,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Профком Оголошення, звітність та новини У ЧДТУ у межах Тижня охорони праці пройшла зустріч із керівниками структурних підрозділів
П'ятниця, 06 травня 2022 12:10

У ЧДТУ у межах Тижня охорони праці пройшла зустріч із керівниками структурних підрозділів

27 квітня 2022 року у межах Тижня охорони праці в Черкаському державному технологічному університеті пройшла зустріч із керівниками структурних підрозділів. Проректор ЧДТУ Микола Куницький під час свого виступу приділив увагу поводженню в разі хімичної атаки населення, докладно зупинившись на категоріях хімічної зброї, видах бойових отруйних речовин, ознаках отруєння та першій допомозі при отруєнні.

Своєю чергою голова профспілкового комітету ЧДТУ, завідувач кафедри фізичного виховання та здоров'я людини ЧДТУ Василь Загородній присвятив промову боротьбі з тривожністю та занепокоєнням, акцентувавши увагу на важливості дотримання безпеки та зменшення стресу і полегшення паніки серед працівників, відповідального ставлення до власного здоров'я та здоров'я людей з оточення.  Окрім цього, Василь Володимирович торкнувся теми культури безпеки та здоров'я, зауваживши, що кожна людина має дотримуватись вимог охорони праці та зосереджуватись на виконанні рекомендацій і правил поводження під час воєнного стану. 

Як побороти тривожність та занепокоєння

Під час війни ми не можемо займатися тим, до чого ми звикли, і не знаємо, коли життя повернеться до «довоєнного». Невизначеність, повітряні тривоги,  постійні переживання за своє життя, пошук укриття, страх за рідних, близьких та друзів. Все це може призвести до розладів сну, проблем із концентрацією уваги, депресивного та тривожного розладів, панічних атак.

Як зменшити стрес та полегшити паніку:

— Зосередьтеся на тому, що ви можете контролювати.  Зробіть усе можливе, щоб підготуватися до можливого ускладнення ситуації: складіть тривожну валізку, зробіть запаси їжі, технічної та питної води.

— Тримайте руку на «пульсі» новин. Важливо розуміти яка ситуація в країні, отримуйте інформацію тільки з офіційних, достовірних джерел. Та намагайтеся не перевіряти новини щохвилини — це підвищить панічні настрої і відчуття страху за життя і здоров’я як власне, так і близьких.

— Подбайте про поживні харчі тривалого зберігання. Зробіть триденний продуктовий запас для дому. За потреби, їх можна взяти з собою в укриття. Бажано, щоб ці продукти не потребували багато води для приготування та не були такими, що швидко псуються. Правильне харчування позитивно впливає на ваше психічне здоров’я, адже від спожитої їжі залежить те, як працює наш мозок, 

— Намагайтеся дотримуйтеся режиму сну. Поки людина спить, у неї відпочиває нервова система, відновлюється  імунітет. В тривожні часи воєнних дій і постійних загроз заснути може бути важко. В цій ситуації можна прийняти заспокійливі ліки, легкий, теплий, розслабляючий  душ.

— Не забувайте рухатися. Навіть якщо ви переховуєтеся в укритті, можна прогулюватися по периметру чи на одному місці, робити мінімальні фізичні вправи. Це допоможе впоратися зі стресом, тривогою та панічними настроями, адже під час фізичного навантаження виділяється ендорфін. Також фізична активність відволікає від нав’язливих негативних думок і допомагає зосередитися на будь-чому іншому. 

— Залишайтеся на зв’язку з близькими. Неважливо як близько або далеко знаходяться ваші близькі та як часто ви з ними спілкуєтеся, намагайтеся підтримувати з ними зв’язок. Також якщо ви почуваєтеся самотньо, не соромтеся зателефонувати сусідам, друзям і гуртуватися разом.

— Допомагайте іншим. Добрі справи, волонтерство та допомога іншим допоможе почуватися краще. При наявності віддайте речі першої необхідності переселенцям з інших міст, в міру своїх можливостей підтримуйте українську армію фінансово, комунікуйте з іноземними друзями про перебіг ситуації в Україні та як вони можуть вплинути на свої уряди в інших країнах, аби підтримати Україну тощо. 

Пам’ятайте, це нормально — відчувати занепокоєння і паніку, коли світ навколо вас нестабільний.