,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В ЧДТУ відкрили сучасну виставкову залу
П'ятниця, 16 березня 2018 12:27

В ЧДТУ відкрили сучасну виставкову залу

В ЧДТУ відкрили сучасну виставкову залу

Відкриття виставкової зали кафедри  дизайну ЧДТУ наслідок співпраці професорсько-викладацького складу кафедри дизайну і студентства, ректора університету Олега Григора з Управлінням освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації (начальник – Валерій Данилевський) в проекті «Інноваційні школи Черкащини».

Виставкова зала кафедри дизайну створена  відповідно до реалізації обласної Програми підтримки вищих навчальних закладів Черкаської області на 2015 – 2019 рр. та відповідно до рішення сесії Черкаської обласної ради № 16-27/ VIIвід 08.09.2017 р.

За досить стислі терміни – 3 місяці, необхідно було розробити інноваційні моделі осучаснення освітнього простору чотирнадцяти шкіл нашої області, з яких тільки дві знаходяться в Черкасах, а решта – на теренах Черкаської області (150 км × 245 км): Жашківський, Звенигородський, Лисянський, Тальнівський, Уманський, Маньківський, всього десять районів, куди треба було виїхати, зробити фото-фіксацію об’єкту, з’ясувати проблемні питання, запропонувати інновації, візуалізувати їх і підготувати альбоми графічних аркушів  формату А3 по кожній школі. Крім того, треба було організуватися так, щоб і навчальний процес не був порушений. 

До розробки дизайн-проектів і візуалізації пропозицій було залучено 40 старшокурсників спеціальності «Дизайн» майже всіх спеціалізацій: Промисловий дизайн, Дизайн середовища, Графічний дизайн, Дизайн одягу, які у творчій співпраці з викладачами кафедри наполегливо виконували поставлені перед ними завдання. Варто відмітити суттєвий внесок у виконання цього проекту професора Яковець Інни Олександрівна, доцента Сергеєвої Наталії Вікторівни, викладача Литовченко Наталії Миколаївни.

«Design is getting “big” again»  - дизайн сьогодні всюдисущий і постійно потребує нових підходів, молодих кадрів, яких треба готувати, і в ЧДТУ  вміють це робити, - запевняє завідувач кафедри дизайну ЧДТУ Наталія Романенко.

Попри певні труднощі, кафедра дизайну з поставленим завданням впоралася вчасно, оскільки:

  • здійснюючи освітню діяльності у галузі дизайну в ЧДТУ майже 19 років, за 16 років існування кафедри дизайну, було сформовано потужний професорсько-викладацький склад, який став одним із кваліфікованих осередків в Україні з підготовки фахівців-дизайнерів. Наші випускники працюють сьогодні на теренах нашого регіону, нашої батьківщини й за її межами: Польща, Німеччина, Арабські емірати, Азербайджан тощо (загалом випущено більше 1000 фахівців-дизайнерів трьох рівнів освіти).
  • студенти – дизайнери, під керівництвом викладачів беруть активну участь в естетичному опорядженні нашого міста і краю (неодноразовий функціональний розпис стін і парканів садочків, лікарень, закладів), беруть участь у розробці форм для роздільного збору сміття, у вирішенні потреб людей з обмеженими можливостями і суспільства тощо. 
  • кафедра є активним центром патріотичного виховання молоді: третій рік поспіль викладачі – художники для реабілітації поранених хлопців проводять з ними заняття з «ізотерапії» в черкаському обласному госпіталі ветеранів війни, організовують виставки їх творчих робіт, допомагаючи таким чином психологам повертати хлопців до нормальних умов життя. 
  • творчі роботи викладачів і студентів спеціальності «Дизайн» неодноразово брали участь в благодійних аукціонах зі збору коштів на підтримку сімей загиблих воїнів, онкохворих дітей, літніх людей будинків престарілих.

Першими відвідувачами Виставкової зали кафедри дизайну відкритої в День університету 15 березня 2018 р. стали почесні гості Черкаського державного технологічного університету, які всебічно підтримують проекти навчального закладу та сприяють втіленню ідей задля ефективного розвитку одного з провідних вишів України. Відтак, перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль; міський голова міста Черкаси Анатолій Бондаренко; голова Федерації професійних спілок Черкаської області Петро Шевченко; заступник начальника Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валентина Ткаченко; заступник міського голови міста Черкаси Ігор Волошин; голова Черкаської обласної Профспілки працівників освіти і науки України Ольга Жалдак; директор Черкаського обласного центру роботи з обдарованими дітьми Людмила Давиденко; заслужений художник України, майстриня народного мистецтва, член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка  Олександра Теліженкоразом із гостинними господарями навчального закладу: ректором ЧДТУ Олегом Григором, проректорами, деканами, завідувачами кафедр, професорсько- викладацьким складом та студентами мали за честь долучитися до відкриття Виставкової зали кафедри дизайну ЧДТУ.

 

 

 

 

Галерея зображень