,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Представники ЧДТУ відвідали Піднебесну в межах проекту «Водна Гармонія»
Четвер, 16 листопада 2017 10:57

Представники ЧДТУ відвідали Піднебесну в межах проекту «Водна Гармонія»

Представники ЧДТУ відвідали Піднебесну в межах проекту «Водна Гармонія»

Завідувач кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ професор Геннадій Степанович Столяренко, старший викладач кафедри Наталія Максимівна Фоміна та аспірант ЧДТУ Сергій Шмиголь взяли участь у восьмій проектній зустрічі в Цзинані (Китай), що була організована Університетом Шаньдун Цзяньчжу (SJU).

Робоче засідання з представниками найбільших підприємств Китаю, які працюють у сфері водоочистки і водопідготовки, відвідування школи, в якій навчання проводиться за новітніми методиками, екскурсія лабораторіями, обладнаними за останнім словом техніки, обговорення питань купівлі обладнання для партнерів, розробка нових лабораторних курсів і багато іншого стало предметом обговорення в межах восьмої проектної зустрічі в Цзинані, що проходила з 2 до 6 листопада 2017 року.

Захід розпочався з офіційної частини, на якій присутній проректор SJU привітав партнерів проекту в університеті. За його словами, проект «Water Harmony Erasmus +» є важливою частиною міжнародної діяльності SJU, а також наголосив, що дуже радий гармонізації навчальних програм із партнерами з усього світу.

Команда проекту відвідала державну початкову школу міста Цзинань і провела для дітей короткі презентації про країни-учасниці проекту, підкресливши важливість вивчення англійської мови і заохочуючи амбіції майбутніх студентів до міжнародної освіти.

Традиційною і, беззаперечно, одною із найважливіших подій у межах проектної зустрічі було проведення наукового семінару на тему «Стічні води – невикористаний ресурс», присвяченого повторному використанню води та вилученню цінних ресурсів зі стічних вод. Партнерами були підготовлені наступні виступи:

1.    Повторне використання стічних вод та відновлення ресурсів, Harsha Ratnaweera, NMBU (Норвегія);

2.    Цінності в фільтратах/ресурси з «чорної води», Martin Oldenburg, UAS-OWL (Німеччина);

3.    Циркулярність в процесах управління стічними водами, Zakhar Maletskyi, NMBU (Норвегія);

4.    Управління стічними водами в харчовій промисловості, Michał Smoczyński, UWM (Польща);

5.    Мікроводорості для відновлення поживних речовин та виробництва енергії, Ketheesan Balachandran, UoJ (Шрі-Ланка);

6.    Потенціал повторного використання стічних вод в Шрі-Ланці, S B Weerakoon, UoP (Шрі-Ланка).

 

А також була проведена окрема сесія з представниками великих підприємств, які працюють в сфері водоочистки (Everbright Water Company, Shandong Elong Environmental Protection Co Ltd, Shuifa Group Co Ltd, Origin Water). Унікальним шансом для представників університетів стала можливість продемонструвати свої наукові розробки представникам китайського бізнесу. До уваги партнерів були запропоновані три практичні ідеї, серед яких одне ноу-хау було представлено завідувачем кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ професором Геннадієм Столяренком. Виступи мали наступні теми:

 

1.    Недорогий інноваційний метод для забезпечення безпеки питної води, Віктор Гевод, ДВНЗ «УДХТУ»;

2.    Використання промислових відходів («Redmud») у обробці води, Ольга Сангінова, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського»;

3.    Використання механічної кавітації в процесах очистки стічної води, Геннадій Столяренко, ЧДТУ.

 

Крім цього, на зустрічі було обговорено ряд адміністративних і фінансових питань, поставлено нові завдання і розподілені обов'язки, а також була запущена робота над розробкою лабораторних курсів, які будуть доповнювати практичними навичками розроблені лекції.

 

Зважаючи на те, що цей рік був надзвичайно насичений мобільностями, це питання було виділено в окрему сесію. Про жовтневу мобільність 2017 року шести викладачів із Німеччини, Польщі та Норвегії в НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» розповів доктор Захар Малецький. Студентами-учасниками від Університету Шаньдун Цзяньчжу Літньої Школи 2017 року, що проходила в червні-липні на базі Норвезького університету природничих наук, була підготовлена презентація про проведений час. Сергій Шмиголь, аспірант ЧДТУ, розповів про річні мобільності студентів з України в університети Німеччини і Польщі.

 

Найближчими активностями в межах проекту будуть: мобільність шести викладачів з університетів України до Вармійского-Мазурського університету м. Ольштин (Польща) 10-16 грудня 2017 року; мобільність шести викладачів з університетів України в Університет природних наук (м. Гекстер, Німеччина) 8-13 січня 2018 року; IX проектна зустріч учасників проекту в Університеті Джафни (Шрі-Ланка) з 23 по 27 лютого 2018 року.

 

Учасники проектної зустрічі в місті Цзинань висловлюють свою подяку за якісну організацію заходів, що дало можливість не лише плідно попрацювати, але і в повній мірі насолодитися унікальною кухнею, мистецтвом та іншими культурними особливостями Китайської Народної Республіки. З нетерпінням чекаємо на нові зустрічі сім'ї «Water Harmony Erasmus+»