,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини На День університету в ЧДТУ демонстрували робототехнічні досягнення
П'ятниця, 16 березня 2018 13:27

На День університету в ЧДТУ демонстрували робототехнічні досягнення

На День університету в ЧДТУ демонстрували робототехнічні досягнення

Під час урочистостей з нагоди 58-ої річниці ЧДТУ кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій (ПМКТ) презентувала гостям університету свої розробки в галузі робототехніки.

Презентація була розпочата з демонстрації можливостей мобільних автономних роботів долати перешкоди під час руху трасою. Ці мобільні роботи виконані у вигляді робо машин та побудовані на основі потужних 32-ти розрядних контролерах STM32 із застосуванням елементів штучного інтелекту. На рухомій платформі встановлені датчики відстані, які отримують та обробляють інформацію щодо розташування робомашини відносно бортів траси, якою вона рухається. Отримане значення перетворюється в кут повороту рульового мотора, що дозволяє робомашині самостійно змінювати напрямок руху, огинаючи перешкоди на трасі. В якості датчиків руху застосовані інфрачервоні датчики РОБОРЕЙС та ультразвукові датчики HC-SR04 (Arduino).

Інший презентований мобільний робот демонстрував рух по заданій траєкторії. Він реалізований на датчиках розпізнавання кольору. Під час презентації цей мобільний робот був запрограмований на пошук синього кольору, тому на кольоровій трасі він рухався відповідно по ламаній синій лінії.

Також гостям був презентований роботизований прототип людської руки. Дана розробка може бути як автономно керованою, так і керованою людиною. При автономному керуванні роботизована рука реалізовуватиме функцію маніпулятора та буде виконувати дії за наперед заданою програмою. В іншому випадку роботизованою рукою можна керувати за допомогою біопотенціалов, які знімаються з м’язів передпліччя людини, до яких роботизована рука приєднується за допомогою дротів та електрокардіографічних датчиків.Сигнал з цих датчиків посилюється прецизійними підсилювачами фірми AnalogDevices. Виміряний сигнал обробляється за допомогою контролера фірми Microchipі віддає команду сервомоторам, які керують рухом фалангів пальців руки.

Розвиток технології ройових роботів були продемонстровані на міні роботі, так званому «роботі жучку». Особливість цього робота не лише в його малих розмірах, а й у тому, що він побудований на одному мікроконтролері (фірми Microchip), який одночасно є і мозком роботу, і його тілом, тобто і містить керуючу програму, і виконує роль платформи для переміщення. Ройові роботи здатні підтримувати постійне «спілкування» один з одним за рахунок інфрачервоних портів та спільно виконувати різні задачі.

Також гостям був продемонстрований в дії робот-художник (кресляр), який є універсальною системою для навчання студентів роботі на верстатах з числовим програмним управлінням (ЧПУ). На момент презентації в якості виконавчого інструменту була задіяна кулькова ручка, якою робот викреслював геометричну фігуру за заданою програмою, проте замість ручки можна задіяти фрезу та отримати міні фрезерний станок з ЧПУ, або сопло екструдера і тоді ми вже матимемо 3D- принтер.

І на останок гостям була продемонстрована випускна робота студента кафедри ПМКТ Курбанова Артема Шахвеледовича – лазерний гравіювальний станок, який під час презентації гравіював емблему ЧДТУ.

В стадії розробки на кафедрі ПМКТ знаходяться ще робот-екскурсовод, спеціалізований квадрокоптер та інші робототехнічні проекти.

Роботехнічний напрямок у підготовці студентів кафедра ПМКТ розвиває вже декілька років та досить успішно. Студенти кафедри під керівництвом к.т.н., доцента Філімонова Сергія Олександровича вже три роки дуже гідно представляють наш університет на Всеукраїнських профільних олімпіадах з робототехніки та мікроконтролерного і мікропроцесорного керування, а також на конкурсах студентських наукових робіт, про що свідчать грамоти, дипломи та інші нагороди, продемонстровані на стенді кафедри.

У 2018 році кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій вперше розпочала підготовку студентів спеціальності 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології за новою освітньою програмою «Робототехнічні системи та автоматизація» та дуже сподівається на обіцяну підтримку Черкаської державної обласної адміністрації щодо фінансування в рамках реалізації Обласної програми підтримки вищих навчальних закладів Черкаської області на 2015 – 2019 роки закупівлі обладнання для створення сучасної навчальної робототехнічної лабораторії на кафедрі ПМКТ.