувались вчасно, як того вимагає законодавство.

Науково-педагогічні працівники отримували в повному обсязі надбавки за вислугу років, згідно відпрацьованого часу, стажу роботи, доплати в максимально визначеному законодавством розмірі за науковий ступінь та вчене звання.

    Здійснювались доплати за ненормований робочий день, за шкідливість, за особливі умови праці. Додаткові доплати і надбавки встановлювались у відповідності до Колективного договору та Положення про порядок встановлення та надання працівникам ЧДТУ надбавок, доплат і премій.

    Чергові щорічні відпустки надаються згідно чинного законодавства, тривалістю згідно графіків відпусток або заяви співробітника. Додаткові відпустки надаються відповідно чинного законодавства.

    Відпустки без збереження заробітної плати надавались виключно на підставі заяви співробітників відповідно до Закону України «Про відпустки».

    Ще по третьому розділу хочу зауважити, що надання відпусток, зокрема додаткових соціальних, які надаються жінкам, що мають двох і більше дітей віком до 15-ти років, та іншим, яким відповідно до КЗпП має надаватись така відпустка, такі відпустки наддавались. В звітному році відшкодовувалась вартість проїзду в громадському транспорті працівникам, які мають роз’їздний характер роботи.

    Здійснювалась доплата 40% до окладу за роботу в нічний час черговим і сторожам.

    Розділ IV. Встановлення гарантій, компенсацій пільг.

    Протягом 2023 року, як доречі, і в поточному році, профспілковим комітетом задовольнялись всі заяви, подані на матеріальну допомогу. Профспілковий комітет відповідно до Колективного договору виплачував матеріальні допомоги на лікування працівникам – до 1000 грн.; студентам – до 500 грн. (а в окремих випадках і 1000 грн.) і навіть 3000 грн. при тяжких захворюваннях.

    У разі смерті близьких родичів співробітника університету (дружина, чоловік, діти, батьки) працівникам виплачувалось – до 1000 грн., студентам – 500 грн., а студентам, у яких батько або рідний брат загинули на війні – допомога виплачувалась в розмірі 1000 грн. (звернути увагу на членство в Профспілці).

    Крім цього, ПК частково відшкодовував працівникам університету частину вартості придбаних курсівок чи путівок на їх лікування у санаторно-оздоровчих закладах  – до 1000 грн.

Кількість працівників, які звернулись до ПК за матеріальною допомогою

Кількість студентів, які звернулись до ПК за матеріальною допомогою

Загальна

кількість профспілчан, які звернулись до ПК за матеріальною допомогою

 

звітний 2023 рік

225 осіб

на суму  289278 грн.

60 осіб

на суму 30520 грн.

285 осіб

на заг.суму 319798 грн.

поточний 2024 рік (січень-березень)

62 особи

на суму 82454 грн.

24 особи

 на суму 20960 грн.

86 осіб

на суму 103414 грн.

 

    З ініціативи профспілкового комітету в минулому році була надана матеріальна допомога співробітникам університету, які тривалий час були на простої у зв'язку з воєнним станом в Україні – всього 51 працівник. Було ухвалено надавати матеріальну допомогу таким працівникам по 500 грн., а працівникам, які мають дітей шкільного та дошкільного віку по 1000 грн. кожному.

    Виплачується матеріальна допомога працівникам ЧДТУ при народженні дитини в розмірі 1000 грн.

    У разі смерті працівника – члена Профспілки, виплачується матеріальна допомога його рідним у розмірі 1000 грн.

    Розділ V. Умови і охорона праці, медичне обслуговування, організація оздоровлення і відпочинку.

    В університеті в минулому році проводився Тиждень охорони праці.

    Всі бесіди та лекції, які проводились в колективах були на тематику дій під час повітряних тривог. В університеті було облаштовано 3 укриття, придбано генератори для забезпечення електроенергією під час відключення централізованого енергопостачання, облаштовано приміщення для проведення нарад, засідань Вченої ради під час тривоги.

    Що стосується оздоровлення працівників, то відповідно до п. 5.17. Колективного договору Профспілковий комітет частково оплачує санаторні путівки та путівки на базі відпочинку ЧДТУ.

    Студенти мають можливість займатись в спортивних секціях, які працюють в позаурочний час на кафедрі фізичного виховання та здоров’я людини. Учасники та переможці спортивних змагань отримують солодкі призи від профспілкового комітету. А в разі перемоги на обласних спортивних змаганнях переможцям та тренеру виплачується матеріальне заохочення. Також, доречі, як і при досягненні високих результатів на всеукраїнських олімпіадах та конференціях, виставках і т.д. ( 11 студентів на загальну суму 3500 грн. та 23 викладачі на 15000 грн.)

    VICоціальні гарантії і розвиток колективу.

    VII Гарантії і соціальний захист.

    З метою сприяння розвитку колективу, в рамках культурно-масових програм, профорієнтаційної роботи та навчання студентів ПК проплачує всі екскурсії студентів та викладачів. За звітний період оплачено 19 поїздок на загальну суму 156 тис. 630 грн.

    1) Хочу зазначити, що як голова ПК, я приймаю активну участь у підготовці та внесенні пропозицій до законопроектів, які готуються і виносяться на розгляд Верховної ради. Це й Візія освіти і науки та законопроекти  Про внесення змін до деяких Законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти та в інші проекти Законів, що стосуються освіти.

    В грудні 2023 року ПК організував та оплатив проведення Новорічної вистави для працівників ЧДТУ та їхніх дітей в обласному музично-драматичному театрі ім. Шевченка - 4080 грн., і вже в поточному році були придбані квитки на загальну суму 24860 грн.

    Були придбані настінні календарі на 2024 рік в кількості 110 шт. для структурних підрозділів університету на суму 7150 грн.

   ПК придбав Новорічні подарунки для привітання з Новорічними святами дітей співробітників, аспірантів університету на суму 53165 грн. Також ПК продовжує чудову традицію: купує і вітає солодкими подарунками в переддень Дня працівників освіти кожну кафедру, кожний деканат та структурні підрозділи, що мають відношення до освітнього процесу. Загалом на ці цілі в звітному році використано 29379 грн.45 коп.

    Жодний урочистий чи культурно-масовий захід в університеті не проходить без фінансування профспілкового комітету. Саме тому я вважаю, що кожен член нашого колективу, кожен студент та працівник має бути членом первинної профспілкової організації, щоб на рівні з усіма сприяти розвитку нашого великого колективу та активно приймати участь у його житті.

  Якщо говорити про соціальний захист студентів, то особливу увагу ми традиційно приділяємо студентам-сиротам та тим студентам, які позбавлені батьківського піклування, тим, що перебувають під опікою, та тим, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків

    Підсумовуючи цей розділ, хочу зазначити , що в минулому та поточному році всі запроваджені нами виплати та передбачені законодавством виплачувались в повному обсязі як профспілковим комітетом, так і адміністрацією університету.

    Розділ «VII ГАРАНТІЇ І СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ СТУДЕНТІВ», внесений в чинний колективний договір, виконується в повному обсязі:

    Всього студентів пільгових категорій, які отримують соціальні степендії на обліку в ПК знаходиться  220 осіб.

    РОЗДІЛ VIII. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГАРАНТІЙ ПРОФСПІЛКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ.

    В частині забезпечення гарантій діяльності профспілкової організації, то в звітному періоді вони виконувались. І хочу зазначити, що всі питання які виникають у профспілкового комітету та адміністрації вирішуються шляхом переговорів, як це має бути у цивілізованих країнах.

    Приклад: особиста робота ректора під час підготовки Колективного договору, за що хочу подякувати Олегу Олександровичу!

    В минулому році адміністрація ЧДТУ перерахувала на рахунок профспілкового комітету 68 тис.грн. (0,3 % фонду оплати праці, як це передбачено п.7.4. Колективного договору.

    ПІДСУМОК.

    Крім того хочу зазначити , що профспілковим комітетом ведеться чіткий облік членів первинної профспілкової організації та справедливе надання всіх тих преференцій та пільг, які має надавати профспілка.

Користуючись нагодою, зазначу, що профспілкова організація має свою веб-сторінку на офіційному сайті університету, в фейсбуці, де відображаються всі ці питання, про які, я щойно говорив. Будь ласка, приєднуйтесь!

 

Голова ППО ЧДТУ                           Василь ЗАГОРОДНІЙ