,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини В ЧДТУ ВІДБУВСЯ ЗАХІД-РЕКВІЄМ «ЧОРНИЙ ДЗВІН ЧОРНОБИЛЯ»
Вівторок, 26 квітня 2016 08:53

В ЧДТУ ВІДБУВСЯ ЗАХІД-РЕКВІЄМ «ЧОРНИЙ ДЗВІН ЧОРНОБИЛЯ»

В ЧДТУ ВІДБУВСЯ ЗАХІД-РЕКВІЄМ «ЧОРНИЙ ДЗВІН ЧОРНОБИЛЯ»

В Черкаському державному технологічному університеті відбувся захід-реквієм «Чорний дзвін Чорнобиля», присвячений 30-й річниці чорнобильської трагедії.

Тридцять років тому, в ніч з 25 на 26 квітня 1986 року в Україні, на Чорнобильській атомній електростанції сталася найстрашніша в історії людства техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку.

 До присутніх на заході студентів та працівників звернувся виконуючий обов'язки ректора ЧДТУ, професор, Сергій  Назаренко, наголосивши на тому, що Чорнобильська катастрофа, яка стала новою віхою відліку в історії атомної енергетики, вважається найбільшою як за кількістю загиблих та потерпілих від її наслідків людей, так і за обсягом економічних збитків, і показала, наскільки небезпечна, позбавлена контролю сила атома.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять героїв, які ціною власного життя зупинили вогняну стихію, що вирувала на Чорнобильській АЕС. Першими командирами, які повели бійців своїх пожежних караулів у бій зі смертоносним атомом і за це заплатили власним життям, були випускники Черкаського вищого пожежно-технічного училища (нині Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля) лейтенанти внутрішньої служби Володимир Правик та Віктор Кібенок. Вони та їх підлеглі отримали високі дози опромінення, врятувати їх не вдалося. Обом командирам присвоєно звання Героя Радянського Союзу посмертно. Серед учасників ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС були співробітники нашого університету: доцент кафедри хімічних технологій і неорганічних речовин Громико Андрій Володимирович, інженер I категорії кафедри технології та обладнання машинобудівних виробництв Васильченко Віктор Юрійович, інженер зв’язку Сибірко Олексій Сергійович. Згідно Наказу №172-К від 20квітня 2016 року «… за багаторічну сумлінну працю, особистий внесок у підготовку фахівців, добросовісне виконання посадових обов’язків, мужність і громадську свідомість, виявлену при ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС…» їх нагороджено Почесною Грамотою ЧДТУ.

 Перед присутніми виступив доцент кафедри хімічних технологій і неорганічних речовин Громико Андрій Володимирович, згадавши про події часів чорнобильської катастрофи. Увазі учасників заходу запропоновано поезію Ліни Костенко «Стоять озера в пригорщах долин» у виконанні студентки лінгвістичного факультету Ґави Ліліани. Працівниками Центру студентського розвитку і культурних програм організовано авторську фотоекспозицію Михайла Загреби «Пропусти Чорнобиль крізь серце».