,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Профком Оголошення, звітність та новини Звіт голови профкому Загороднього В.В. про діяльність профспілкового комітету первинної профспілкової організації ЧДТУ за 2023 рік
Четвер, 07 грудня 2023 10:05

Звіт голови профкому Загороднього В.В. про діяльність профспілкового комітету первинної профспілкової організації ЧДТУ за 2023 рік

Додаток до протоколу

звітної конференції

ППО ЧДТУ

29 листопада 2023 року

 

 

Звіт

про діяльність профспілкового комітету

первинної профспілкової організації

Профспілки працівників освіти і науки України

Черкаського державного технологічного університету

за 2023 рік

 

    Шановні делегати конференції, станом на сьогодні первинна профспілкова організація ЧДТУ нараховує 3507 членів проспілки, з них 586 – співробітники університету, 2866 студентів та 55 непрацюючих пенсіонерів.

 

Працівники

586

Студенти

2866

Непрацюючі пенсіонери

55

Разом

3507

 

    Профспілковим комітетом нашої первинної профспілкової організації постійно проводиться робота по залученню до її лав нових членів.

    В звітному році завдяки роботі профспілкового комітету та соціальному партнерству відбулися серйозні зміни в кількісному складі членів ППО за рахунок працівників університету. І це дуже добре, адже профспілковий комітет нашої ППО  вирішує багато питань для всього колективу університету. І коли частина  колективу університету користується цим, а не є членами профспілки, і відповідно не сплачують профспілкові внески, це я вважаю ганебним явищем, і на мою думку, цього не повинно бути.

    В 2023 році до нашої ППО вступило 96 працівників. В минулому 2022 – 20. Це відбулося, як за рахунок прийнятих на роботу працівників, так і за рахунок тих, хто тривалий час не був членом первинної профспілкової організації нашого університету, а тепер вступив.

    Коли станом на 31.12.22 р. із 618 працюючих членами Проспілки були 532 особи, що складало 87% від числа працюючих, то станом на сьогодні з 629 працюючих, членами Профспілки є 585 працівників, що складає 92,65%. Не є членами Профспілки  станом на сьогодні в нашому колективі  45 осіб.

    В тому числі 29 працівники господарчих служб та 13 з числа НПП та обслуговуючого персоналу кафедр, з них на факультеті технологій, будівництва та раціонального природокористування та факультеті електронних технологій автотранспорту та машинобудування –по 4 особи, на факультеті гуманітарних технологій – 3 особи, Відділи, які об’єднує Северинчук Марина Ігорівна – 4 особи.

    Хочу відмітити та поставити в приклад факультет економіки і управління, (декан Демиденко Віктор В'ячеславович та голова профбюро Гавриленко Валентина Олександрівна) та факультет інформаційних технологій і систем (декан Чепинога Анатолій Володимирович та голова профбюро Гресько Світлана Олексіївна) де всі працівники факультетів є членами ППО ЧДТУ в повному складі.

    Що стосується членства в Профспілці наших студентів хочу зазначити, що тут ситуація виглядає набагато гірше. Із загальної чисельності 4101 студент, які навчаються на стаціонарній формі навчання до Профспілки вступили 2866 осіб, що складає 69,8%.

    А якщо говорити про сплату членських внесків, то тут картина взагалі погана. Із числа студентів, які отримують стипендію, за їх заявою перераховуються внески в профспілкову організацію від 442 студентів. Загалом від кількості студентів, аспірантів та докторантів, які отримують стипендію профспілкові внески сплачують тільки 70,84%.

    Студенти, які навчаються на бюджетній формі навчання і не отримують стипендію та з числа студентів контрактників з усіх курсів в поточному році здали профвнески 702 особи, вступили до Профспілки 581 студент.

    Як бачите, студенти не дуже долучаються до поповнення профспілкового бюджету. Разом з тим, коли трапляється якась біда, вони знаходять профспілковий комітет і чи то самі здогадуються, чи їм хтось радить піти написати заяву на матеріальну допомогу.

    Тут я хочу зауважити, що профспілковий комітет відійшов від тієї практики, що коли трапляється якась ситуація, яка потребує матеріальної допомоги студенту, а він нес плачував профспілкових внесків, або навіть не писав заяву на вступ в  Профспілку, а претендує на матеріальну допомогу – профспілковий комітет відмовляє таким студентам. Адже 100 гривень у рік для тих хто не отримує стипендію, а це 8 грн. 36 коп. у місяць – це не такі великі внески, щоб їх не сплачувати і разом з тим  претендувати на матеріальну допомогу.

   Звертаюсь до голів профбюро та працівників структурних підрозділів, в тому числі завідувачів кафедр, де працюють співробітники, які не є членами Профспілки: “Мені видається неправильним, коли в університеті проводяться університетські, факультетські заходи, на які витрачаються профспілкові кошти, коли адміністрація університету та профспілковий комітет представляють університет з квітами на різних міських, обласних заходах до державних свят, коли за рахунок профспілкових внесків закуповується спортивний інвентар для студентів усіх факультетів, які проживають в гуртожитках, коли оплачуються екскурсійні поїздки, поїздки в райони з метою профорієнтаційної роботи, оплачуються призи для студентів, які беруть участь у спортивних змаганнях між факультетами, чи гуртожитками, вітаємо з ювілеями наших працівників, а окремі працівники кафедр не є членами Профспілки. Слабо проводиться агітаційна робота  на факультетах серед студентства, щоб вступали в первинну профспілкову організацію. Це не правильно! Коли ми хочемо мати монолітний, успішний і дружній колектив, мати потужний, престижний університет, то всі без вийнятку повинні докладати до цього зусиль, в тому числі і через монолітність рядів первинної профспілкової організації. Бо в нинішніх умовах вижити, і досягти успіхів можливо тільки разом. Бо разом ми сила!

    Профспілковий комітет університету працював в 2023 році. Проведено 11 засідань, на яких розглядались питання:

- Про організацію оздоровлення співробітників, студентів, дітей співробітників;

- Про мотивацію членства у Профспілці для студенства;

- Про привітання ювілярів;

- Про виконання Колективного договору;

- Про внесення пропозицій до нового Колективного договору на 2023-2027 рр.

- Про нагородження профспілкових активістів та членів нашого коллективу до державних свят;

- Про умови проживання студентів в гуртожитках та забезпечення спортивних кімнат спортивним інвентарем;

- Про привітання колективу ЧДТУ з професійним святом Днем працівників освіти.

- Про організацію культпоходів в драматичний театр/ філармонію, в зоопарк.

- Про організацію туристичних поїздок;

- Про погодження штатного розпису працівників університету та змін до нього;

- Про надання матеріальної допомоги членам Профспілки;

- Про готовність до нового опалювального сезону.

   Проекти рішень щодо цих  та інших питань обговорювались на засіданнях ПК  і приймались колективно профспілковим комітетом відкритим голосуванням. Члени профкому беруть участь у роботі Вченої ради, стипендіальної комісії, кадрової, нагородної комісій, здійснюють перевірки в складі комісій різного спрямування. Мною, головою профспілкового комітету та моїм заступником, членами ПК здійснювався постійний прийом працівників і студентів університету – членів Профспілки. Їхні питання, пропозиції розглядались на засіданнях профспілкового комітету, вирішувались, узагальнювались, і в разі потреби направлялись до Обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України.

Культурно –масова робота:

    У звітному році Профспілковим комітетом оплачувались культпоходи в драмтеатр на лекцію-концерт “Носороги” на загальну суму 11200 грн., також були оплачені квитки на дитячі Новорічні ранки “Рапунцель.Новорічні дива” за рахунок профспілкового бюджету на загальну суму 17250 грн. та за рахунок Обкому профспілки 5250 грн. Традиційно були закуплені настінні календрарі на 2023 рік на загальну суму 6549 грн.

В лютому-березні 2023 року Профспілковим комітетом були оплачені культпоходи в драмтеатр на виставу “Дума про братів неазовських” на загальну суму 10000 грн.

Також в березні 2023 року ПК оплатив творчу зустріч працівників ЧДТУ з артистами Тріо Аріана “…І снилося з ночі дівчині” в Черкаській обласній філармонії, пісні Квітки Цісик на загальну суму 8260 грн.

    Профспілковий комітет в квітні поточного року оплатив культпохід працівників ЧДТУ з їхніми дітьми в Черкаський зоопарк на суму 35000 грн. Проводилась така ж екскурсія і у вересні, закуплялись квитки і для першокурсників на суму 28500 грн.

    Ще в січні 2023 року ПК придбав генератор  в сховище для наших студентів та працівників, щоб була змога заряджати електронні пристрої (ноутбуки,телефони, електронні книги) у випадку блекауту, та тим самим забезпечити повноцінний навчальний процесс. Вартість генератора – 19400 грн.

    Профспілковим комітетом в звітному році оплачено і продовжують оплачуватись 15 екскурсійних поїздок для студентів та викладачів університету на загальну суму 114000грн.

    Також були профінансовані всі студенські заходи, з приводу яких зверталась Студентська рада в звітному році. Таких було 15 на загальну суму 5946 грн.

    За зверненнями голів профбюро факультетів та інших структурних підрозділів відшкодовувались всі матеріальні витрати на культурно-масові університетські заходи для студентів та працівників. 10 звернень на загальну суму 14798 грн.

    Стало доброю традицією привітання ювілярів нашого університету квітами та грошовою нагородою за рахунок профспілкового бюджету ( по 500 грн.) В звітному  році на ці цілі використано 10000 грн. (20 працівників).

    У звітному році загалом придбано квіти на суму 28273 грн.

    До 63 річниці університету профспілковим комітетом було нагороджено 15 осіб грамотами,в тому числі й студентів, та грошовими нагородами по 500 грн. працівникам ; студентам по 300 грн.  на загальну суму 5700 грн.

    З нагоди святкування 32 річниці Дня незалежності України профспілковий комітет нагородив працівників та студентів грамотами та грошовими нагородами по 500 грн .кожному. 3 особи – грамота ПК, та три особи отримали Почесну грамоту Черкаського обкому профспілки.

    В рамках святкування Дня працівників освіти  профспілковим комітетом було відзначено 9 працівників грамотами ПК та 2 особи Почесними грамотами Черкаського обкому профспілки.та грошовими нагородами по 500 грн. кожному. Продовжується гарна традиція вітати науково-педагогічний персонал унівеситету солодощами. Закуплено чай, цукерки, печиво для привітання всіх кафедр та структурних підрозділів, які мають відношення до освітнього процесу на загальну суму 29379 грн.45 коп.

    До новорічних свят в поточному році Профспілковим комітетом уже придбані новорічні подарунки для дітей працівників та аспірантів на суму 53165 грн. Також замовлені настінні календарі для всіх підрозділів університету.

    Загалом на культурно-масові заходи в 2023 році уже витрачено 269382 грн.

    Одним із основних напрямків роботи є фінансова підтримка членів Профспілки, зокрема надання матеріальної допомоги. За звітний період матеріальну допомогу від профспілкового комітету ЧДТУ отримали 392 профспілчан університету на суму 303379 грн., в тому числі матеріальна допомога від Обласного комітету профспілки працівників освіти і науки.

    Профкомом на лікування було виділено допомогу 68 особам на суму 64600грн. (56 працівників на суму 58000 грн., 12 студентів на суму 6.600 грн.) З них троє працівників профспілчан, при особливо тяжких захворюваннях, за клопотанням Профкому, отримали додаткову допомогу від Обкому профспілки в загальній сумі 8000 грн.

    Загально матеріальну допомогу у зв'язку зі складним матеріальним станом отримали 112 осіб на суму 60500 грн. З них: 67 працівників на суму 39400 грн. та 45 студентів на суму 18600 грн.

    У зв'язку з похованням родича профспілчанам виплачувалась матеріальна допомога. В звітному році виплачено таких допомог 15 працівникам на суму 15300 грн. та 11 студентам на суму 10000 грн., дев'ять з них втратили близького родича на війні. У таких випадках на засіданні ПК було прийнято рішення виплачувати 1000 грн. чи то студенту, чи то працівнику.

    У зв’язку з народженням дитини 9 осіб– 6500 грн. ( 4працівника – 4000 грн., 8 студентів – 2,500 грн.) Хочу зазначити, що за рішенням ПК (за Колективним договором) ми продовжуємо виплачувати матеріальну допомогу при захисті кандидатської дисертації – 500 грн., докторської дисертації –1000 грн.

    В серпні місяці звітного року за ініцітиви Профкому було виненесено на засідання Профспілкового комітету питання про матеріальну підтримку працівників ЧДТУ, які тривалий час перебували на простої у зв'язку з воєнним станом в Україні в 2023 році. Було ухвалено надавати матеріальну допомогу таким працівникам по 500 грн., а працівникам, які мають дітей шкільного та дошкільного віку по 1000 грн. кожному. Загалом було видано на ці цілі 30500 грн.

    Стосовно спортивно-оздоровчої роботи варто сказати, що зусилля профспілкового комітету ЧДТУ зосереджені на створенні умов для оздоровлення і відпочинку працівників, їх дітей і студентів.

    З метою збереження та зміцнення здоров’я співробітників ЧДТУ профспілковий комітет продовжує компенсувати придбання путівок до санаторних закладів України в сумі до 1000 грн., оплачує 50% вартості путівки на базі відпочинку ЧДТУ “Рось”.

    На оздоровлення дітей в звітному році оплачено за рахунок бюджету ППО 15 путівок  на суму 28050 грн. в дитячому таборі «Планета дитинства». Також виділялися кошти на відшкодування в 1/3 вартості путівок і в інші дитячі табори (2 путівки на загальну суму 3020 грн.)

    Не залишається поза увагою побут студентів у гуртожитках ЧДТУ. В звітному році ПК поновлював спортивний інвентар в гуртожитку №4. Придбано та відремонтовано на загальну суму 6198 грн.

    Для залучення студентів до систематичних занять спортом в університеті регулярно проводяться спортивно-масові заходи. Учасники та переможці змагань отримують солодкі призи від профспілкового комітету. Окремо хочу висловити слова вдячності викладачам кафедри фізичного виховання та здоров’я людини і відзначити їхню плідну роботу і безпосередню участь в забезпеченні спортивно-оздоровчої роботи в університеті.

    Загалом на спортивно-оздоровчу роботу за звітний період витрачено 11633 грн.

    Профспілковий комітет матеріально заохочує студентів та працівників, які здобувають першість та покращують імідж університету своїми здобутками на науковій ниві та за спортивні досягнення. За звітний рік матеріально заохочувались 11 студентів на загальну суму3500 грн. та 23 працівників на заг. суму 15000 грн.

    Профком веде облік, і надає фінансову допомогу пільговим категоріям студенства: (сиротам, дітям позбавленим батьківського піклування, дітям, що залишились без батьків у віці від 18-23 р., у період навчання, інвалідам, студентам з багатодітних та малозабезпечених сімей, учасникам війни та їхнім дітям, дітям шахтарів, переселенцям) роз’яснює  їх законодавчо визначені права.

    Профспілковий комітет співпрацює з Судентською радою, бере активну участь у засіданнях Стипендіальної комісії ЧДТУ, контролює виплату стипендій.

В університеті академічну стипендію – 552 студентів ( 2000 грн.); соціальну стипендію – 158 студентів ( студенти сироти до 18 років отримують 3927 грн., сироти після 18 – 3722 грн.)

    Студенти цієї категорії отримують грошову компенсацію на харчування, для них здійснюються всі передбачені чинним законодавством виплати. Таких дітей, що отримують в університеті нараховується 59 осіб ( до 18 років – 30 грн., після 18 ти років 75 грн. на день).

    Обов’язково здійснюються виплати вихідної грошової допомоги випускникам-сиротам при працевлаштуванні.

    Єдині квитки також отримують студенти сироти та діти позбавлені батькіського піклування. Бланки цих квитків отримуємо в облдержадміністрації, виписуємо і ведемо облік у профспілковому комітеті.

    Профком постійно веде облік стосовно членства в Профспілці, як серед працівників так студентів нашого університету, що дозволяє чітко і справедливо розподіляти всі преференції та блага нашої потужної організації.

Дякую за увагу.

 

 

Голова

первинної профспілкової

організації ЧДТУ                                                                   Василь ЗАГОРОДНІЙ