,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ презентували здобутки проекту ТEMPUS NETCENG
Четвер, 18 травня 2017 13:49

У ЧДТУ презентували здобутки проекту ТEMPUS NETCENG

У ЧДТУ презентували здобутки проекту ТEMPUS NETCENG

16 травня із цього приводу Черкаський державний технологічний університет відвідали керівники моніторингової комісії Національного Еразмус + офісу в Україні та європейські партнери ЧДТУ по проекту.

 

- Ми стали учасниками проекту Tempus NETCENG «Нова модель третього циклу в інженерній освіті у відповідності до рекомендацій Болонського процесу у Білорусі, Росії, Україні», який  є грантовим проектом Євросоюзу, що фінансується за Міжрегіональною програмою Європейського сусідства та партнерства у 2013 році. Пріоритетом проекту є реформування навчальних програм з метою підвищення рівня підготовки наукових фахівців в університетах, - повідомив ректор ЧДТУ Олег Григор. - Для участі у проекті було відібрано три європейські університети (Вільнюський Технічний Університет ім. Гедимінаса (Вільнюс, Литва), Університет Брунеля (Лондон, Великобританія) та Берлінський технічний університет), три університети з Білорусії, п’ять російських університетів та три університети з України (Національний технічний університет України «КПІ», Національний авіаційний університет та Черкаський державний технологічний університет. Відтак, із 2013 року ЧДТУ активно переймав європейський досвід підготовки наукових кадрів (докторів філософії) та готувався до введення власних докторських програм в інженерії відповідно до Болонського процесу та десяти принципів Зальцбурзького і Бухарестського форумів. Сьогодні ми приймали представників моніторингової комісії Національного Еразмус + офісу в Україні, які оцінювали наші здобутки – і залишилися вцілому задоволені результатом.

Як повідомила локальний координатор проекту «Tempus Netceng», завідуюча кафедрою комп’ютеризованих та інформаційних технологій ЧДТУ Юлія Бондаренко, проект дав чимало корисних напрацювань, які впроваджено у освітню систему університету і які буде продовжено і по закінченню проекту.

- Здійснено перший набір на навчання в аспірантурі за новими ліцензованими програмами (7 за технічними та 1 за економічним профілями)  -  і з 1 вересня 2016 року було розпочато навчання в аспірантурі за новою моделлю, - розповідає Юлія Бондаренко. - У рамках проекту європейськими університетами-партнерами для ЧДТУ були запропоновані 8 програм основних дисциплін та 3 програми універсальних дисциплін для впровадження в програми підготовки наукових кадрів. Для успішної реалізації нової моделі підготовки, викладачі ЧДТУ пройшли ряд тренінгів у Європейських університетах-партнерах, а університет отримав потужне комп’ютерне обладнання, на базі якого вже розпочато навчання майбутніх докторів філософії. Адже головною метою проекту є приведення української системи підготовки науковців у відповідність до європейської та впровадження кращих європейських практик у навчальні програми наших вишів. Одним із напрямків реалізації проекту є створення інноваційного середовища для викладання та навчання. Придбане з цією метою обладнання для інтерактивного класу дає можливість в режимі реального часу забезпечувати двосторонній зв’язок між комп’ютерами викладача та студентів, створює передумови проведення телемостів, телеконференцій та дистанційного навчання із залученням в якості лекторів європейських партнерів та інших провідних вчених, що розширює якісні можливості отримання знань.

Крім того, 16 травня у рамках цього проекту європейськими партнерами було проведено ряд майстер-класів для аспірантів, студентів та викладачів ЧДТУ – на такі важливі теми, як, наприклад, написання наукових статей для публікації у кращих закордонних журналах.