,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У прес-центрі видання «Нова Доба» відбулася прес-конференція…
Четвер, 20 квітня 2017 17:22

У прес-центрі видання «Нова Доба» відбулася прес-конференція…

У прес-центрі видання «Нова Доба» відбулася прес-конференція…

Сьогодні у прес-центрі «Нової Доби» зібрався керівний склад Черкаського державного технологічного університету, аби роз’яснити ситуацію, яка виникла в освітньому виші після ухвали Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ від 29 березня щодо можливого поновлення на посаді колишнього ректора ЧДТУ Тамари Качали.  

Позачергова Конференція трудового колективу ЧДТУ, яка відбулася 18 квітня, одностайно висловила недовіру колишньому ректору ЧДТУ, а ректорат та профспілковий комітет звернувся до Тамари Качали з проханням не повертати колектив університету до нестабільності і напруги.

-         Сьогодні університет працює в штатному режимі, у нас дружній колектив, ми розуміємо соціальну відповідальність перед дітьми, які навчаються у нашому виші, - зазначив ректор ЧДТУ Олег Григор– Не зважаючи на те, що вже кілька днів навколо університету точаться чутки щодо поновлення на посаді Тамари Качали, ми маємо чітку позицію, стосовно того, що університет повинен розвиватися, повинен бути стабільним. Тож, немає жодних підстав, аби навіть припускатися думки, що Університет повинен зникнути, як освітній заклад.  Ми маємо чудові стосунки в колективі, потужні наукові школи, безліч напрацювань щодо гідного виховання студентів, багаторічні традиції, прогресивну студентську раду, яка очолює студентство не лише нашого вишу, а й області.

Під час прес-конференції всі представники Черкаського державного технологічного університету демонстрували єдність у підтримці чинного ректора та висловлювали бажання зберегти стабільність як у  колективі, так і в освітньому виші задля  розвитку університету та підвищення його рівня.

-         Качала багато обіцяла і нічого не зробила. Лише з приходом пана Григора розпочався помітний розвиток кафедри, – наголосив завідувач кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ, професор Геннадій Столяренко-  Сьогодні ми беремо активну участь у міжнародних програмах, а наші студенти і викладачі мають змогу пройти стажування закордоном.

-         Ми маємо формувати науково-освітнє середовище з демократичними принципами, - підкреслив завідувач кафедри проектування харчових виробництв та верстатів нового покоління, професор Василь Осипенко. - Якщо ми колективно вибрали певну кандидатуру і ухвалили таке рішення, то людина,яка розуміє етику цього середовища не може піти проти думки коллективу. Зараз нам, як ніколи, необхідна стабільність. Заколоти і чвари можуть не лише негативно вплинути на імідж університету, а й зруйнувати наш освітній заклад.

Висловив свою думку і колишній ректор ЧДТУ Юрій Лега.

–       Три роки тому Міністерство призначило Тамару Качалу ректором ЧДТУ і за рік її роботи ми втратили у всіх напрямках діяльності закладу: і в навчальній роботі, і в науково-дослідній, - із прикрістю зазначив помічник ректора, професор Юрій Лега. – Відкрито 5 кримінальних справ, які досьогодні не закриті. Вже два з половиною роки в колективі не було стабільності, весь час люди перебували в перманентному стані виборів. За останні півроку, після одностайного обрання ректором людини, яка не побоялася взяти на себе відповідальність за стан справ в університеті, освітній заклад почав відтворюватися, розвиватися тадосягати певних успіхів. На порозі вступна компанія, тож зараз зовсім недоречно відволікатися на недоречні питання. Ми повинні займатися батьками, дітьми, пропагувати наш університет.

На думку Юрія Григоровича, якщо Міністерство освіти й науки, керуючись рішенням суду відновить на посаді Тамару Качалу, останнє слово в будь-якому разі буде за трудовим коллективом, оскільки, відповідно до закону «Про вищу освіту», колектив може відкликати ректора.

- ­Під час свого керування університетом, Тамара Качала демонструвала негативне ставлення до наукових шкіл та науково-дослідної роботи, знищила обладнання дослідницькї лабораторії, відновленням якої ми зараз займаємося, – не приховувала емоцій завідувач кафедри інформатики, інформаційної безпеки та документознавства, професор Валентина Кунченко-Харченко.Чинного ректора ми вибрали демократично, тому морального права розглядати кандидатуру Качали ми не маємо. Не секрет, що під час виборів Тамара Миколаївна набрала 13 голосів (2,19 %), тож її поведінка дає право вважати, що вона не поважає ні себе, ні колектив. Крім того, юридичних підстав для її повернення немає, вакансій немає.

Всі учасники прес-конференції прагнули висловити свою думку, наводили приклади позитивних змін, які відбулися саме після призначення Олега Григора, намагалися угамувати емоції та обіцяли в жодному разі не дозволити руйнувати атмосферу в колективі та гальмувати розвиток вишу.

Фото "Нова Доба"