,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Завдяки ЧДТУ у Черкасах здійснили медичну революцію
П'ятниця, 10 лютого 2017 12:22

Завдяки ЧДТУ у Черкасах здійснили медичну революцію

Завдяки ЧДТУ у Черкасах здійснили медичну революцію

Саме за участі Черкаського державного технологічного університету у Черкасах стало можливим втілити пілотний проект з інформатизації медичної галузі, що поєднав комп’ютерною мережею усі  поліклініки міста. Відтепер для черкащан стануть реальністю електронні картки, запис до лікаря на прийом без зайвих черг,  загалом -  доступ до лікарських послуг  стане простішим. Про це йшлося на прес-конференції за участю керівництва департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради.

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник, у Черкасах впроваджено медичну інформаційну систему, у рамках чого відбувається перехід на електронні картки пацієнта. Впровадження проекту із інформатизації поліклінік має на меті максимальне спрощення маршруту пацієнта. Використання лікарем електронної картки дозволить економити час на її заповнення, отже – лікарі швидше обслуговуватимуть пацієнтів, черг буде менше. У перспективі у цю систему буде інтегровано і онлайн-запис до лікаря (таку ініціативу черкащан буде профінансовано завдяки Громадському бюджету).

Пілот цього проекту було впроваджено  у поліклініці Першої міської лікарні. Протягом 2015-2016 року місто витратило на його впровадження близько 4 млн грн. – на придбання програмного продукту, забезпечення матеріально-технічної бази (комп’ютерів, серверів), мережеве забезпечення.

Базою для навчання медичного персоналу став Черкаський державний технологічний університет: саме тут фахівці, які працюватимуть із медичною  інформаційною системою,  пройшли відповідне навчання під егідою команди 17 фахівців.

    – Спочатку ми встановили комп’ютерну техніку, налагодили сервери, інсталювали програмне забезпечення на робочих місцях. Зараз ми продовжуємо навчати медичних працівників і на робочих місцях. Наступним етапами мають стати технічні лабораторії, розширення функціоналу використання системи і введення системи в промислову експлуатацію, — зазначив завідувач кафедри комп’ютерних наук та інформаційних технологій управління ЧДТУ Юрій Триус.

За його словами для ЧДТУ участь у  такому проекті важлива, оскільки студенти набувають практичні професійні вміння і навички роботи з реальними інформаційними системами, опановують сучасні технології управління ІТ-проектами, студенти-магістри ж офіційно працевлаштовуються на роботу у медичних закладах м. Черкаси на посадах інженерів-програмістів. У зв'язку з впровадженням медичної інформаційної системи, у Черкасах було створено 30 посад для інженерів-програмістів нової електронної системи. 5  випускників ЧДТУ вже працевлаштовано на посадах інженерів-програмістів – і саме вони є адміністраторами нової системи. Подальше її впровадження також вимагатиме фахівців для налагодження комп'ютерів та роботи з електронними базами даних. Серед перспектив розвитку проекту для ЧДТУ Юрій Триус назвав також організацію навчання з комп’ютерної грамотності медичних працівників на базі  Центру післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки ЧДТУ і Центру МІС ЧДТУ. А також - створення системи підтримки дистанційного навчання роботі з медичними інформаційними системами медичних працівників м. Черкаси і Черкаської області.