,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ всі бажаючі говорили китайською
Понеділок, 27 березня 2017 09:52

У ЧДТУ всі бажаючі говорили китайською

У ЧДТУ всі бажаючі говорили китайською

У суботу в Черкаському державному технологічному університеті вперше відбувся тренінг з китайської мови.

 

Катерина Негробова, студентка Інституту Конфуція, який був відкритий у КНУ імені Тараса Шевченка завітала до Черкас, аби поділитися своїми знаннями китайської мови та враженнями від вивчення однієї з найскладніших мов світу.

 Сьогодні Інститут Конфуція – це найвпливовіша освітньо-культурна організація з поширення китайської мови та культури у світі, відділення якої знаходяться по всьому світу. Катерина має надію, що незабаром і в Черкасах з’явиться філіал цього закладу.

Катерина Негробова не лише добре володіє китайською мовою, а й знається на особливостях культури, оскільки тривалий час перебувала в Піднебесній за освітньою програмою обміну студентами. Тож, хто може краще, ніж вона розповісти про культуру,традиції тавсі нюанси китайської мови,аби заохотити черкащан до її вивчення!

 

-       Якщо в Черкасах відкриється Інститут Конфуція – це надасть чудову можливість містянам навчатися безпосередньо в Китаї і суттєво поліпшити свої знання, занурившись у справжнє мовне та культурне середовище,- наголошує КатеринаНегробова. –Неможливо вивчати мову без знання культури та всіх її тонкощів.

 

 

Тож, студентка з Києва цікаво і захопливо розповіла про основні принципи китайської мови та деякі особливості культури, аби всі присутні відчули нестримне бажання оволодіти хоча б базовими знаннями найпоширенішої мови світу.

 

Сьогодні китайська мова, історія якої налічує більше п’яти тисяч років, є найпоширенішою на нашій планеті і нею говорять більше мільярду людей. 

Цікаво те, що єдинамоваПіднебесноїіснуєлише теоретично, анасправді вона нараховує безлічдіалектів. Різницяміжокремимиговіркаминастількиістотна, що житель північноїчастиникраїни, іноді не зрозумієсвогоспіввітчизника з півдня. Такий факт підтвердив і присутній на тренінгу студент ЧДТУ Ван Цзисиньіз Пекіну, який час від часу має складнощі в порозумінні з Го Сі Джу, іншим китайським студентом черкаського вишу.

Тавсе ж,так званий «мандарин», в основі якого пекінський діалект, – спільнамовадля жителів Піднебесної.

Унікальна фонетика китайської мови часто відлякує людей, які мають проблеми з музичним слухом, адже чотири мовні тональності суттєво впливають на зміст слів. Відтак, спілкуючись китайською, необхідно бути надзвичайно уважними, оскільки зміна тональності слова, кардинально змінить його значення.
Напротивагу фонетиці, граматикакитайськоїмовидосить простаі великих складнощів не викликає. Основнамовна одиниця «мандарина»  – цеієрогліф, який означає неокремеслово, а певне поняття. Китайська писемність прийшлаз далекої давнини, зазнавши часових видозмін татрансформувавшись зі стародавніх картинок у сучасні ієрогліфи. Сьогодні існує 214 так званих «ключів», з яких можна створити необхідні для спілкування ієрогліфи. Загалом китайська мова налічує близько 90 тисяч ієрогліфів, але 4-5 тисяч цілком достатньо для посереднього спілкування.

 

На першому тренінгу з китайської мови всі присутні ознайомилися з історією виникнення ієрогліфів, мовними нюансами, особливостями культури, традицій та релігії, попрактикували вимову кількох китайських фраз із носієм мови та написали власні імена ієрогліфами.

 

Вже зовсім скоро у Черкаському державному технологічному університеті будуть діяти тримісячні курси китайської мови на платній основі. Тож, всі бажаючі матимуть змогу оволодіти важливою у нас час іноземною мовою, знання якої може вплинути на майбутнє.

 

-                Якщо ви вмотивовані, ми пропонуємо вамскористатися унікальною можливість  здобути необхідні для спілкування китайською мовою знання,- заохотила всіх присутніх директор Навчально-наукового центру післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки ЧДТУ Світлана Лишко. – Ми гарантуємо якісне навчання здосвідченим кваліфікованим викладачем, носієм мови. Заняття проходитимуть у маленьких групах у зручних для вас час. Індивідуальний підхід, ефективна програма навчання, цікаві гості, - ми врахували все необхідне для найкращого засвоєння матеріалу та відмінних результатів, якими ви будете задоволені.

 

Не гайте часу, звертайтеся за додатковою інформацією про мовні курсиза телефоном 71-00-84 або 093-113-58-68; ЧДТУ, ІІ-корпус, кабінет 240!

Галерея зображень