,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відкрито навчальну лабораторію «Сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем»
П'ятниця, 16 березня 2018 12:43

У ЧДТУ відкрито навчальну лабораторію «Сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем»

У ЧДТУ відкрито навчальну лабораторію  «Сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем»

58 річниця Черкаського державного технологічного університету відзначилася відкриттям за підтримки Черкаської обласної державної адміністрації і Черкаської обласної ради лабораторії «Сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем»

Сьогодні робототехніку вважають локомотивом нової технологічної революції. Багато хто впевнений, що в найближчі роки робототехніка значно вплине на якість життя людини, і тому провідні корпорації вже зараз роблять ставку на розробку і розвиток сучасних автоматизованих старт–систем, робототехнічних комплексів в різноманітних сферах. Вони активно інвестують гроші в технологічні кампанії, а державні структури обговорюють правові умови, в яких робототехніка буде існувати і розвиватися в майбутньому.

Один з важливих трендів у багатьох професіях – це те, що з часом роботи будуть активно допомагати людям в монотонній роботі, що надасть людям більше часу для творчої діяльності. Як показують останні дослідження, кількість домашніх роботів в містах подвоюється кожні дев'ять місяців. У 2020-х роках роботи стануть звичною частиною інтер'єру квартири і міських просторів і ймовірно, що це буде одна з галузей життя людини, що найбільш бурхливо розвивається.

Робототехніка  - це прикладна наукова галузь, присвячена створенню роботів і автоматизованих технічних систем. Як наукова дисципліна робототехніка спирається на механіку, електроніку і програмування та може бути впроваджена медицині, промисловості, будівництві, авіаційній, космічній, військовій галузі тощо.

Останнім часом відбувається розвиток робототехнічного напрямку в усьому світі, не виключенням є і наша держава. З метою розвитку робототехніки в регіоні та для забезпечення можливості продовження навчання школярів, що вивчають в школах основи робототехніки, зокрема на базі навчальних систем LEGO Education, на факультеті електронних технологій і робототехнікиЧеркаського державного технологічного університету починаючи з 2018р. впроваджені нові освітні програми. Зокрема, буде здійснюватися підготовки здобувачів вищої освіти освітнього ступеня бакалавр та магістр за спеціальністю 172 «Телекомунікації та радіотехніка» освітньої програми «Радіотехніка та робототехнічні системи» та за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» освітньої програми «Робототехнічні системи та автоматизація».

За підтримки Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської обласної ради в рамках «Обласної програми підтримки вищих навчальних закладів Черкаської області на 2015 – 2019 роки» було придбано обладнання для створення лабораторії сучасних цифрових рішень і робототехнічних систем. Було закуплено стартові набори Raspberry Pi 3, комплекти Arduino, набори датчиків для Arduino, IP-АТС, IP-телефони та контрольно-вимірювальне обладнання.

Застосування даного обладнання дозволить  проектувати новітні системи керування типу «Розумний будинок», «Автоматизація і роботизація виробничих процесів», «Системи GPS/GPRS моніторингу». Впровадження платформи в навчальний процес дозволить значно підвищити кваліфікацію випускників спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка», також було придбано обладнання з IP-телефонії: що дозволить проводити підготовку висококваліфікованих спеціалістів у галузі телекомунікації, а саме, у встановленні, налаштуванні та обслуговуванні міні IP-АТС, без яких не обходиться жоден сучасний офіс. Окрім того, це дасть можливість пропонувати гнучкі технічні рішення з налагодження станцій та  надання комерційних послуг з їх інсталяції.

Виклачам та студентам дуже приємно, що Черкаський державний технологічний університет, кафедра радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем Факультету електронних технологій і робототехніки активно бере участь у впровадженні і розвитку сучасних цифрових технологій. Студенти ЧДТУ будуть готові до викликів завтрашнього дня і зможуть гідно конкурувати на ринку праці і розвивати робототехнічну індустрію.