,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Колективна аматорська радіостанція ЧДТУ посіла призове місце в Ukrainian DX Contest
Вівторок, 13 лютого 2018 09:10

Колективна аматорська радіостанція ЧДТУ посіла призове місце в Ukrainian DX Contest

Колективна аматорська радіостанція ЧДТУ посіла призове місце в Ukrainian DX Contest

Сьогодні, 13 лютого, за ініціативи ЮНЕСКО відзначається Всесвітній День радіо, свято, присвячене винаходу, який сприяє розвитку міжнародного співробітництва, вільного доступу до інформації, особливо в епоху цифрових технологій.

У Черкаському державному технологічному університеті вже багато років успішно функціонує колективна аматорська радіостанція, яка неодноразово виборювала перші місця на багатьох міжнародних змаганнях із радіозв’язку на коротких хвилях. Студенти та співробітники кафедри радіотехніки, телекомунікаційних та робототехнічних систем ЧДТУ мають можливість вдосконалювати не тільки свої професійні навички, але і вміння спілкуватися на іноземних мовах з кореспондентами зі всіх куточків земної кулі. Аматорський радіозв'язок – це служба зв'язку, яка використовується з метою самовдосконалення, зв'язку між людьми (кореспондентами) і технічних досліджень, здійснюваних радіоаматорами, тобто особами, які мають на це належний дозвіл.

Нещодавно було підведено підсумки  головного національного контесту України – Ukrainian  DXContest(http://urdxc.org),  який проходив 4-5 листопада 2017 року. Взявши участь у цих змаганнях, аматорська колективна радіостанція ЧДТУ  посіла 3 місце серед українських учасників удіапазоні 21 МГц. Зокрема, призером змагань став співробітник кафедри радіотехніки, телекомунікаційних та робототехнічних систем ЧДТУ Олександр Дроботулін (UT2CW ex UR3VHR).

Змагання з радіозв’язку на коротких хвилях щорічно проводяться в перший повний вихідний листопада. Діапазони роботи  від 1,8 до 28 МГц, види випромінювання CW(телеграф) та SSB(односмугова модуляція). Основна ціль змагань полягає в проведенні якомога більшої кількості радіозв’язків із різними країнами світу, підвищенні рівня майстерності учасників та популяризації радіоаматорського руху в державі. Організатором  традиційно виступає український контест клуб UCC. Загалом, у  змаганнях отримано 1441 звіт від радіоаматорів з 80 країн світу, представлено всі 6 континентів! Узвітах зафіксовано 379 українських станцій, всі інші 1062 – іноземні учасники. Контест супроводжувався аномальним розповсюдженням радіохвиль на високочастотних діапазонах, причиною якого була магнітна буря.  Незважаючи на перешкоди, ефір був чистий, що дозволило провести змагання на належному рівні. Всього колективною радіостанцією проведено 262 QSO.

Серед найцікавіших зв’язків, можна відзначити – PJ4/NA2AA (Bonaire - острів в Карибському морі, 90км від побережжя Венесуели), YE1R(Індонезія), JH1CML(Японія), VR2CC(Гонконг), A61FK(ОАЕ), VU2YVK(Індія), E21YDP (Таїланд). Також було багато радіозв’язків із короткохвильовиками Англії, США, Німеччини, Італії, Бельгії, Фінляндії, Чехії таін. 

Детальніше з інформацією можна ознайомитися на офіційному сайті URDXC  http://www.urdxc.org/