,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В ЧДТУ провели круглий стіл присвячений видатному науковцю Юрію Кунченку
П'ятниця, 27 травня 2016 11:20

В ЧДТУ провели круглий стіл присвячений видатному науковцю Юрію Кунченку

В ЧДТУ провели круглий стіл присвячений видатному науковцю Юрію Кунченку

Все своє життя професор Юрій Кунченко присвятив науці, його ім’я вписано у книгу «2000 видатних людей 20-го століття». Доктор  фізико-математичних наук, засновник кафедри радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем ЧДТУ, вчений із світовим ім’ям, який став основоположником нового напряму у світовій радіотехніці - розробка теорії нелінійних методів обробки негаусівських сигналів і процесів. Його науковими інтересами були - статистична обробка сигналів, оцінка параметрів, перевірка статистичних гіпотез і фільтрація випадкових процесів та використання їх досягнень в радіотехніці, зв’язку, радіо - і гідролокації.
Гарною традиціє кафедри радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем (РІТС)  стало вшанування 26 травня пам’яті її засновника, д.ф.-м.н., професора  Кунченка Ю.П. В цьому році йому могло б виповнитися 77 років. Організатором круглого столу стала кафедра РІТС та  президент наукової школи та фонду професора Юрія Петровича Кунченка, його дружина – професор, д.т.н., завідувач кафедри інформатики та інформаційної безпеки Валентина Кунченко-Харченко. В засіданні круглого столу прийняли участь студенти ФЕТ, співробітники кафедри, почесні гості.
Відкрив засідання в.о.завідувача кафедри РІТС, д.т.н., проф. Юрій Лега, який поділився спогадами про спільну співпрацю з Кунченком та високо оцінив його наукові теоретичні досягнення, які сьогодні підкріплюються практичним застосуванням в працях учнів.
З вітальним словом виступили учень Юрія Кунченка, проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків, д.т.н., проф. Сергій Заболотній, проректор з гуманітарно-виховних питань, д.і.н., проф. Валентин Лазуренко, завідувач кафедри філософії, д.ф.н., проф. Анжела Бойко, ще один з учнів Юрія Петровича, к.ф.-м.н., доцент Олександр Гавриш. Виступаючі поділилися своїми спогадами про Юрія Петровича, відзначили його високі якості як педагога і особистості. Також акцентували увагу на тому, що його напрацювання є актуальними і затребуваними як в Україні так і в Європі, що підтверджується публікаціями в фахових виданнях і стажуванням провідних фахівців кафедри за кордоном, зокрема завідувач кафедри РІТС Володимир Палагін, який  проходить стажування в Словаччині, як одне із продовжень спільних проектів, започаткованих Ю.П.Кунченком.
Ліричного настрою додав виступ поета, барда, ст.викладача кафедри РІТС Володимира Даники, який прочитав свої вірші і виконав декілька пісень.
Дружина Юрія Петровича, Валентина Іванівна Кунченко-Харченко, подякувала присутнім за проявлений інтерес до події, поділилася спогадами про їх спільний науковий і життєвий щлях, а також розповіла про плани на майбутнє.
Після завершення виступів присутні мали змогу поспілкуватися у невимушеній атмосфері, розповісти про останні наукові досягнення, обмінятися досвідом. Наступного року кафедра планує провести VI міжнародну конференцію, присвячену пам’яті видатного вченого Юрія Петровича Кунченка.