,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини За «розумний дім» студента ЧДТУ відзначили на конкурсі ІТ-проектів
Середа, 01 липня 2015 22:13

За «розумний дім» студента ЧДТУ відзначили на конкурсі ІТ-проектів

За «розумний дім» студента ЧДТУ відзначили на конкурсі ІТ-проектів

Навесні 2015 року представники спілки «Черкаси ІТ кластер», що об’єднує вісім ІТ-компаній міста, організували конкурс студентських ІТ-проектів. У ньому взяли участь і п’ять студентів Черкаського державного технологічного університету. Вони гідно представили наш виш, виборовши призові місця.

Студенти мали можливість як самотужки розробляти і втілювати в життя проекти, так і вдатися до допомоги професіоналів. Кожна компанія призначала свого куратора проекту, який допомагав конкурсантам. Керівником робіт студентів від університету був старший викладач кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем Григорій Заспа. Представляли наш виш Денис Папушаєв (групи КТ-131), Михайло Островський (групи ПЗ-134), Сергій Савенко (групи ПЗ-134), Дмитро Кіт (групи ПЗ-1444), Володимир Гаврилов (групи ІТПС-1433). Проект, над яким працювали Денис Папушаєв, Михайло Островський і Сергій Савенко, посів ІІ місце серед усіх проектів.

 

Переміг у конкурсі Михайло Островський, який набрав найбільшу кількість балів серед конкурсантів. Окрім старанного навчання в університеті, хлопець також працює в компанії «ActiveBridge». Попри свою зайнятість, пов’язану із заліковим тижнем і роботою, молодий айтішник знайшов час поспілкуватися із прес-службою університету і розповісти про свій проект.

-   Як дізнався про конкурс?

-   Ми дуже вдячні за таку можливість нашому викладачу Григорію Заспі, який і був куратором проекту від університету. Він шукав охочих випробувати свої сили і ми згодились, оскільки вже мали певні ідеї і хотіли втілити їх в життя.

-   Як саме він підтримував проект і, можливо, хтось також вам допомагав?

-   Григорій Олександрович допоміг саме в плануванні структури проекту. Саме завдяки досвіду нашого викладача ми розробили такий цікавий проект. Також керуючим нашого проекту від компанії «MasterofCode» був Богдан Сергієнко. Він також нас підтримав.

-   Думаю, час перейти саме до проекту. У чому ж полягає його суть?

-   Багатьох кіноманів захоплюють фантастичні фільми про майбутнє, неодмінним атрибутом яких є різноманітні винаходи, що полегшують життя людини. Я разом із Денисом і Сергієм вирішили наблизитися до таких омріяних планів людства. Ми працювали над ідеєю так званого розумного дому. «Розумний дім» – це система, на основі мікрокомп’ютера, яка за допомогою датчиків, які ми можемо помістити на будь-який предмет, координує роботу цього предмету.

Ми працювали над тим, щоб за допомогою цієї системи людина для початку могла з телефону виміряти температуру в приміщенні, будучи на певній відстані від цього приміщення. Денис працював над сервером, Сергій над додатком на Android, а я програмував контролери і писав web-сайт. Коли система була готова, ми помістили датчики в аудиторіях ЧДТУ на 5 поверсі для заміру температури і регулярно отримували інформацію на телефон. База може самостійно оновлюватись. До речі, ми дякуємо компанії «MasterofCode», яка закупила за власний кошт ці датчики і надала їх нам для експериментів.

-   Неймовірно, це дійсно немов подорож у часі. Які ще перспективи є у вашого проекту, як його можна використати?

-   Проект «Розумний дім» відкриває можливості для економії. Наприклад, помістити датчики в офісах, кабінетах чи аудиторіях і запрограмувати так, щоб він замикав двері чи вимикав світло при відсутності в приміщенні людей. Ці ідеї варто розвивати.

-   Згода. То чи дав університет ті знання, які були потрібні на практиці?

-   Звісно, університет заклав міцний фундамент. Знання предметів по спеціальності, які ми проходили, як наприклад «Основи програмування», відкрили можливості розвитку вперед у галузі ІТ-технологій. Якби не ЧДТУ, то навряд я б зміг брати участь в конкурсі і досягнути того, що досяг на сьогодні. Викладачі університету дали і дають гарну мотивацію.

Бажаємо нових успіхів нашим переможцям ІТ- конкурсу!