,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини «Конституція – перепустка у гідне майбутнє». Під такою назвою в ЧДТУ відбувся круглий стіл
П'ятниця, 11 травня 2018 15:04

«Конституція – перепустка у гідне майбутнє». Під такою назвою в ЧДТУ відбувся круглий стіл

«Конституція – перепустка у гідне майбутнє».  Під такою назвою в ЧДТУ відбувся круглий стіл

10 травня 2018 р. в Черкаському державному технологічному університеті, з ініціативи кафедри історії України та суспільних дисциплін, відбувся круглий стіл на тему «Конституція – перепустка у гідне майбутнє», присвячений відзначенню 22-річниці Конституції України.

– Важливо пам'ятати роль особистості в історії, зокрема своїх земляків. Більше десяти черкащан брали участь у голосуванні за прийняття Конституції України 28 червня 1996 року, – зауважив проректор з гуманітарно-виховних питань, професор Валентин Лазуренко. Доволі знаково, що в Черкаському державному технологічному університеті у свій час проректором працював «батько» Української Конституції Михайло Дмитрович Сирота.

Під час заходу його учасники мали нагоду переглянути документальний фільм «Цей день в історії» про прийняття Основного Закону 28 червня 1996 року.

– Демократія – це коли виконується Основний Закон держави. Я впевнений, що студенти, яких ми навчаємо, зроблять Україну успішною та процвітаючою країною, – зазначив професор кафедри історії України та суспільних дисциплін ЧДТУ Микола Бушин.

Завідувач кафедри історії України та суспільних дисциплін ЧДТУ, доцент  Ірина Стадник нагадала історію конституційного процесу в Україні, починаючи з Конституції Пилипа Орлика 1710 року, яка, щоправда, так і не вступила в дію, і закінчуючи безсонною ніччю з 27-го на 28-е червня 1996-го року, коли Основний Закон нарешті був прийнятий.

– Конституційний процес в Україні має глибоке історичне коріння. Конституція Пилипа Орлика на десятки років випередила розвиток західноєвропейської правової думки, заклала підвалини в процесі українського державотворення. Нам є чим пишатисянаголосила Ірина Юріївна.

На завершення круглого столу учасники прийшли до спільної думки, що Конституція закріплює в Україні засади державної політики, спрямованої, перш за все, на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Вона заклала серйозні підвалини для розвитку і зміцнення демократичної, соціальної і правової держави, в якій людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.