,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини З Днем Хіміка!
П'ятниця, 27 травня 2016 12:20

З Днем Хіміка!

З Днем Хіміка!

Шановні друзі!
29 травня в Україні відзначається День хіміка.
Вітаємо всіх, хто причетний до цього професійного свята!
Бажаємо Вам і вашим сім’ям міцного здоров’я, нових успіхів у праці на благо рідної України та нашого чарівного краю, життєвого оптимізму, щастя, добра, родинного благополуччя і достатку.
Нехай завжди у Вашому житті буде більше приємних хвилин, а тимчасові незгоди та негаразди лишаються осторонь.
Також вітаємо дружний колектив професіоналів кафедри хімії та хімічної технології неорганічних речовин ЧДТУ на чолі з доктором технічних наук, професором, Геннадієм Степановичем Столяренком. Бажаємо нових здобутків на науковій ниві та у педагогічній діяльності для процвітання ЧДТУ.

 

Геннадій Столяренко. Життя, присвячене Україні та хімії

Черкаський державний технологічний університет здавна славиться своїми науковцями. Доктори наук, професори, заслужені діячі науки й техніки, академіки галузевих академій наук формують потужний науковий потенціал університету. Одним із видатних науковців, які своєю невтомною працею примножують славу технологічного університету, беззаперечно, є доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри хімії та хімічної технології неорганічних речовин Геннадій Степанович Столяренко.

Бажання генерувати нові ідеї та послідовно втілювати їх супроводжує цього видатного науковця все життя. Після завершення навчання у Новочеркаському політехнічному інституті Геннадій Столяренко вступив до аспірантури, а в 1970-му році успішно захистив кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. З 1982-го року працює в Черкаському державному технологічному університеті на науково-педагогічних посадах. За роки роботи в ЧДТУ під керівництвом Геннадія Столяренка започатковано низку нових технологічних спеціальностей, зокрема, «Хімічна технологія неорганічних речовин», «Екологія та охорона навколишнього природного середовища», «Технологія бродильних виробництв».
У 1994-му році Геннадій Степанович очолив кафедру хімічної технології неорганічних речовин Черкаського державного технологічного університету. За його безпосередньої участі створено навчально-методичну базу для підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів хіміко-технологічного спрямування, здійснюються заходи з її постійного оновлення та удосконалення.
Науково-дослідницький шлях професора Геннадія Столяренка позначений багатьма творчими здобутками. У 2000 році він успішно захистив докторську дисертацію.
Як висококваліфікований фахівець у галузі новітніх технологічних процесів, професор Геннадій Столяренко є активним учасником міжнародних наукових заходів. Починаючи з 1982-го року, Геннадій Степанович бере активну участь у міжнародних з’їздах Черкаського хімічного товариства. У 2002 році його було включено до складу української робочої групи для поїздки в Данію задля вивчення досвіду переробки відходів та впровадження промислового симбіозу в Україні.
Як один із провідних науковців-хіміків, професор Г.С. Столяренко неодноразово входив до складу делегацій Міністерства освіти і науки України. Так, у 2004 році він представляв Україну на днях  науки в Індії (м.Делі), у 2005 році — у Китаї (м.Шанхай) та у Польщі (Варшава, Краків).
На запрошення фірми «SIEMENS» у 2006‑2007 роках брав участь у міжнародних конференціях із впровадження енергозберігаючих технологій, що проходили у м.Карлові Вари (Чехія) та м.Берлін (Німеччина).
Геннадій Степанович щорічно запрошується до участі в роботі Російської озонної асоціації (м.Москва, МДУ), він брав участь у міжнародних конференціях, зокрема в міжнародному форумі «Схід-Захід» (Польща, Белосток, 2004 р.), у міжнародній конференції зі створення польської енергетичної платформи (Польща, м.Варшава, 2007 р.), де був обраний асоційованим членом від України.
На сьогодні професор Геннадій Столяренко — автор понад 450 наукових та навчально-методичних праць, 12 авторських свідоцтв, 45 патентів України, 14 міжнародних патентів, автор та співавтор монографій: тритомної «Екологічної енциклопедії», «Технологія очищення газів», «Технологія водо- підготовки», «Фізико-хімічні методи очистки води. Управління водними ресурсами» та інші.
Він очолює хімічне товариство Черкаської області й Спілку винахідників Черкащини, є членом наукової ради  Всеукраїнської екологічної ліги та обласної організації ВЕЛ, входить до складу редакційної колегії  Вісника Черкаського державного технологічного університету (серія: технічні науки), всеукраїнського науково-популярного журналу «Екологічний вісник», науково-довідкового видання «Екологічна енциклопедія», серії «Стан навколишнього середовища».
Протягом багатьох років він є членом спеціалізованих наукових рад із захисту докторських та кандидатських дисертацій зі спеціальності «Технологія неорганічних речовин» (Національний університет України «Львівська політехніка», Інститут колоїдної хімії та хімії води АН України), є членом Вченої ради Черкаського державного технологічного університету.
Під його керівництвом виконано понад 25 науково-господарських і держбюджетних проектів, успішно впровад­жених як в Україні, так і за кордоном. Неодноразово був учасником міжнародних виставок.
На даний час є координатором від ЧДТУ у Міжнародному Євразійському проекті «Водна гармонія» і координує наукову работу ВНЗ  України, Білорусії, Молдови, Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, які беруть участь у проекті з проблем водопідготовки та очистки стічних вод. Під його керівництвом студентами-магістрами, які проходять стажування у Норвезькому університеті природничих наук, виконуються курсові та магістерські роботи, що отримують високу оцінку колег з Норвегії.
За багаторічну плідну наукову діяльність професор Г.С.Столяренко відзначений багатьма престижними нагородами. Зокрема, його наукові досягнення відзначені медалями ВДНГ СРСР та УРСР, дипломами переможця Всеукраїнського конкурсу «Винахід-2006» у номінації «Кращий винахід у Черкаській області» й переможця Всеукраїнського конкурсу «Винахід-2007» в номінації «Кращий винахід року» від Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України.
Також наукові здобутки Геннадія Степановича відзначені нагрудним знаком «За наукові досягнення» Міністерства освіти і науки України, золотою медаллю IV міжнародного салону винаходів та нових технологій «Новий час» за розробку «Спосіб інтенсифікації спалювання газоподібного палива», орденом «de Chevalier» Європейського союзу «UNION FAIT LA FORSE» та багатьма іншими престижними нагородами.
Професор, науковець, патріот України, він завжди наголошує, що мріє, аби всі його розробки стали в пригоді Україні задля її розвитку та процвітання. Саме тому він брав активну участь у створенні Стратегії розвитку Черкаської області на період до 2020-го року, як член робочої групи з ресурсо- та енергозбереження. Займаючись понад 30 років вирішенням екологічних проблем на Черкащині, він також долучився й до розробки Стратегічної цілі №4 «Екологічна безпека та збереження довкілля». Розробив до Стратегії десять проектів, з яких три затверджені до фінансування.
Трудовий колектив Черкаського державного технологічного університету та його випускники по праву пишаються видатним науковцем-винахідником, який своє життя присвятив служінню народу України.

Джерело