,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Профком Оголошення, звітність та новини Звіт про діяльність профспілкового комітету первинної профспілкової організації Профспілки Працівників освіти і науки України Черкаського державного технологічного університету за 2020 рік
П'ятниця, 16 квітня 2021 08:29

Звіт про діяльність профспілкового комітету первинної профспілкової організації Профспілки Працівників освіти і науки України Черкаського державного технологічного університету за 2020 рік

Шановні делегати конференції, станом насьогодні первинна профспілкова організація ЧДТУ нараховує 3347 членів проспілки, з них 614 – співробітники університету, 2671  студентів та близько 62 непрацюючих пенсіонерів.

 

Працівники

614

Студенти

2671

Непрацюючі пенсіонери

62

Разом

3347

 

    Профспілковим комітетом постійно проводиться робота по залученню до лав первинної профспілкової організації нових  членів, поверненню тих, хто в свій час вийшов з її складу. За рік роботи нам вдалося повернути  понад 60 членів профспілки з числа працюючих. Але ж з 1 серпня у 37 науково-педагогічних працівників закінчився контракт чи строковий  трудовий договір і нові не укладені. Тобто вони звільнились, тому кількість членів ППО у нас фактично не змінилась. Нажаль ще 102 працюючих так і не є членами нашої первинної профспілкової організації і найбільша кількість таких працюючих в Господарському відділі – 39 осіб,  на будівельному факультеті – 13 осіб,  відділи які є в складі профспілки працівників, яку очолювала (об’єднувала)  Кужим Тетяна Леонтіївна – 12 осіб  з них 6 осіб з навчально-методичного відділу, факультеті комп'ютеризованих технологій, машинобудування і дизайну – 10 осіб,  факультеті гуманітарних технологій – 10 осібфакультеті електронних технологій і робототехніки – 10 осіб, факультеті інформаційних технологій і систем – 7 осіб,  факультеті економіки та управління – 1 особа.

   Зазначу, що тільки факультет харчових технологій та сфери обслуговування в повному складі як працівники так і студенти, в тому числі контрактники є членами первинної профспілкової організації. Хочу подякувати як голові профбюро факультету Куракіну О.Б., так і декану факультету Чепурді Л.М. за таку плідну роботу по залученню членів профспілки до ППО.

    Звертаюсь до голів профбюро та працівників структурних підрозділів, в тому числі завідувачів кафедр, де працює найбільше співробітників, які не є членами Профспілки: “ всі ми являємось членами одного колективу, як говориться “пливемо в одному човні”. І мені видається неправильним, коли в університеті проводяться університетські, факультетські заходи, де витрачаються профспілкові кошти, коли адміністрація університету та профспілковий комітет представляють університет з квітами на різних міських, обласних заходах до державних свят, коли за рахунок профспілкових внесків закуповуються антисептики для гуртожитків, спортивний інвентар для студентів усіх факультетів, які проживають в гуртожитках, коли оплачуються екскурсійні поїздки, окремі поїздки з метою профорієнтаційної роботи, як от їздили в м. Кропивницький, оплачуються призи для студентів, які беруть участь у спортивних змаганнях між факультетами, чи гуртожитками, вітаємо з ювілеями наших працівників, а окремі завідувачі кафедр та їх працівники не є членами Профспілки. Більше того, вони нічого не роблять для того, щоб їх студенти вступали в первинну профспілкову організацію. Це не правильно і відповідає приказці : “Мій хутір скраю, я нічого не знаю”. Коли ми хочемо мати монолітний, успішний і дружній колектив, мати потужний, престижний університет, то всі без вийнятку повинні докласти до цього зусиль в тому числі і через монолітність рядів первинної профспілкової організації. Бо в нинішніх умовах вижити, “залишитись на плаву” і досягти успіхів можливо тільки разом. Бо разом ми сила!

   Профспілковий комітет університету працював під час карантину в 2020 році. Проведено 14 засідань, на яких розглядались питання:

- Про хід  виконання колективного договору на 2018-2020 р.р;

- Про підготовку пропозицій до колективного договору на 2021-2022 р.р;

- Про організацію оздоровлення співробітників, студентів, дітей співробітників;

-Про мотивацію членства у Профспілці для студенства;

- Про привітання ювілярів;

- Про нагородження профспілкових активістів та членів нашого коллективу до державних свят;

-Про заходи по профілактиці коронавірусної інфекції в ЧДТУ;

- Про умови проживання студентів в гуртожитках та забезпечення спортивних кімнат спортивним інвентарем;

-Про привітання колективу ЧДТУ з професійним святом Днем працівників освіти.

- Про погодження штатного розпису працівників університету та змін до нього;

- Про надання матеріальної допомоги членам Профспілки;

   Проекти рішень щодо цих  та інших питань обговорювались на засіданнях ПК  і приймались колективно профспілковим комітетом відкритим голосуванням. Члени профкому беруть участь у роботі Вченої ради, конкурсної комісії, здійснюють перевірки в складі комісій різного спрямування. Мною, головою профспілкового комітету та моїм заступником, членами ПК здійснювався постійний прийом працівників і студентів університету – членів Профспілки. Їхні питання, пропозиції розглядались на засіданнях профспілкового комітету, вирішувались, узагальнювались, і в разі потреби направлялись до Обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України.

Культурно –масова робота:

  Нажаль, у звязку з карантином по коронавірусній інфекції мало організовувались  та не оплачувались  культурно-масові походи на концерти та в театр із зрозумілих причин. Проте профспілковим комітетом в звітному році оплачено 4 екскурсійні поїздки  для студентів та викладачів університету на загальну суму 17950 грн.  Як показує досвід, екскурсії є одним із суттєвих важелів захисту духовних інтересів студентської молоді, членів Профспілки, та мотивації студентів до членства у Профспілці.

 Стало  доброю традицією привітання ювілярів нашого університету квітами та грошовою нагородою за рахунок профспілкового бюджету ( по 500 грн.) В звітному  році на ці цілі використано 18000 грн. ( 36 працівників)

В рамках святкування  60-ти річчя  університету профспілковим комітетом було нагороджено 8 осіб грамотами та грошовими нагородами  по 500 грн. та за рахунок коштів Обкому профспілки 5 осіб по 1000 грн.

Придбано квітів  на суму 3750 грн. Також оплачено виступ артистки.

   В рамках святкування Дня працівників освіти  профспілковим комітетом  було відзначено 8 науково-педагогічних працівників грамотами та грошовими нагородами (по 500 грн.)  Троє науково-педагогічних працівників відзначено Почесними грамотами Обкому профспілки працівників освіти і науки та грошовими нагородами по 1000 грн.  Профспілковим комітетом придбано квіти на загальну суму 2100 грн., закуплено каву, чай цукерки, печиво для привітання всіх кафедр та структурних підрозділів, які мають відношення до освітнього процесу на загальну суму 37500 грн.

   Відзначено квітами та грошовою нагородою (500 грн.) студентку гуманітарного факультету Софію Стецьків, яка здобула титул IВіце-Міс “Без обмежень” в унікальному  конкурсі краси і талантів.

   На новорічні свята Профспілковим комітетом були організовані новорічн ізаходи, зокрема: 1) Придбані квитки для дітей на дитячі ранки на загальну суму 12530 грн.; 2) Придбані настінні календарі для всіх підрозділів університету на загальну суму 3700; 3) Придбані новорічні подарунки  для дітей працівників та аспірантів на суму 23954 грн.

   Загалом на культурно-масові заходи в 2020 році витрачено 187736 грн.

   Ще одним напрямком роботи є фінансова підтримка членів Профспілки, зокрема надання матеріальної допомоги. За звітний період матеріальну допомогу від профспілкового комітету ЧДТУ отримали 208 профспілчан університету на суму 133453 грн., в тому числі матеріальна допомога від Обласного комітету профспілки працівників освіти і науки. З них у звязку зі складним станом 72 особи – 37000 грн., на лікування 75 осіб на суму 53700 грн. (з них 26 осіб у звязку з сovid-19) У звязку з народженням дитини 5осіб– 5000 грн., на поховання  31 особа на 18 500 грн.

    Хочу зазначити, що за рішенням ПК (за Колективним договором) ми в нинішньому році  виплачуємо матеріальну допомогу при народженні дитини по 1000 грн., збільшили суму виплат допомоги на поховання рідних для працівників з 500 грн. до 1000 грн., для студентів з 300 грн. до 500 грн.

    Стосовно спортивно-оздоровчої роботи варто сказати, що зусилля профспілкового комітету ЧДТУ зосереджені на створенні умов для оздоровлення і відпочинку працівників, їх дітей і студентів.

    З метою збереження та зміцнення здоров’я співробітників ЧДТУ профспілковий комітет частково компенсує придбання путівок до санаторних закладів України в сумі до 1000 грн., оплачує 50% вартості путівки на базах відпочинку ЧДТУ “Рось” та “ Топольок”. В минулому році на ці цілі профспілковим комітетом було виплачено 15129 грн. ( на жаль більше не було бажаючих)

    На оздоровлення дітей в таборах відпочинку в звітному році  було виплачено 3639 грн. “Дахнівська Січ”. Крім того розуміючи складність епідемічної ситуації з коронавірусної інфекції і важливість профілактики ПК було придбано дезинфікуючих засобів та антисептиків на 22 000 грн. для гуртожитків та навчальних корпусів.

    Не залишається поза увагою  побут студентів у гуртожитках ЧДТУ. В звітному році ПК придбав та поновив спортивний інвентар і гуртожитках  на загальну суму 38683 грн.

   Для залучення студентів до систематичних занять спортом  в університеті регулярно проводяться спортивно-масові заходи. Учасники та переможці змагань отримують солодкі призи від профспілкового комітету. Окремо хочу висловити слова вдячності викладачам кафедри фізичного виховання та здоров’я людини і  відзначити їхню плідну роботу і безпосередню участь  в забезпеченні спортивно-оздоровчої роботи в університеті. Кожний викладач кафедри веде спортивну секцію на безоплатній основі. Дякуючи викладачам кафедри спортивні команди ЧДТУ у загальному командному  заліку обласної універсіади постійно займають I та II місце.

    Профспілковим комітетом не залишаються поза увагою студенти-спортсмени,  які беруть участь  в універсіаді і посіли призові місця. Ми виділяємо матеральне заохочення по 500 грн.

    Хотілось би щоб і Студентська рада не залишала їх поза увагою. Бо в минулому  році поки дійшла черга до нагород від Студради, то частина студентів спортсменів вже й закінчила навчання в нас в університеті. Це прикро!

    Хочу зазначити, що в такій складній епідемічній ситуації з коронавірусної інфекції ПК придбав кисневий концентратор за 37000 грн. для членів профспілки нашого університету. Бо лікування цієї інфекції при враженні легень без кисню це даремна справа.

    Загалом на спортивно-оздоровчу роботу за звітний період витрачено 51156 грн.

    Охорона праці завжди була і залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності профспілкового комітету ЧДТУ. Але у зв’язку з тим, що в минулому році навчальний процес в основному відбувався в онлайн-режимі в університеті не проводився щорічний захід «Тиждень охорони праці».   Проте, в період коли було відновлено роботу в режимі-офлайн, профспілковим комітетом разом з Відділом охорони праці проводились перевірки дотримання протиепідемічних заходів (носіння масок,  дотримання безпечної дистанції, наявність антисептичних засобів у місцях загального користування і т.і.

    З метою захисту трудових і соціально-економічних інтересів всіх працюючих в т.ч. нашого університету в рамках повноважень Профспілок  у складі делегації від  Черкаської області, куди входили голови профспілкових комітетів ППО та голови райкомів профспілки 16.01.2020 року, я приймав участь у Всеукраїнському Віче професійних спілок на захист трудових і соціально-економічних прав людини праці, яке відбувалось у м. Києві.

    Як стало нам відомо на той час тодішнім Урядом Гончарука було розроблено і внесено до парламенту «куций»  проект Закону  України « Про працю» № 2708, яким скасовувався  діючий кодекс законів про працю, в тричі скорочувалась кількість захисних норм, руйнувалась система законодавчого захисту трудових прав працівників, закривалась захищена трудова перспектива для молоді. Тим законом мала запровадитися  антисоціальна ідеологія: мінімум трудових гарантій від держави, кожен працівник  мав  сам домовлятись із роботодавцем про свої трудові права, заробітну плату, умови праці.

    Водночас намагались усунути професійні спілки від захисту прав працюючих, соціальний діалог, як інститут упередження масштабних соціальних збурень просто ігнорувався.

    Протестними діями нам усім разом вдалось заблокувати розгляд і прийняття того закону.

    Натомість профспілки за сприяння народних депутатів внесли до парламенту проект трудового кодексу України, в основу якого закладено узгоджені профспілками, роботодавцями і попереднім урядом базові норми, підтримані експертами Міжнародної організації праці. У цих проектах збалансовано інтереси роботодавців і працівників, закладено можливості через соціальну взаємодію спільно вирішувати спірні питання, що стосуються умов праці, організації праці, охорони та оплати праці.

     Станом насьогодні проекти цих законів на розгляд у сесійну залу Верховної ради поки що не вносились і відповідно не розглядались.

 

    З повагою,

    голова первинної

  профспілкової організації ЧДТУ                                            Загородній Василь Володимирович