,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ фахівчині Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області провели лекцію щодо основ пенсійного забезпечення
Вівторок, 29 листопада 2022 17:06

У ЧДТУ фахівчині Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області провели лекцію щодо основ пенсійного забезпечення

У ЧДТУ фахівчині Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області провели лекцію щодо основ пенсійного забезпечення

29 листопада 2022 року фахівчині Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області провели для студентів і викладачів Черкаського державного технологічного університету лекцію щодо основ пенсійного забезпечення «Легальне працевлаштування – забезпечене майбутнє»

Під час тематичної зустрічі заступниця начальника Головного управління Тетяна Хилик поінформувала учасників події про механізм призначення пенсії і документи, які мають бути в майбутніх пенсіонерів. Фахівчиня акцентувала, що в 2022 році для виходу на пенсію в 60 років необхідно мати 29 років страхового стажу. 

– Розмір пенсії залежить від зарплати і страхового стажу, – зауважила фахівчиня Пенсійного фонду.

Нині працює екстериторіальний принцип – людина може звернутися до Пенсійного фонду за призначенням пенсії, довідками чи консультацією незалежно від місця проживання. В умовах війни також корисними є електронні сервіси Пенсійного фонду, які дають змогу отримати довідки з QR-кодом, надіслати скан-копії трудової книжки, записатися на прийом чи подати заяву для автоматичного призначення пенсії.

Своєю чергою начальниця відділу забезпечення наповнення бюджету Олена Богдан детально поінформувала про переваги легального працевлаштування, зокрема, зарахування кожного періоду роботи до страхового стажу. 

Офіційне працевлаштування означає, що роботодавець сплачує внески за працівника та вказує реальну заробітну плату, а не мінімальну. Лише легально працевлаштовані люди можуть розраховувати на соціальний захист – оплачувану відпустку і лікарняні, допомогу у зв’язку з безробіттям тощо, – наголосила Олена Богдан. 

Наразі Пенсійний фонд України розвиває напрямок надання пенсійних послуг дистанційно через онлайн сервіси Фонду. Відтак, проконтролювати, чи сплачує роботодавець страхові внески, можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України: https://portal.pfu.gov.ua.