,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 14 грудня в Черкасах відзначають 74-у річницю визволення міста від нацистських окупантів та День вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС
Четвер, 14 грудня 2017 11:29

14 грудня в Черкасах відзначають 74-у річницю визволення міста від нацистських окупантів та День вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня в Черкасах відзначають 74-у річницю  визволення міста від нацистських окупантів  та День вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Цей особливий день увібрав у себе не лише спогади про трагедію чорнобильської катастрофи, але й урочисту радість довгоочікуваного визволення, адже  сьогодні Черкаси відзначають дві пам’ятні дати – День ліквідатора аварії на ЧАЕС та День визволення міста від нацистських загарбників.

 

14 грудня вважається Днем пам'яті в Україні – пам’яті про мужність самовідданих ліквідаторів на Чорнобильській атомній електростанції та пам’яті про героїчних воїнів, захисників нашого міста і нашої батьківщини.

 

У ніч із 12 на 13 листопада 1943-го року розпочалося визволення нашого міста від німецько-фашистський загарбників. 20 листопада точилися запеклі бої за місто, під час яких воїни 254-ої і 373-ої стрілецьких дивізій відвойовували в агресорів вулицю за вулицею. 
Загалом, окупація міста Черкаси тривала 833 дні: тридцять днів кровопролитних боїв на підходах до міста і ще двадцять чотири – на його вулицях. 14 грудня 1943 року Черкаси визволили від фашистських агресорів

 

А з 2006 року, відповідно до Указу Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 року № 945/2006, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, ми вшановуємо учасників ліквідації наслідків жахливої аварії.

 

Ми пам'ятаємо тих, хто, не шкодуючи власного життя, захищав рідну землю, наше сьогодення та майбутнє прийдешніх поколінь. Пильно оберігаємо у серці згадки про події минулого та робимо все можливе, аби більше ніколи не повторилися сумні сторінки української історії. 

 

Сьогодні в місті Черкаси відбулися урочисті заходи з нагоди двох вищезазначених подій: урочистий захід та мітинг біля меморіального знаку жертвам Чорнобильської трагедії на центральній алеї в Соборному сквері та урочиста церемонія покладання квітів до Пагорба Слави,  у яких взяла участь делегація від Черкаського державного технологічного університету на чолі з ректором Олегом Олександровичем Григором.  

 

Фото з офіційного порталу Черкаської міської ради