,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ відбувся науковий семінар «Видавництво та поліграфія: теорія і практика»
Вівторок, 16 травня 2017 09:53

У ЧДТУ відбувся науковий семінар «Видавництво та поліграфія: теорія і практика»

У ЧДТУ відбувся науковий семінар «Видавництво та поліграфія: теорія і практика»

Науковий марафон Черкаського державного технологічного університету триває, і учора свою історію, здобутки та наукові досягнення представляла кафедра механіки, поліграфічних машин і технологій ЧДТУ. На науковий семінар «Видавництво та поліграфія: теорія і практика» завітали студенти, викладачі та випускники кафедри, які сьогодні успішно працюють на відомих черкаських підприємствах.

Історія кафедри механіки, поліграфічних машин і технологій бере свій початок із травня 1962 року, із моменту створення  секції загальнотехнічних наук Черкаського загальнотехнічного факультету (ЗТФ) Київського технологічного інституту харчової промисловості. 

У 2004 році кафедра, на той час кафедра прикладної механіки, започаткувала нову інженерну спеціальність Поліграфічні машини і автоматизовані комплекси. Вже у наступному, 2005 році, кафедра прикладної механіки була перейменована в кафедру механіки і поліграфічних машин (МПМ) і отримала статус випускної кафедри, потому успішно випустивши шість випусків фахівців у цій області. А три роки тому, у 2014 році, на кафедрі ліцензована підготовка бакалаврів за напрямом 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа» з перспективою освіти за програмою магістрів за спеціальностями: Технологія електронних мультимедійних видань чи Комп`ютерні технології та системи видавничо-поліграфічних виробництв.

- Сьогодні в Україні лише 10 вищих навчальних закладів проводять підготовку за цим напрямами, - наголосив завідувач кафедри МПМТ ЧДТУ, професор Тимофій Веретільник. – Відтак, маємо пишатися, що не лише виші Києва, Львова, Харкова, Дніпра і Чернівців готують фахівців  у видавничо-поліграфічній галузі, а й Черкаський державний технологічний університет надає абітурієнтам таку можливість.

 

Упродовж останнього десятиріччя на кафедрі механіки, поліграфічних машин і технологій ЧДТУ проводилась велика робота щодо створення навчально-методичної документації зі спеціальних дисциплін. Викладачі кафедри відзначаються плідною науково-методичною і науково-дослідною роботою, беруть участь у багатьох всеукраїнських та міжнародних науково-технічних конференціях, активно проводять профорієнтаційну роботу серед молоді випускних класів шкіл, середніх професійних навчальних закладів міста Черкаси та регіону. Колектив кафедри інтенсивно працює над головним завданням – створенням сучасної навчальної науково-дослідної бази з метою забезпечення необхідної якості підготовки фахівців для видавничо-поліграфічної галузі України на рівні європейських та світових стандартів.

Під час наукового семінару випускники, студенти та викладачі представили свої презентації, доповіді та наукові дослідження засновані на дисертаційних роботах.

Зокрема, випускниця кафедри механіки, поліграфічних машин і технологій Ірина Шара, яка з червоним дипломом закінчила ЧДТУ у 2013 році, розповіла про особистий шлях успішної кар’єри у «Черкаській майстерні друку». У свою чергу випускник Андрій Жура, маючи за плечима 15 років досвіду роботи у ПАТ «Азот», повідав про особливості поліграфічного виробництва на відомому підприємстві.

Студенти кафедри представили цікаві інформативні презентації про символіку і виразність мови кольору, символіку Українського кольору та кольоротерапію.

А вже у практичній частині семінару зі своїми науковими дослідженнями, заснованим на власних дисертаційних роботах, всіх присутніх познайомили потенційні здобувачі наукового ступеня кандидата технічних наук, старші викладачі кафедри механіки, поліграфічних машин і технологій Руслан Капітан та Богдан Мисник.

Кафедра механіки, поліграфічних машин і технологій ЧДТУ не стоїть на місці, розвивається, вдосконалюється, розширює потенціал та йде в ногу з сучасністю.