,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У вимірі Філософії Освіти у ЧДТУ Сергій Курбатов провів публічну лекцію
Вівторок, 20 березня 2018 18:23

У вимірі Філософії Освіти у ЧДТУ Сергій Курбатов провів публічну лекцію

У вимірі Філософії Освіти у ЧДТУ Сергій Курбатов провів публічну лекцію

Другий день Тижня кафедри філософії і політичних наук Черкаського державного технологічного університету пройшов у вимірі Філософії Освіти. Тож, символічно, від самісінького ранку у холі першого корпусу університету діяла Книжкова платформа, під час якої було презентовано проект «Топ-10 книг, які змінюють світогляд». Провідні книгарні міста «Буквиця» та «Світоч» завітали до Черкаського державного технологічного університету, аби розповісти про унікальну літературу, яка магічним чином впливає на філософію світосприйняття.

Справжньою подією цього дня в Черкаському державному технологічному університеті стала публічна лекція відомого українського філософа, культуролога, експерта в сфері університетської освіти, доктора філософських наук, старшого наукового співробітника, головного наукового співробітника відділу інтернаціоналізації вищої освіти Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, професора університету Уппсала (Швеція) Сергія Курбатова на тему: «Рейтинги як альтернативний міжнародний інструмент оцінки якості університетської освіти».

Всі фотографії можна переглянути на Flickr

Послухати лекцію Сергія Володимировича виявили бажання чимало охочих. Відтак, в конференц-залі Черкаського державного технологічного університету ніде було яблуку впасти, адже тема рейтингів вищих навчальних закладів викликала щиру зацікавленість як у студентів, так і у викладачів та адміністрації вишу. 

−     Вчора я вперше опинився в Черкасах і сьогодні мені вже хочеться залишитися у цьому місті. Я вражений досягненнями університету, тим що у вас навчається так багато іноземних студентів та філософським наповненням освітнього процесу, − з такими словами перед початком лекції звернувся до всіх присутніх Сергій Курбатов.

Миттєво завоювавши прихильність аудиторії, Сергій Володимирович перейшов, власне, до теми рейтингів, майстерно вплітаючи в лекційний матеріал вислови відомих філософів, англійську термінологію та наводячи цікаві приклади.

Рейтинги це інструменти, які дають нашим освітнім менеджерам чітке розуміння того, як повинен розвиватися університет. У цьому  функціональне значення і корисність процесу рейтенгування,  зазначив  Сергій Курбатов Головна задача рейтингів – сприяти ефективності та динамічності розвитку ВУЗів, допомогати їм ставати кращими.

 У світі існують різноманітні системи оцінки якості університетської освіти незалежними агентствами. Альтернативною системою оцінки якості університетської освіти впродовж останніх десятиліть стали університетські рейтинги.

Відтак, лектор захопливо висвітлив історію появи рейтингового оцінювання, визначив основні міжнародні рейтингові системи, проаналізував можливі сценарії розвитку університетських рейтингів, а також різницю рейтингів на глобальному і національному рівнях.

– Формування глобального освітнього простору та конкуренція університетів в світовому контексті призвела до появи міжнародних університетських рейтингів, перший з яких, Академічний рейтинг світових університетів (Academic Ranking of World Universities) або Шанхайський рейтинг з’явився в 2003 році,  поінформував Сергій Володимирович.

Сергій Курбатов зазначив – якщо на початку своєї появи рейтинг сприймався викладачами та керівництвом закладів у якості  чогось зайвого та непотрібного, то сьогодні критерії відбору є більш досконалими та перетворюють рейтинг на інструмент модернізації вишів.

Після лекції всі присутні мали можливість поставити запитання експерту в сфері університетської освіти, які спонукали до жвавої дискусії щодо сучасної системи освіти в Україні та світі.

Наприкінці зустрічі завідувач кафедри філософських і політичних наук  Анжела Бойко подякувала відомому українському філософу за змістовну та корисну лекцію. І, як підтвердження вдячності, від імені згуртованого колективу навчального закладу ректор ЧДТУ Олег Григор відзначив Сергія Курбатова Подякою Черкаського державного технологічного університету.