,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Майбутні юристи ЧДТУ удосконалювали практичні навички з криміналістики під керівництвом професіоналів
Понеділок, 08 квітня 2024 09:15

Майбутні юристи ЧДТУ удосконалювали практичні навички з криміналістики під керівництвом професіоналів

Майбутні юристи ЧДТУ удосконалювали практичні навички з криміналістики під керівництвом професіоналів

4 квітня 2024 року студенти 4 курсу спеціальності 081 «Право» факультету гуманітарних технологій Черкаського державного технологічного університету мали унікальну можливість поглибити свої практичні навички з криміналістики. Під керівництвом доцента кафедри історії та права Олександра Лисенка та досвідченого колишнього спеціаліста-криміналіста сектору криміналістичного забезпечення слідчого відділу Сергія Чумака були проведені цікаві та інформативні заняття з дактилоскопії.

Спочатку студенти ознайомилися з теоретичними основами дактилоскопії, дізналися про унікальність будови папілярних візерунків на долонях людини. Сучасний стан криміналістики дає можливість з високою достовірністю встановити особу за слідами її долонь чи пальців рук. Сліди рук, виявлені на місці події, є незаперечним доказом того, що певна особа перебувала там. Олександр Лисенко наголосив на індивідуальності папілярних візерунків: у кожної людини свої унікальні візерунки папілярних ліній з сукупністю ознак, що дозволяє відрізнити один візерунок від іншого.

Після цього відбулася практична частина заняття, яку проводив Сергій Чумак. Майбутні юристи навчилися використовувати спеціальні дактилоскопічні порошки та реагенти для виявлення й фіксації слідів пальців рук на різних поверхнях – склі, металі, дереві тощо. Вони мали змогу попрактикуватися у безпечному знятті відбитків пальців за допомогою спеціального обладнання.

Унікальність таких навчальних занять полягала у практичному застосуванні здобутих теоретичних знань під керівництвом професіонала-криміналіста. Студенти змогли краще зрозуміти роль дактилоскопії у збиранні та дослідженні речових доказів, що є невід’ємною частиною роботи юриста.

Такі інтерактивні навчальні заходи є важливими для підготовки висококваліфікованих юристів, здатних ефективно працювати з доказовою базою у кримінальних провадженнях. Ми висловлюємо вдячність пану Сергію Чумаку за співпрацю та сприяння практичному навчанню наших студентів.