,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини 26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу. Делегація ЧДТУ долучилася до пам'ятних заходів
П'ятниця, 26 квітня 2024 13:59

26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу. Делегація ЧДТУ долучилася до пам'ятних заходів

26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу. Делегація ЧДТУ долучилася до пам'ятних заходів

26 квітня 2024 року відзначаються 38-і роковини аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці. Аварія забрала життя сотень людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. Скоро чотири десятиліття, як роковини Чорнобиля слугують свідченням і нагадуванням, чим насправді була радянська дійсність та яку ціну заплатили країни й народи, що вимушено стали її частиною. А з ними – і Європа. 

Цього дня делегація Черкаського державного технологічного університету на чолі з ректором ЧДТУ Олегом Григором долучилася до пам’ятних заходів з нагоди роковин Чорнобильської трагедії. Учасники вшанували хвилиною мовчання та спільним молебнем пам'ять загиблих та поклали квіти до пам'ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» у Соборному сквері міста.

Донині триває процес осмислення того, що відбулося в Чорнобилі у 1986-му. Збереження памʼяті важливе не тільки для України, а й для всього світу. З 2017 року документи Національного архівного фонду, які стосуються аварії на Чорнобильській АЕС, включені до міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Памʼять світу».

Роковини Чорнобиля – нагода привернути увагу до нинішньої ситуації в Україні, спричиненої війною. Після початку повномасштабного вторгнення росіяни захопили ЧАЕС. Вони кілька разів вимикали зовнішнє живлення станції, що загрожувало світові новою ядерною катастрофою,  рили окопи в рудому лісі, дістаючи на поверхню схоронені радіоактивні речовини. Чорнобильську атомну електростанцію звільнили від окупантів 31 березня 2022 року.

4 березня 2022 року російські загарбники захопили Запорізьку атомну електростанцію та місто-супутник Енергодар. Відтоді росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. Окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

Сьогодні варварські атаки росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, масштаби якої можуть перевищити аварію на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Світлини ДПС у Черкаській області