,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Іноземні студенти ЧДТУ підтримують ініціативу водія КП «Черкасиелектротранс»
Четвер, 14 грудня 2017 11:40

Іноземні студенти ЧДТУ підтримують ініціативу водія КП «Черкасиелектротранс»

Іноземні студенти ЧДТУ підтримують ініціативу водія КП «Черкасиелектротранс»

Водій одного з тролейбусів КП «Черкасиелектротранс»  Євген Лиходід запровадив оголошення зупинок двома мовами: українською та англійською.

Ідейник такої інновація власноруч змайстрував спеціальний пристрій, який допомагає іноземцям краще орієнтуватися у місті.

- Іноземців у нас не багато, але є, оскільки у місті є навчальні заклади, де навчаються іноземні студенти, - зазначає автор ідеї. – Тому, я думаю, що треба озвучувати зупинки іноземною мовою, адже ми орієнтуємося на Європу.

Іноземні студенти Черкаського державного технологічного університету особисто відчули переваги винаходу Євгена Лиходіда та пересвідчилися у його ефективності.

Рафаель Ннажи із Нігерії лише місяць навчається на підготовчому факультеті Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами ЧДТУ, тому він вважає таку міську інновацію дуже важливою.

- Мені дуже важко зорієнтуватись у громадському транспорті. Часто не розумію назви зупинок, спитати ні в кого, бо більшість людей не знає англійської, - говорить Рафаель.

 

Ван Цзинь з Китаю, студент підготовчого факультету Навчально-наукового центру по роботі з іноземними студентами ЧДТУ вже півтора року в Україні, але добре пам’ятає, як нелегко було звикнути користуватися громадським транспортом.

- Коли я вперше приїхав в Україну, я не знав куди прямує той чи інший автобус. Я питав у людей, але вони не розуміли англійської, - згадує Ван Цзинь.

 

 П’ятикурсник факультету інформаційних технологій і систем ЧДТУ Алхасан Майкл Арафат з Гани зараз добре розуміє українську мову, але не забув своє перше знайомство з українським транспортом.

- Я не знав мови і мені було дуже важко їхати кудись, тому що всі оголошення українською мовою і я нічого не розумів, - ділиться спогадами Майкл. – Це дуже хороша ідея оголошувати зупинки українською і англійською мовами і це допоможе іноземцям, які навчаються чи подорожують у Черкасах.

 

Про випробування іноземними студентами ЧДТУ інновації КП «Черкасиелектротранс» дивіться у відеосюжетах ЧСН з 15 хв 30 сек (ТРК Рось); Новини (5 канал) та ДжеДаі (2+2)