,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ до 90-ї річниці Голодомору 1932–1933 років говорили про пам'ять про геноцид як моральний обов'язок перед теперішніми і майбутніми поколіннями
Четвер, 24 листопада 2022 17:38

У ЧДТУ до 90-ї річниці Голодомору 1932–1933 років говорили про пам'ять про геноцид як моральний обов'язок перед теперішніми і майбутніми поколіннями

У ЧДТУ до 90-ї річниці Голодомору 1932–1933 років говорили про пам'ять про геноцид як моральний обов'язок перед теперішніми і майбутніми поколіннями

24 листопада 2022 року, напередодні 90-ї річниці Голодомору, в Черкаському державному технологічному університеті відбувся захід-реквієм «Пам'ять про геноцид комуністичного тоталітарного режиму  «Голодомор 1932–1933» – моральний обов'язок перед теперішніми і майбутніми поколіннями».  

Щороку в четверту суботу листопада Україна і світ вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. 

– Цьогоріч ми відзначаємо 90-ту річницю геноциду українського народу, який, насправді триває значно довше. Мільйони українців загинули тоді і сьогодні росія продовжує знищувати наш народ. Та ми не припиняємо нашу боротьбу з агресором, ми допомагаємо зерном країнам, де і сьогодні існує поняття голоду, ми об'єднані і незламні на шляху до перемоги, –  такими словами відкрив захід в.о.ректора ЧДТУ Олег Григор

Доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, голова Черкаської обласної оганізації НСКУ Валентин Лазуренко зауважив, що нині на міжнародній арені триває активна боротьба про визнання Голодомору 1932–1933 років як геноциду. Попри те, що російська федерація, порушуючи норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди,  вдається у даному питанні до методів гібридної війни, Україна гідно чинить опір: українці ретельно і глибинно вивчають свою історію, звертаються до першоджерел, аналізують причини та наслідки дій окупаційної влади, ведуть конструктивний діалог зі світовою спільнотою. Науковець також зупинився у своєму виступі на темі Голодомору 1932-1933 рр. у дослідженнях краєзнавців Черкащини.

Своєю чергою кандидатка історичних наук, доцент, завідувачка кафедри історії та права ЧДТУ Ірина Стадник, як приклад такої боротьби на міжнародному рівні, навела слова звернення Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до парламентів усіх держав із закликом підтримати Україну, визнавши штучний радянський Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом.  «Мільйони людей померли від голоду на родючій українській землі. Скоюючи цей геноцид, Сталін хотів знищити український народ і зміцнити свій тоталітарний режим. Ми закликаємо парламенти всіх держав підтримати Україну сьогодні, зробивши простий політичний крок і визнавши штучний сталінський Голодомор 1932-1933 років геноцидом українців. Ми маємо покарати зло за всі попередні і нинішні злочини, адже непокаране зло з часом стає сильнішим», – наголосив у своєму зверненні 28 жовтня Дмитро Кулеба.

Трагедія Голодомору є однією з тем дослідження Центру усної історії, що діє при кафедрі історії та права Черкаського державного технологічного університету. Про свідчення очевидців, які пережили Голодомор розповіла кандидатка історичних наук, доцент, доцент кафедри історії та права ЧДТУ Оксана Яшан, акцентувавши на важливості збереження національної памяті. 

– Те, що дає нам пам’ять – є одним із джерел пізнання своєї історії, – зазначила Оксана Яшан.

Наприкінці заходу-реквієму учасники переглянули тематичні відео, на яких закарбовані сторінки нашої історії, яку зараз продовжують писати наші сучасники. Трагічні події, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; всі ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.