,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини ЧДТУ: дружна родина. Емоційний фінал 30-річчя успішної підготовки іноземних студентів у навчальному закладі
П'ятниця, 11 травня 2018 13:57

ЧДТУ: дружна родина. Емоційний фінал 30-річчя успішної підготовки іноземних студентів у навчальному закладі

ЧДТУ: дружна родина. Емоційний фінал 30-річчя успішної підготовки іноземних студентів у навчальному закладі

З 7 травня 2018 року Черкаський державний технологічний університет радо вітав випускників-іноземців, які повернулися до своєї Альма-матер, аби відсвяткувати 30-річчя рідного факультету по роботі з іноземними студентами (нині Навчально-науковий центр), зустрітися з друзями, викладачами, пригадати неповторні студентські роки, знову відчути себе юними та познайомитися з новою історією рідного вишу.

Від початку тижня гості з різних країн мали нагоду поспілкуватися з керівництвом університету, поділитися своїми успіхами за круглим столом, відвідати гетьманську столицю Чигирин, легендарний Холодний Яр, долучитися до святкування Дня Перемоги в Черкасах та зустрітися з Послом Сирійської Арабської Республіки в Україні.

Особливою подією такого цікавого насиченого тижня став святковий ювілейний концерт «ЧДТУ: дружна родина», на який завітало керівництво вишу, колишні і нинішні викладачі, випускники та сьогоднішні студенти, друзі, родичі та всі ті, хто, так чи інакше, пов'язаний з факультетом по роботі з іноземними студентами Черкаського державного технологічного університету.

Всі фотографії можна переглянути на Flickr

Надзвичайно приємно чути про успіхи, яких досягли випускники-іноземці Черкаського державного технологічного університету, – наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор. – Наші студенти не лише обіймають високі посади у різних галузях та в різних країнах, а й несуть частку української культури по всьому світу. Світове визнання  професіоналізму наших випускників свідчить про високий рівень освіти в Україні, зокрема про якість знань, здобутих в Черкаському державному технологічному університеті. Досягнення та успіхи наших випускників переконливо підтверджують, що українська вища освіта є конкурентоспроможною на міжнародному рівні.

Після вітального слова ректор ЧДТУ Олег Григор виконав почесну місію, вручивши відзнаки: Почесну Грамоту Черкаської обласної ради, Подяку Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації та Почесні Грамоти, Грамоти і Подяки Черкаського державного технологічного університету нинішнім і колишнім викладачам, деканам, співробітникам, колективам Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами та кафедрі української мови та загального мовознавства ЧДТУ і, звичайно ж, випускникам, які завітали в ці дні до свого рідного університету.

У свою чергу голова первинної профспілкової організації ЧДТУ Наталія Гончарова привітала колектив Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами з ювілеєм та вручила відзнаки профспілкового комітету.

Багато слів вдячності, щирих побажань, теплих спогадів пролунало зі сцени від директора Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами Олександра Білика, завідувача кафедри української мови та загального мовознавства Олени Пчелінцевої, від шанованих гостей, зокрема Посла Сирійської Арабської Республіки в Україні доктора Хассана Хаддура та Почесного професора ЧДТУ і партнера у галузі освіти Новрузова Айдина Новрузовича, випускників та викладачів навчального закладу.

Моя доля тісно пов’язана з факультетом по роботі з іноземними студентами. Коли я вперше завітав до Черкаського державного університету, тут навчалося лише два студенти з Азербайджану, а вже у 2015 році Навчально-науковий центр по роботі з іноземними студентами налічував 480 азербайджанських студентів, згадує Почесний професор ЧДТУ Новрузов Айдин Новрузович. – Сьогодні випускники цього університету стали успішними, стали носіями української культури, українських традицій, стали справжніми патріотами України, а студентські роки залишаться в їхній пам'яті назавжди.

Звернулися до аудиторії і люди, які у різні роки очолювали факультет по роботі з іноземними студентами, та завітали на урочистості: доцент Анатолій Щерба та професори Георгій Канашевич і Микола Бушин.

А випускники з Палестини, Сирії, Коста-Ріки, Камеруну, Індії, Марокко, Ефіопії, Йемену, Іорданії, Ізраїлю, Лівану, Нігерії та інших країн, ледве стримуючи сльози на очах, пригадували, як вони вперше стали на черкаську землю, перші враження, перші українські слова, самостійне життя в гуртожитку (дехто навіть номер кімнати пригадав), викладачів, які стали рідними - Тамару Степанівну Усик випускники і зараз називають своєю українською мамою, у когось тут зародилося кохання та створилися міцні родини, з’явилися діти… Випускники, як один, стверджують, що, не зважаючи на те, що всі з різних країн, їх об’єднує ЧДТУ, любов до університету, любов до Черкас, любов до України.

Святковий концерт дивував феєрією талантів та розмаїттям міжнародних номерів. Зі сцени звучали проникливі пісні різними мовами: українською, російською, китайською, арабською, англійською, запалювали неймовірною енергетикою африканський танок та азербайджанський драйвовий терекеме (лезгінка), торкалися сердець слова відомих поетичних рядків. Окремо захоплювали оригінальні віртуальні тури країнами від справжніх знавців – студентів Черкаського державного технологічного університету, які охоче ділилися ексклюзивною інформацією про свої домівки.

Харизматичне міжнародне тріо ведучих: випускник ЧДТУ 2013-го року Жан Марк з Камеруну, старший викладач кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ Олена Деньга та Президент асоціації іноземних випускників ЧДТУ Ріад Валід Мустафа з Палестини подарували не лише пісні, а й вихор позитивних емоцій та вражень, яких вистачить до нових зустрічей.

Святковий ювілейний концерт «ЧДТУ: дружна родина» присвячений 30-річчю факультету по роботі з іноземними студентами став яскравим емоційним фіналом цьогорічної зустрічі представників різних країн світу у Черкаському державному технологічному університеті.