,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Напередодні «Всесвітнього дня води» в ЧДТУ пройшов науково-практичний семінар
Вівторок, 22 березня 2016 09:10

Напередодні «Всесвітнього дня води» в ЧДТУ пройшов науково-практичний семінар

Напередодні «Всесвітнього дня води» в ЧДТУ пройшов науково-практичний семінар

«Не можна сказати, що вода необхідна для життя:

 вона і є життя»

Антуан де Сент-Екзюпері

 

             Питанням у сфері водокористування був присвячений науково-практичний семінар «Діяльність суб'єктів господарювання у сфері водокористування: законодавство, економіка, технології», який відбувся у кінозалі Черкаського державного технологічного університету.

Ініціатором проведення семінару виступила Черкаська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги за підтримки в.о. ректора ЧДТУ Назаренка С. А.

У семінарі взяли участь фахівці Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА, Державної екологічної інспекції у Черкаській області, Черкаського регіонального управління водних ресурсів, ТОВ «ТРІМ СТАР», науковці та студенти Черкаського державного технологічного університету, спеціалісти з питань водокористування промислових, комунальних та інших  підприємств та організацій області.

З вітальним словом до учасників семінару виступив в.о. ректора ЧДТУ, доктор економічних наук, професор Назаренко С.А. У своїй промові він підкреслив актуальність проведення наукового семінару саме з такої тематики, висказав впевненість про можливість знайти нові ефективні шляхи вирішення проблем з водокористування та побажав учасникам семінару успішної роботи, цікавих доповідей та дискусій.

Про повноваження управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА щодо видачі дозволів на спеціальне водокористування було докладно поінформовано у доповіді заступника начальника управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації Довгої Л.В.

Начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Черкаській області Тарабукіна В.П.  висвітлила питання лабораторного контролю якості стічних вод та надала відповіді на запитання щодо державного контролю у сфері охорони водних ресурсів.

Іванюк В.О.–начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Черкаського регіонального управління водних ресурсів розповіла про правила оформлення звітності по формі 2ТП-Водгосп та роз`яснила порядок надання висновків щодо можливості видачі дозволів на спеціальне водокористування.

Вирішення проблем з раціонального водокористування, водопідготовки та очищення стічних вод неможливе без впровадження нових технологічних процесів стверджував у своїй доповіді доктор технічних наук, професор ЧДТУ Столяренко Г.С., пропонуючи учасникам нові технології, розроблені на базі кафедри хімії та хімічної технології неорганічних речовин ЧДТУ.

Всім учасникам семінару були роздані інформаційні матеріали, а молоді додатково надані консультації щодо можливості отримати знання і відповідну освіту з питань водокористування, маючи при цьому можливість пройти стажування за кордоном, оскільки університет бере участь у двох міжнародних проектах, пов`язаних з водною тематикою: «Водна Гармонія» та «Еразмус плюс». Основним напрямком проектів є мобільність студентів та навчання інноваційним методам вирішення проблем з водопідготовки питної води та очищення стічних вод.

Довідково:22 березня - Всесвітній день води

(Всесвітній день охорони водних ресурсів)

Як стверджують спеціалісти, кількість чистої води на планеті постійно зменшується.

Досліджено, що  70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% - це солона вода. З решти 2,5% прісної води, майже 68,7% - замерзла вода крижаних шапок і льодовиків. Тільки один відсоток від загального обсягу водних ресурсів планети доступний для використання людиною.

Вода - це наша культура і основа життя на землі. Воді належить найважливіша роль у виникненні життя, у формуванні фізичного, хімічного середовища, клімату і  погоди на нашій планеті.

З якістю питної води пов'язаний стан здоров'я людей, екологічно-безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру. Ще в ХІХ столітті відомий французький вчений Луї Пастер сказав, що 80 відсотків усіх своїх хвороб ми випиваємо з водою.

Учені передбачають, що причиною більшості серйозних політичних та економічних конфліктів у XXI ст. стане значний дефіцит прісної води. До середини XXI ст., як зазначено в оприлюдненій доповіді ООН, питної води бракуватиме 7 млрд. чол. Нині 2 млрд чол. на планеті потерпає від нестачі питної води. Споживання води на душу населення скоротиться на третину вже впродовж наступних 20 років.

Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила жахливі цифри: щодня у світі помирає 42 тисячі людей від хвороб, що пов’язані з неякісною водою. Найбільше ця проблема торкається країн Африки і  Південної Азії,  де чиста вода – небувала розкіш.

Для вирішення глобальної проблеми нестачі питної води на планеті та збереження водних ресурсів, Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, оголосивши  22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Згідно з рекомендаціями Конференції ООН з охорони навколишнього середовища і розвитку цей день почали відзначати з 1993 року.

Щодо стану справ в Україні,  за запасами місцевих водних ресурсів країна  входить до десятки країн, де є найчистіша питна вода, водночас є однією з найменш забезпечених питною водою країн в Європі, тому для нашої держави проблема води - одна з найактуальніших.

За визначенням Європейської економічної комісії ООН держава, водні ресурси якої не перевищують 1,5 тис. м3 річного стоку на людину, вважається водо-незабепеченою.

Більш ніж 75% населення України споживає воду з поверхневих джерел водопостачання, тобто якість води в них є фактором санітарного та епідемічного благополуччя населення. Найважливішими джерелами водопостачання в Україні є річки.

За запасами води, доступними для використання в Україні, у середньо-водні роки на людину припадає 1,09 тис. м³, а у маловодні – 0,62 тис. м³ води. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України. За офіційними даними 1,8 млн. колодязів забруднені. Понад 800 тисяч людей користуються привізною водою, часто низької якості. Централізованим водовідведенням забезпечено 53% населення України, з них: 74% - у містах та  9% - у сільській місцевості.

Відставання України від розвинутих країн світу за середньою тривалістю життя певною мірою пов'язано із споживанням недоброякісної питної води.

Вище наведені дані підкреслюють своєчасність проблеми щодо покращення ситуації в Україні. Кожен з нас повинен дбайливо ставитись до природи, раціонально використовувати водні ресурси. Це не лише покращить екологічну ситуацію, але й створить прекрасний настрій, принесе величезне моральне задоволення та викличе почуття поваги до себе та інших.