,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ традиційно писали Всеукраїнський диктант національної єдності (відео)
Вівторок, 09 листопада 2021 13:00

У ЧДТУ традиційно писали Всеукраїнський диктант національної єдності (відео)

У ЧДТУ традиційно писали Всеукраїнський диктант національної єдності (відео)

Традиційно до Дня української писемності та мови, який країна щорічно відзначає 9 листопада, Черкаський державний технологічний університет долучився до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. 

Разом зі всією Україною викладачі, українські та іноземні студенти, співробітники університету написали ХХІ диктант національної єдності, який в ефірі  Національної суспільної телерадіокомпанії України зачитував автор тексту, письменник Юрій Андрухович. 

Перед початком всеукраїнського диктанту завідувачка кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ Олена Пчелінцева поділилася цікавими фактами про цей день, зокрема тим, що наші предки віддавали дітей до школи саме 9 листопада: спочатку вся родина йшла до церкви, де молилася за майбутнє навчання перед іконою Нестора Літописця (сьогодні день вшанування пам’яті Нестора Літописця), а лише потім школярів відводили на уроки. Окрім цього, мовознавиця нагадала правила написання диктантів та заохотила кожного прислухатися до своєї мовної інтуїції.

За словами ініціаторів заходу, головною метою проведення радіодиктанту до Дня писемності та мови є не виставляння оцінок, а спонукання до вивчення української мови, вдосконалення, підвищення культури української мови.

Перевірити свої знання української мови та правильність написання радіодиктанту можна за кілька днів, адже текст оприлюднять на сайті  «Українського радіо» 11 листопада об 11:00.

Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Написаний від руки на аркуші паперу текст можна сфотографувати і надіслати на електронну адресу  [email protected]

 Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001.

 Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.

Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

День української писемності та мови започатковано Указом Президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997 року. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності, аби перевірити свої знання. 

Репортаж Суспільне Черкаси