,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбувся День Черкаського обласного краєзнавчого музею
Середа, 21 лютого 2018 21:03

У ЧДТУ відбувся День Черкаського обласного краєзнавчого музею

У ЧДТУ відбувся День Черкаського обласного краєзнавчого музею

Сьогодні, 21 лютого, в межах Тижня історії, краєзнавства та музеєзнавства в Черкаському державному технологічному університеті  відбулася унікальна подія – День Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Черкаський обласний краєзнавчий музей – один із найстаріших музеїв України, адже його було створено ще у травні 1918 року.

Наразі наш краєзнавчий музей вміщує найчисленніше зібрання матеріалів та документів з історії, етнографії та культури Черкащини. Заклад є одним з найбільших серед подібних у державі. Щороку музей відвідує до 150 тисяч осіб, до того ж значна їх частина — діти та молодь. Черкаський краєзнавчий музей постійно відкриває десятки нових виставок, що дає можливість ширше знайомити відвідувачів із музейними фондовими колекціями та популяризувати їх. 

Найперше, що спадає на думку, це загальновідомий вислів: «Хто не знає свого минулого не має майбутнього», зазначив у вітальному слові перший проректор ЧДТУ Євген Ланських. Минулого року у нашому виші почали готувати студентів спеціальності «Історія та археологія» за спеціалізацією «Музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей», і саме краєзнавчий музей відіграє важливу роль у якісній підготовці майбутніх фахівців. У краєзнавчому музеї наші студенти мають можливість проходити практику, поглиблювати знання, знайомитися з першоджерелами культурно-історичних цінностей.  

Євген Ланських подякував колективу Черкаського обласного краєзнавчого музею за співпрацю та урочисто вручив директорові музею Ірині Собко Подяку ЧДТУ за вагомий внесок у збереження та популяризацію культурно-історичних цінностей, потужну просвітницьку роботу та тісну співпрацю з Черкаським державним технологічним університетом.

Безперечно, визначною подією цього дня, окрім унікальної можливості доторкнутися до історичної спадщини нашого народу у стінах вишу, стало урочисте підписання Договору про співпрацю між Черкаським державним технологічним університетом та Черкаським обласним краєзнавчим музеєм.

Привітати з підписанням важливої Угоди на День Черкаського обласного краєзнавчого музею в ЧДТУ завітав директор Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шабатін.

Тиждень історії, краєзнавства та музеєзнавства надзвичайно важлива подія в такому потужному вузі, адже, не знаючи своєї історії, ми не збудуємо майбутнього, наголосив Олександр Шабатін.  Завдяки співпраці Черкаського державного технологічного університету і Черкаського обласного краєзнавчого музею ми зможемо досягти популяризації краєзнавства та долучити молодь до освітніх, історичних і культурних процесів. Я впевнений, що ця співпраця буде взаємнокорисною.

Підтримала директора Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської ОДА директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко, наголосивши на перспективах взаємовідносин із черкаським вишем.

Дуже приємно так урочисто підписати договір про співпрацю із одним з найпотужніших університетів регіону, саме з Черкаським державним технологічним університетом, акцентувала директор Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко.  Студенти матимуть можливість застосувати на практиці теоретичні знання, які  здобудуть в університеті, працівники можуть надавати методичні консультації, практичну допомогу щодо написання експертних висновків щодо експертиз культурно-історичних пам ͐яток. Крім того, студенти в нашому музеї зможуть ефективно проходити щорічну практику.

Після виступу Ірини Василівни заступник директора з наукової роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Григоренко представила вісім локацій імпровізованої  виїзної виставки  Черкаського обласного краєзнавчого музею, зупинившись біля кожної та познайомивши з особливостями кожного відділу.

Відтак, всі учасники заходу мали змогу поспілкуватися з представниками Відділу природи, Відділу археології, Відділу етнографії, Відділу історії краю до ХХ століття, Відділу Другої світової війни, Відділу сучасності, Відділу науково-просвітницької роботи та Науково-методичного відділу, занурившись в історію Черкаського краю.