,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ пройшла VI Міжнародна науково-практична конференція «Обробка сигналів і негаусівських процесів»
Четвер, 25 травня 2017 10:57

У ЧДТУ пройшла VI Міжнародна науково-практична конференція «Обробка сигналів і негаусівських процесів»

У ЧДТУ пройшла VI Міжнародна науково-практична конференція «Обробка сигналів і негаусівських процесів»

24-26 травня в Черкаському державному технологічному університеті на кафедрі радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем факультету електронних технологій відбулася VIМіжнародна науково-практична конференція «Обробка сигналів і негаусівських процесів – 2017»(ОСНП-2017).

-       Конференція, яка вже стала традиційною в нашому закладі,покликана зібрати гостей зі всієї України і зарубіжжя та присвячена пам’яті видатного вченого, доктора фізико-математичних наук, професора Юрія Петровича Кунченка, який очолював кафедру радіотехніки з 1990 по 2006 рік, - зазначив ведучий конференції, завідувач кафедри Володимир Палагін.

Перша конференція була проведена у 2005 році за ініціативою професора Юрія Петровича та з метою об’єднати науковців, інженерів, аспірантів, студентів для вивчення сучасного передового досвіду з розробки, впровадження та поширення актуальних наукових і прикладних досліджень, пов’язаних із опрацюванням інформації, статистичної обробки даних, що охоплюють широке коло сучасних аспектів розвитку науки та техніки.

Тож, на цьогорічне наукове зібрання завітали почесні гості, науковці, друзі, партнери, представники виробництв, які працюють в області розробки систем зв’язку, систем супутникового моніторингу та проведення досліджень у сфері навігаційних технологій, займаються виробництвом сучасної електроніки, що в цілому зміцнює обороноздатність нашої держави.

Переглянути фотоальбом у Flickr

 

-                Наукова школа Юрія Кунченка – це потужна база, завдяки якій наш Університет отримав визнання в науковому просторі, - наголосив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор. -  Це фундамент радіотехніки, телекомунікацій, ІТ-технологій, які сьогодні конче необхідні, як для озброєння нашої армії, так і в повсякденному житті.

У свою чергу випускник кафедри радіотехніки, учень Наукової школи імені Юрія Кунченка, а нині заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль зазначив:

-       Наукова школа Юрія Кунченка – це не лише виховання і знання в інженерії, в обробці сигналів надвисоких частот, це, насамперед, вміння долати перешкоди, вміння ставити перед собою задачі, гуртом їх вирішувати, іти вперед і досягати нових успіхів, - саме цьому навчав нас Юрій Петрович.

Від самого початку свого керівництва кафедрою радіотехніки професор Юрій Кунченко визначив основний напрямок наукової діяльності кафедри – розробка теорії нелінійних методів обробки негаусівських сигналів і процесів на основі застосування стохастичних поліномів та моментно-кумулянтного опису випадкових величин і процесів. Цей науковий напрямок охоплює цілий спектр задач: розробка наукових принципів побудови та дослідження систем зв’язку, що використовують шумові сигнали; розробка нових моментних критеріїв якості перевірки статистичних гіпотез, теорії і методів виявлення сигналів на фоні негаусівських завад; розробка теорії і методів розпізнавання і класифікації сигналів, нелінійної фільтрації негаусівських процесів, методів оцінювання параметрів випадкових величин та процесів.

-       У наш час дуже важливо, що всі напрацювання та розробки Наукової школи Юрія Кунченка є надзвичайно вагомими і для нашої держави, і для науки, і для освіти.– підкреслив колишній Голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж. - Це та перспектива, яка дає можливість підняти нашу державу на новий якісний рівень.

Як відмічають відомі вчені, запропонований апарат стохастичних поліномів і методи опрацювання негаусівських випадкових величин широко відомі українським та закордонним дослідникам. Ці методи стали розпізнавальним знаком саме Черкаської національної школи статистичного аналізу, яку заснував та зрощував Юрій Петрович.

-       Ми будемо працювати над питанням державної премії щодо напрацювань Юрія Петровича Кунченка, який фактично випередив час,- наголосилазавідувач кафедри інформатики,інформаційної безпеки та документознавства, професор Валентина Кунченко-Харченко.

Сьогодні кафедру радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем очолює доктор технічних наук, професор Палагін Володимир Васильович. Кафедра продовжує успішно розвивати напрямок нелінійної обробки негаусівських сигналів та процесів та активно співпрацює як з вітчизняними науковими установами, так і з закордонними. Викладачі кафедри продовжують брати активну участь в різноманітних міжнародних програмах співробітництва, зокрема у сфері вищої освіти за Європейським проектом ТЕМПУС.

Окрім наукової роботи, кафедра радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем активно впроваджує сучасні технології для надання якісної освіти студентам зі спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка».

Під час наукового зібрання всі присутні мали унікальну можливість познайомитися не лише з цікавими науковими доповідями, які продемонстрували стан наукових проблем та шляхи їх розв’язку, але й з геополітичним становищем нашої держави, яке безпосередньо залежить від стану науки та її розвитку.

Проведена конференція є ще одним підтвердження актуальності та перспективності наукових розробок наукової школи по статистичній обробці сигналів в Черкаському державному технологічному університеті, яка об’єднує науковців із багатьох університетів як України, так і світу.