,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 23 травня – День Героїв
Четвер, 23 травня 2024 11:34

23 травня – День Героїв

23 травня  – День Героїв

23 травня в Україні відзначають День Героїв  – борців за свободу країни, воїнів, які ризикують життям на передовій, волонтерів, що допомагають армії, медиків, які рятують життя пораненим, та всіх, хто підтримує нашу країну у важкі часи.

День Героїв 23 травня був заснований в 1941 році Організацією українських націоналістів (ОУН). Дату обрали на честь Євгена Коновальця, одного з лідерів українського націоналістичного руху, якого вбили 23 травня 1938 року. 

Після війни День Героїв відзначала переважно українська діаспора. У радянські часи його відзначали таємно  – здебільшого колишні вояки УПА та дисиденти.

Після здобуття незалежності України у 1992 році це свято стало більш популярним. Особливого значення День Героїв набув після початку війни з Росією у 2014 році.

Дата присвячена всім українським воїнам-лицарям Київської Русі, козакам часів Гетьманщини, повстанцям, Українським Січовим Стрільцям та воїнам армій УНР та УПА, воїнам АТО та російсько-української війни. День Героїв нагадує нам про важливість збереження пам’яті про минуле країни, її героїв та їхні подвиги для майбутніх поколінь.

День Героїв  – це не лише про пам’ять, а й про можливість знову звернутися до цінностей, які об’єднують нас як націю. Це час подяки військовим, які стоять на передовій, захищаючи нашу країну від зовнішніх загроз. Це також день вдячності їхнім родинам, які підтримують і віддають своїх близьких заради загального добра.