,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини До Дня автомобіліста кафедра автомобілів та технології їх експлуатації ЧДТУ влаштувала свято
Понеділок, 30 жовтня 2017 11:12

До Дня автомобіліста кафедра автомобілів та технології їх експлуатації ЧДТУ влаштувала свято

До Дня автомобіліста кафедра автомобілів та технології їх експлуатації ЧДТУ влаштувала свято

27 жовтня до Дня автомобіліста на кафедрі автомобілів та технології їх експлуатації факультету комп'ютеризованих технологій машинобудування і дизайну ЧДТУ відбулося справжнє свято.

Цього дня розділити святковий настрій та поринути в особливий світ автотранспорту до Черкаського державного технологічного університету завітали учні та викладачі Черкаського художньо-технічного коледжу, Черкаського професійного автодорожнього ліцею, Черкаського політехнічного технікуму та Черкаської міської гімназії №9 імені О.М. Луценка.

Гостей гостинно зустрічали завідуючий кафедри автомобілів та технології їх експлуатації  Пилипенко Олександр Михайлович та доценти кафедри: Тарандушка Людмила Анатоліївна, Тригуб Оксана Анатоліївна, Шльончак Ігор Анатолійович, Костьян Наталія Леонідівна, і Лук’янченко Олександр Юрійович. Завітали на святкову подію і виконуючий обов’язки ректора ЧДТУ Олег Григор, проректор з гуманітарно-виховних питань Валентин Лазуренко та проректор Микола Куницький.

 - Сьогодні не можливо уявити життя без автомобілів. І, можливо, серед вас зараз є винахідник автомобіля майбутнього, - наголосив у вітальному слові Олег Григор. – Ви повинні зважено і свідомо підійти до вибору майбутнього фаху, адже правильний вибір професії – це, насамперед, запорука повноцінного щасливого життя.

Багато цікавої і корисної інформації дізналися учні з перших вуст тих, хто стоїть у джерел сучасної автомобільної галузі та ділиться своїми знаннями й уміннями з майбутніми фахівцями з автомобільного транспорту і транспортних технологій. Молодь ознайомилася з основними спеціальностями, за якими кафедра готує висококваліфікованих спеціалістів, з напрямами роботи, перспективами освіти та особливостями вступної компанії.

Автотранспорт завжди був є і буде, - зазначив   завідуючий кафедрою автомобілів та технології їх експлуатації  Олександр Пилипенко. – Наразі, наша основна задача - спільними зусиллями піднімати інфраструктуру нашого міста, орієнтуючись на євростандарти.

 

Розділившись на групи, гості мали змогу ближче познайомитися з викладачами кафедри, матеріальною базою, більше дізнатися про напрями проектування і виготовлення електромобілів,  розглянути стенди та технічне обладнання, особисто побачити розробки і напрацювання студентів та співробітників, спробувати свої сили в 3-Д проектуванні, побувати в навчальних лабораторіях. Крім цього, учасникам заходу продемонстрували модель гоночного автомобіля, яку створив першокурсник Ярослав Хилик та розроблену кафедрою, а саме доцентами О.А. Тригуб, Л.А. Тарандушкою та випускником  М.М. Балутою автономну систему вентиляції салону автомобіля, яку найближчим часом буде запатентовано. До речі, автономна система вентиляції дає можливість при вимкненому двигуні автомобіля забезпечувати вентиляцію салону. Нині проблема забезпечення оптимального мікроклімату в салоні транспортного засобу під час стоянки в спеку є актуальною, оскільки, на жаль, існують випадки смерті дітей і тварин, отже на таку систему завжди буде попит. З автономною системою вентиляції салону підвищується комфорт і безпека пасажирів, адже салон буде постійно провітрюватись і не буде нагріватись до небезпечних для організму людини температур. Також цю розробку можна використовувати для сільгосптехніки.

Проведений експеримент показав, що протягом дня з 11.00 до 16.00 температура повітря в салоні без використання автономної системи вентиляції піднімається до 85 °С, а з використанням цієї системи температура досягає лише 42 °С, що є безпечним для здоров’я людини.

Сьогодні дуже багато підприємств займаються міжнародними перевезеннями, тож логістика та оптимізація витрат відіграють неабияку роль в успішному веденні бізнесу. Відтак, гості кафедри мали нагоду скласти уявлення про організацію автоперевезень на прикладі магістерської роботи стосовно розрахунку вартості вантажних перевезень одного зі студентів кафедри автомобілів та технології їх експлуатації  під керівництвом доцентів Костьян Наталі Леонідівни і Тарандушки Людмили Анатоліївни.

Справжньою родзинкою святкового дня став сюрприз від керівництва навчального закладу, а саме поява на подвір’ї університету яскравого автомобіля «баггі», створеного автослюсарем виробничо-транспортного відділу ЧДТУ Русланом Сирицею.

Загалом, святкування Дня автомобіліста на кафедрі автомобілів та технології їх експлуатації видалося цікавим, пізнавальним і сповненим приємних несподіванок.