,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини ЧДТУ присвятив університетську радіогазету Дню пам'яті жертв геноциду
Середа, 17 травня 2017 13:50

ЧДТУ присвятив університетську радіогазету Дню пам'яті жертв геноциду

ЧДТУ присвятив університетську радіогазету Дню пам'яті жертв геноциду

«Студентський меридіан» Черкаського державного технологічного університету розповів студентам про трагедію кримськотатарського народу.

Саме   пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу вшановує Україна 18 травня. У далекому 1944 році саме цього дня розпочалось примусове виселення кримськотатарського населення з Кримського півострова. Офіційно причиною депортації вказувалася співпраця деяких кримських татар з нацистською Німеччиною під час Другої Світової війни. За три дні, з 18 по 20 травня 1944 року, більш ніж двісті тридцять тисяч осіб, серед яких були переважно жінки, діти та люди похилого віку, вимушено залишили рідні домівки. Для проведення цієї операції було залучено війська НКВС. Депортованим відводили від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Звідти ешелони з людьми відправляли головним чином в Узбекистан; невеликі групи татар було виселено в Казахстан, Таджикистан та Росію. За спогадами очевидців, тих, хто чинив опір або не міг іти, часто розстрілювали на місці. За офіційними даними було виселено сто вісімдесят три тисячі сто п’ятдесят п’ять осіб. За наслідками депортації загинуло, за різними даними, від п’ятнадцяти до сорока шести відсотків татар.

Внаслідок депортації значна кількість переселенців, виснажених в роки німецької окупації, загинула в місцях висилки від голоду і хвороб у 1944-45 роках, багато з них було поховано вздовж залізничних колій або просто скинуто з вагонів. Після депортації кримських татар, всі населенні пункти на півострові (за винятком Бахчисарая, Джанкоя, Ішуні, Саків та Судака), які мали кримськотатарське походження, було перейменовано.

Лише у 1989 році депортація кримськотатарського населення  була визнана незаконною і злочинною, а 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

У цей день, що назавжди залишиться у пам’яті народу України, Черкаський  державний технологічний університет приєднується до вшанування жертв геноциду, який ніколи не повинен повторитися.