,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Майбутні інженери-електрики ЧДТУ зустрілися з освітнім омбудсменом університету
Вівторок, 04 жовтня 2022 15:13

Майбутні інженери-електрики ЧДТУ зустрілися з освітнім омбудсменом університету

Майбутні інженери-електрики ЧДТУ зустрілися з освітнім омбудсменом університету

 На початку кожного навчального року першокурсники Черкаського державного технологічного університету традиційно зустрічаються із освітнім омбудсменом ЧДТУ Наталією Старовойтенко

20 вересня 2022 року з фахівчинею із захисту прав у сфері освіти, зустрілися студенти першого курсу спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»

Розвиток України як правової, соціальної держави неможливий без забезпечення повноцінних умов для життя, навчання та розвитку студентської молоді, створення ефективного механізму захисту їхніх прав. Відтак, під час зустрічі учасники порушили низку важливих питань, зокрема: права та обов’язки студентів у вищій школі відповідно до Закону України «Про вищу освіту»; компетенції освітнього омбудсмена; алгоритм звернень до омбудсмена.    Відтак, першокурсники усвідомили, що, насамперед, омбудсмен є гарантом освітніх прав студентів, який сприяє мінімізації психологічних, фізичних та моральних зіткнень, що підвищує працездатність, розвиток  творчості суб’єктів навчально-виховного процесу.

 Під час спілкування молодь розглянула приклади проблемних ситуацій, які трапляються зі студентами у процесі навчальних занять, складанні іспитів, проживання в гуртожитку, призначенні стипендій, трудовій діяльності. Дискусуючи, студенти обґрунтовували свою думку щодо причин виникнення конфліктних ситуацій та пропонували шляхи їх вирішення. Всі дійшли висновку, що почуття власної гідності, асертивна поведінка та знання своїх прав і свобод є ознакою правової культури. З перших днів навчання у вищій школі молодь має керуватися також базовими етичними принципами та нормами  поведінки в університеті.

   Наступні консультації та бесіди з омбудсменом торкнуться проблеми булінгу, академічної доброчесності, прав студентів на обрання дисциплін, навчання за індивідуальним графіком.