,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ досліджували ораторське мистецтво
Четвер, 18 травня 2017 13:52

У ЧДТУ досліджували ораторське мистецтво

У ЧДТУ досліджували ораторське мистецтво

«Ораторське мистецтво як соціокультурний феномен» - у таке цікаве та актуальне питання вирішили зануритися учасники філософського клубу «Центр сучасної філософської та політичної освіти» Черкаського державного технологічного університету.

-          Під час дискусій та обговорень різноманітних питань, ми зрозуміли, що учасникам філософського клубу не вистачає саме ораторських навичок, - поділився один із ініціаторів тематики ораторського мистецтва п’ятикурсник факультету економіки та управління ЧДТУ Богдан Мельник.

Вікіпедія визначає ораторське мистецтво як «досконале вміння говорити до групи людей у структурований, виважений спосіб із наміром надати інформацію, вплинути, чи розважити слухачів, що у широкому сенсі є розділом мистецтва».

Під час філософського клубу учасники не зверталися ні до інтернету, ні до енциклопедій. Крок за кроком самостійно намагалися дослідити унікальний соціокультурний феномен, який бере початок ще з античних часів, коли риторику як науку вивчали абсолютно всі. Риторика у давні часи виступала засобом захисту і звинувачення у судових процесах. Наприклад, громадяни Давньої Греції мали право самі захищати себе на судових засіданнях, а для вдалого виступу вони ще й зверталися до фахівців із написання промов. Ораторським мистецтвом досконало володіли проповідники, політики, викладачі.

На жаль, риторика сьогодні зникла з переліку обов’язкових дисциплін, а сучасне суспільство тяжіє до спрощення мови через засилля іноземних слів та популярність інтернету та смс.

-          У сучасному світі ораторське мистецтво деградує, і сьогодні справа розвитку ораторської майстерності, насамперед, справа особиста,- наголосила доцент кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Оксана Кожем’якіна. – Розвиваючись та вдосконалюючи себе можна досягти високих цілей та вагомих результатів.

Учасники філософського клубу розглянули основні компоненти ораторського мистецтва, а саме:  хто говорить що і до кого, важливі техніки, такі як харизма, захоплення ідеєю та встановлення контакту з аудиторією.

Для того, аби особисто пересвідчитися у важливості головних складових ораторського мистецтва, учасники заходу виконали цікаву практичну вправу, яку запропонував Богдан Мельник.

Таким цікавим інформативним та практичним заняттям філософський клуб «Центр сучасної філософської та політичної освіти» Черкаського державного технологічного університету розпочав серію зустрічей із ораторського мистецтва.