,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Доценти ЧДТУ підвищили кваліфікацію в Європі
Середа, 27 грудня 2017 11:09

Доценти ЧДТУ підвищили кваліфікацію в Європі

Доценти ЧДТУ підвищили кваліфікацію в Європі

Напередодні новорічних свят, з 10 до 16 грудня, доценти кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету Солодовнік Тетяна Володимирівна та Громико Андрій Володимирович підвищували кваліфікацію у Вармінсько-Мазурському університеті міста Ольштин (Польща) в межах мобільності викладачів за проектом Erasmus+ Programme of the European Union «Harmonising water related graduate education» («Розвиток ступеневої освіти за напрямом очищення води»).

У складі групи з представників трьох українських університетів: Черкаського державного технологічного університету, Українського державного хіміко-технологічного університету (м. Дніпро), Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського, доценти кафедри хімічних технологій та водоочищення упродовж тижня були занурені в атмосферу життя польських студентів та викладачів, вирішуючи широке коло питань, які були поставлені перед учасниками мобільності. Всім українським учасникам мобільності була надана можливість, під час семінару зі студентами, науковцями і викладачами Вармінсько-Мазурського університету, представити свої університети, кафедри, а також себе і свої досягнення в науковій та педагогічній сферах. Завдяки зусиллям польських колег за період стажування українським викладачам вдалося виконати всю інтенсивну програму.

Представники з України ознайомилися з методиками викладання дисциплін, пов’язаних з питаннями підготовки магістрів та аспірантів в області водопідготовки та водоочищення, відвідали заняття в учбових лабораторіях кафедри хімії, а також дізналися про методи роботи на унікальному обладнанні для проведення хімічного аналізу будь-якої складності;

Крім того, учасники стажування взяли участь у відкритій дискусії з викладачами та віце-ректором Вармінсько-Мазурського університету про вдосконалення методів навчання на рівні університетів, ознайомилися з тонкощами організації учбового процесу в польському університеті, з методами контролю якості викладання дисциплін, з методами виявлення плагіату в студентських роботах та наукових роботах викладачів.

До того ж, українці відвідали унікальну високотехнологічну лабораторію на факультеті екологічного менеджменту та сільського господарства Вармінсько-Мазурського університету та взяли участь в обговоренні методів досліджень, які використовуються в якості навчального інструменту в учбовому процесі та в аналізі можливостей співпраці між філіалом Польської академії наук в Ольштині і університетами України в галузі наукових досліджень аспірантів.

Разом з тим, представники ЧДТУ взяли участь у відкритій дискусії зі встановлення співпраці між наукою та практикою з власником приватної хімічної лабораторії та приватної хімічної компанії ChemProf (м.Ольштин) – трансфер знань до професійної практики.

Було дуже пізнавально відвідати гідрологічні станції навколо міста Ольштин та взяти участь в аналізі даних моніторингу зі спостереження за показниками якості підземних вод і води гірських річок навколо міста та здійснити екскурсійно-технічний візит до станції очищення стічних вод міста Ольштин.

Крім того, українські викладачі мали можливість відвідати практичні заняття для студентів-магістрів з України, які цей навчальний рік, за програмою мобільності, навчаються в Вармінсько-Мазурському університеті. І особливо приємно було чути позитивні відгуки польських колег про старанність та високу підготовку українських студентів, зокрема і студентів кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ Слісь Андрія та Купцової Марії (гр. МГХТ-705).

У вільний час викладачі з України мали можливість здійснити чудові пішохідні екскурсії містом Ольштин, помилуватися чистими, тихими вулицями, насолодитися передноворічними красотами центру міста та відвідати теплий та затишний студентський гуртожиток.

Українські викладачі дуже вдячні польським колегам із Вармінсько-Мазурського університету за чудову організацію мобільності, за надану можливість ознайомитись з європейськими підходами до організації навчального та наукового процесу і сподіваються на подальшу співпрацю між університетами України та Польщі.