,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбувся IV Філософський форум
Четвер, 16 листопада 2017 13:43

У ЧДТУ відбувся IV Філософський форум

У ЧДТУ відбувся IV Філософський форум

Учетверте до Міжнародного дня філософії кафедра філософських і політичних наук ЧДТУ провела Філософський форум, який виступає відкритим інтелектуальним майданчиком для обговорення актуальних питань гуманітарних наук.

-   IV Філософський форум – це подія, яка викликає зацікавлення, передусім, нашої філософської спільноти та тих людей, які відчувають свою причетність до гуманітарної освіти, до гуманітарного виховання не лише в Черкаській області, а й за межами України, - наголосила у вступному слові завідувач кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Анжела Бойко.

Відтак, традиційними учасниками заходу є викладачі, студенти та всі, хто цікавиться філософією, соціологією, політологією, психологією тощо.

-   На цьогорічному форумі зібралися люди, які прагнуть мислити, прагнуть до чіткого висловлення своїх думок; люди, які намагаються почути один одного та хочуть бути почутими, - зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор- Хочу побажати, аби філософська думка сьогодення була просякнута позитивом та несла потужну позитивну енергію у світ.

Тематика IV Філософського форуму: «Україна: вчора, сьогодні, завтра…Спроба прогностичного осмислення».

Переглянути фотогалерею у Flickr

 

Формат цьогорічного заходу відзначився кількома особливостями: по-перше, завдяки сучасним можливостям інтернету та скайп-зв’язку у форумі активну участь взяли завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Михайло Жук та завідувач кафедри філософії та соціально-гуманітарних дисциплін Херсонського державного аграрного університету Галина Берегова і, по-друге, філософська подія передбачала жваві тематичні панельні дискусії філософського, освітнього, психологічного, історичного, соціального та економічного напрямів.

Тож, під час IV Філософського форуму були презентовані наукові проблеми в контексті українських реалій минулого, сьогодення і майбутнього крізь призму філософії, соціології, політології, психології, історії, економіки.

Зокрема, Михайло Жук розпочав панельну дискусію актуальною темою, яка спонукає до розмів, «Україна у вимірі четвертої промислової революції: потреба нової філософії аналітики», Галина Берегова, у свою чергу, продовжила освітню дискусійну панель питанням «Готовність вітчизняної філософії до неопросвітництва». Філософську естафету підхопила завідувач кафедри загальної педагогіки і психології ЧНУ імені Богдана Хмельницького Інна Лук’янець із доповіддю «Психологічні особливості української нації в процесі державотворення». А завідувач кафедри історії України та суспільних дисциплін ЧДТУ Ірина Стадник під час історичної панелі зупинилася на темі «Прогностична функція історії: за чи проти».

Протягом захопливої дискусії неодноразово наводилися вислови відомих філософів Сократа, Карла Юнга, Григорія Сковороди, Михайла Драгоманова та інших, одна філософська думка породжувала іншу, учасники висловлювали оригінальні припущення, надавали цікаві коментарі та ставили слушні запитання.

Загалом,   IV Філософський форум  - це не лише обмін інформацією, дискусія та відповіді на запитання, а й платформа для пошуку істин сьогодення…