,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини На кафедрі екології ЧДТУ обговорили принципи академічної доброчесності
Вівторок, 02 листопада 2021 09:44

На кафедрі екології ЧДТУ обговорили принципи академічної доброчесності

На кафедрі екології ЧДТУ обговорили принципи академічної доброчесності

27 жовтня 2021 року в межах проведення заходів щодо популяризації принципів академічної доброчесності на кафедрі екології Черкаського державного технологічного університету відбулася зустріч здобувачів вищої освіти спеціальності 101 «Екологія» бакалаврського рівня підготовки з гарантом програми Ольгою Мислюк та викладачами кафедри Людмилою Ящук та Оксаною Єгоровою.

    Під час зустрічі гарант освітньої програми Ольга Мислюк розповіла  студентам про вимоги сучасної освітньої парадигми – студентоцентризм, наголосила на ролі студентів у внутрішньому забезпеченні якості освіти та на дотриманні академічної доброчесності, зауваживши, що академічна доброчесність та етика академічних взаємовідносин повинна мати місце  між усіма учасниками освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової діяльності.

    Після виступу гаранта освітньої програми доцентка кафедри екології Людмила Ящук обговорила зі добувачами основні положення ст. 42 Закону України «Про освіту» та чинний у ЧДТУ Кодекс академічної доброчесності, пояснила суть академічної доброчесності, донесла інформацію про існування ряду документів, які містять політику, стандарти та процедури дотримання академічної доброчесності в Черкаському державному технологічному університеті. Також студенти дізналися про існування скриньки, на яку кожен із учасників освітнього процесу може надіслати електронного листа з побажаннями щодо реалізації принципів академічної доброчесності у навчальному закладі.

  Упродовж заходу молодь навчилася розділяти поняття етичних і юридичних аспектів концепції академічної доброчесності, дізналася, як можна виявити факт її порушення і що робити в разі звинувачень у невиконанні норм академічної доброчесності, а також торкнулася таких важливих питань, як: правила академічної доброчесності в ЧДТУ; основні поняття академічної доброчесності та їх тлумачення; основні правила цитування та посилання при написанні наукових текстів.

   Предметом подальшого обговорення під час зустрічі стали питання академічного плагіату. Старша викладачка Оксана Єгорова донесла до відома здобувачів вищої освіти «Положення про перевірку академічних і наукових робіт на плагіат» і «Порядок перевірки кваліфікаційних робіт на плагіат», які діють у ЧДТУ, розповіла про програму Unicheck, що використовується в університеті для перевірки студентських бакалаврських і магістерських робіт на антиплагіат та продемонструвала її практичне використання.

   Серед студентів ця тема викликала інтерес і жваву дискусію, а також розуміння того, що дотримуватися академічної доброчесності потрібно кожному.

 Наприкінці зустрічі учасникам було запропоновано підписати Декларацію академічної доброчесності та пройти анонімне анкетування щодо розуміння питань академічної доброчесності і плагіату.