,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 23 та 24 квітня на Черкащині пройшли 21-ші вшанування Героїв Холодного Яру
Понеділок, 25 квітня 2016 16:12

23 та 24 квітня на Черкащині пройшли 21-ші вшанування Героїв Холодного Яру

23 та 24 квітня на Черкащині пройшли 21-ші вшанування Героїв  Холодного Яру

    На дводенних заходах були присутні політики зі столиці, керівники міста Черкаси та області,  тисячі патріотів з різних куточків України.
В Черкасах на алеї Слави урочисто відкрили пам’ятник борцям за волю України всіх епох. Ініціаторами створення пам’ятника стали, зокрема, АТОвці. Монумент являє собою 15-метрову стелу, у підніжжя якої розміщено 8 пам’ятних брил-блоків, де викарбувані різні етапи боротьби українців за незалежність.  На вершині стели – фігура Архистратига Михаїла.
    На відкритті та освяченні пам’ятника Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан зазначив, що з одного боку, ми вшановуємо героїв минувшини, з іншого боку маємо нових героїв, які відстоюють нашу з вами свободу.
    «…Зараз складний для України час. Ми відкриваємо цей монумент у серці України, в Черкасах, пам’ятаючи не лише про героїв минувшини, але й про теперішніх героїв, які зараз день і ніч пильнують від москаля великі українські простори. Ми не раз рятували Європу від орди. І зараз наші східні кордони захищають Європу від путінської навали…» – заявив віце-прем’єр міністр України В’ячеслав Кириленко.
    З патріотичним зверненням до земляків також виступили народний депутат України Олег Петренко,  представники черкаської влади, відомі політики, представники громади.
    Не оминув цей всеукраїнський, всенародний патріотичний захід і ЧДТУ. Викладачі, студенти на чолі з в.о. ректора Сергієм Назаренком взяли участь в усіх дводенних вшануваннях борців за волю України. Згадавши і героїв, з якими були поряд не один рік в університеті, учасників АТО, студента 5 курсу факультету електронних технологій Євгена Присяжнюка, який 23 серпня 2014 року смертю героя поліг на Савур-Могилі, а також Сергія Амброса, випускника будівельного факультету, який загинув 18 лютого 2015 року під час мінометного обстрілу у місті Широкіно.

    Опісля, квіти до пам’ятника під удари тулумбасів чорних запорожців поклали віце-прем’єр міністр України В’ячеслав Кириленко, голова ОДА Юрій Ткаченко, голова облради Олександр Вельбівець, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко та інші представники громадськості.
    Урочисті заходи першого дня  відзначення героїв перемістилися в Долину троянд. Де наші викладачі та студенти факультету харчових технологій та сфери обслуговування  ЧДТУ частували відвідувачів урочистого заходу смачним кулешем.

    Другий день вшанування Героїв Холодного  розпочався з мітингу  біля пам’ятника Героям Холодного Яру у Мельниках де взяли участь представники військових та патріотичних організацій, а також, як і в перший день громадяни з усіх куточків України.
    На урочистостях були присутні віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, народний депутат України Олег Петренко. Учасники святкувань поклали квіти до могили головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки. Також було освячено на хуторі Буда пам’ятник козакам, які загинули за волю України.
    Під час дводенних вшанувань відкрито не один пам’ятник Героям України. У Мельниках відкрили пам’ятник борцям за волю України родині Чучупаків. Було освячено відновлену нещодавно могилу гайдамацького ватажка Гната Голого. А у ставку, де, за переказом, колись гайдамаки святили ножі, бійці добровольчих батальйонів освятили свою зброю.
    Разом з патріотами всієї України вшанували борців за волю України всіх епох і представники Черкаського державного технологічного університету на чолі з виконуючим обов’язки ректора університету, професором, Сергієм Назаренком.

    Роман Коваль, керівник історичного клубу «Холодний Яр», зазначив: «Від Київської Русі і донині українці завжди захищали своє право жити на цій Богом даній землі».