,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Людмила Білик про досягнення лінгвістичного факультету ЧДТУ в 2017 році
Вівторок, 23 січня 2018 09:09

Людмила Білик про досягнення лінгвістичного факультету ЧДТУ в 2017 році

Людмила Білик про досягнення лінгвістичного факультету ЧДТУ в 2017 році

Сьогодні на лінгвістичному факультеті Черкаського державного технологічного університету студенти вивчаютьтри іноземні мови: англійську, французьку і німецьку, – зазначає декан лінгвістичного факультету ЧДТУ професор Людмила Білик. - До того ж, студенти нашого факультету можуть вивчати іспанську та польськумови факультативно.

Навчання на лінгвістичному факультеті проводиться за двома спеціальностями: Прикладна лінгвістика та Переклад, а підготовка магістрів на обох спеціальностях з кваліфікацією перекладачів, перекладач з комунікативних технологій і магістр з прикладної лінгвістики, перекладач технічної літератури.

У 2017 році відбувся перший набір магістрів зі спеціалізації «Германські мови та літератури (переклад включно)».

Минулого року викладач кафедри української мови та загального мовознавства Людмила Береза і старший викладач кафедри іноземних мов Людмила Усик захистили кандидатські дисертації, а завідувач кафедри української мови та загального мовознавства Олена Пчелінцева отримала диплом доктора наук.

Упродовж 2017 року викладачі лінгвістичного факультету активно проходили міжнародне стажування. Відтак, доцент кафедри романо-германської філології та перекладу Тетяна Редчиць та старший викладач кафедри іноземних мов Людмила Усик  пройшли  закордонне  стажування «Інноваційний навчальний заклад ХХІ століття – європейський досвід в рамках LLPмоделі Європейської комісії» у місті Лодзь, Польща; доценти кафедри іноземних мов Наталя Махиня та Мирослава Чепурна у межах програми підвищення кваліфікації та закордонного стажування відвідали Вищу Школу Лінгвістичну у м. Ченстохові; доцент кафедри іноземних мов Людмила Ткаченко також проходила стажування у Вищій Школі Лінгвістичній у польському місті Ченстохові, а викладач кафедри української мови та загального мовознавства Олена Деньга перебувала на стажуванні «Викладання мов для іноземних студентів» в Афінському університеті (Греція, м. Афіни).

Представники лінгвістичного факультету брали участь у Міжнародній перекладацькій майстерні, міжнародному літературно-театральному проекті – культурно-освітній центр Бредбек (Земля Нижня Саксонія), у 5 міжнародному форумі «Дні Австрії у Дрогобичі», у міжнародних конференціях в Польщі та Болгарії, в обласному етапі Всеукраїнської олімпіади з англійської мови,  у засіданні Дискусійного клубу «Фрівейінгліш» для посилення мотивації студентів у вивченні іноземних мов, працювали в комісії обласного етапу наукового конкурсу для молодих мовознавців МАН. Загалом, минулого року представники лінгвістичного факультету взяли участь у 4 закордонних та 7 конференціях в Україні. Крім цього, завідувач кафедри української мови та загального мовознавства Олена Пчелінцева читала лекції з «Граматики слов’янських мов» в університеті Еберхарда і Карла  м. Тюбінген, Німеччина.

На лінгвістичному факультеті відкрито бізнес-курси з української та російської мов для іноземців та отримано ліцензію для проведення атестації щодо вільного володіння державною мовою для держслужбовців.

Користуються популярністю і безкоштовні курси вивчення німецької мови для учнів 11 класів ЗОШ Черкас. А до практичних занять студентів-перекладачів залучено мовних асистентів Гетте інституту.

Протягом 2017 року вийшло з друку 8 навчально-методичних видань, з них 4 з грифом Вченої ради ЧДТУ, 1 монографія, 1 підручник та більше 30 статей. Запроваджено викладання польської мови для спеціальності «міжнародна економіка».

До Дня рідної мови на факультеті організували мовний флеш-моб за участю китайських, африканських, турецьких та арабських студентів, до дня народження Тараса Шевченка на поетичному вечорі вірші Великого Кобзаря лунали 10 мовами світу, а під час тижня української всі бажаючи мали нагоду написати  диктант національної єдності.

Минулого року студенти лінгвістичного факультету посіли 1 та 3 місце в Обласному турі конкурсу української мови іменіПетра Яцика та мовно-літературному конкурсі імені Тараса Шевченка. Сімнадцять студентів пройшли практику в межах співпраці з німецькою фірмою (Міт-Ост). До того ж, 12 студентів-волонтерів долучилися до літнього мовного табору при ЗОШ №9.

А за результатами підвищення викладацької майстерності на тренінгах, проведених Британською радою, шість викладачів лінгвістичного факультету отримали сертифікати.