,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Черкаси молодші за свій «офіційний» вік?
Понеділок, 19 вересня 2016 09:32

Черкаси молодші за свій «офіційний» вік?

Черкаси молодші за свій «офіційний» вік?

Викладачі та студенти ЧДТУ взяли участь у презентації книги «Археологія та рання історія Черкас»

 

Захід розпочався презентацією авторських віршів школярів та студентів про рідне місто. Арт-студія «Глорія» доповнила експозицію знахідок, виявлених під час розкопок Черкас, виставкою художніх робіт.

Особливістю авторського задуму стало спростування теорії про те, що Черкасам понад 700 років. На основі археологічних розкопок були висунуті припущення про те, що місто значно молодше свого «офіційного» віку. Новаторськими в книзі «Археологія та рання історія Черкас»також є теорії про походження назви міста.

Презентація пройшла у формі батлу, де кожен з науковців у десятихвилинній доповіді міг поділитися своїми відкриттями та припущеннями стосовно основних періодів формування Черкас. Особлива увага була приділена секретам Черкаських замків.

Місто Черкаси вже не одну сотню років приховує свої таємниці, залишаючичимало історичних загадок та питань для роздумів. Выдповіді на них шукали науковці – Дмитро Куштан та Валерій Ластовський. Допомагали їм у цьому картографи і етнографи. Федір Гонца провів ґрунтовне дослідження фотоархівів Черкас і розробив на їх основі карти розвитку міста. Етнограф Андрій Темченко закцентував увагу на нетипових для української місцевості знахідках, виявлених виключно на території Черкас.

«Автори аргументовано, на основі практичних матеріалів доводять свою теорію щодо справжнього віку Черкас. Цікавою та оригінальною також є спроба провести презентацію у формі дискусії. У своїй роботі ми обов'язково будемо враховувати матеріали цієї книги»,– ділиться враженнями завідувач кафедри історії України та  суспільних дисциплін ЧДТУ Ірина Стадник.

У заході також взяли участь доктор історичних наук, професор кафедри історії України та  суспільних дисциплін Микола Бушин і кандидат історичних наук, доцент Оксана Яшан.