,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Професор ЧДТУ взяв участь у міжнародному науковому семінарі з безпеки харчових продуктів
П'ятниця, 01 жовтня 2021 12:16

Професор ЧДТУ взяв участь у міжнародному науковому семінарі з безпеки харчових продуктів

Професор ЧДТУ взяв участь у міжнародному науковому семінарі з безпеки харчових продуктів

24 вересня 2021 року професор кафедри харчових технологій Черкаського державного технологічного університету, доктор технічних наук Владислав Сухенко взяв участь у міжнародному науковому семінарі з безпеки харчових продуктів «Контроль патогенів харчових продуктів у птахівництві», організованому Пенсільванським державним університетом та USDA (США). Захід проходив у онлайн форматі. 

Спікерами науково семінару стали дослідний мікробіолог відділу досліджень мікробіологічної безпеки та переробки птиці Міністерства сільського господарства USDA (США) Марк Берранг, старший доцент з питань безпеки харчових продуктів Пенсильванського державного університету (США) Мартін Бакнагедж, професорка кафедри харчових наук, помічник директора з програм безпеки та якості харчових продуктів, спеціаліст з розширення безпеки харчових продуктів Пенсильванського державного університету (США) Катерина Різак.

Марк Берранг зауважив, що для проведення моніторингових досліджень, теоретичного обґрунтування і розробки заходів щодо запобігання розповсюдженню небезпечних для людини патогенів через продукцію птахівництва необхідно керуватися новими методами контролю та новими технологіями боротьби зі збудниками. 

Дотримання принципів харчової гігієни при контролі виробництва, переробки, якості та безпеки продукції птахівництва в багатьох економічно розвинених країнах Європи та світу базується на застосуванні науково обґрунтованих санітарно-гігієнічних і ветеринарних регламентів та стандартизації відповідно до міжнародних вимог. При цьому ключовим аспектом для країн торгівельних партнерів є визнання еквівалентності порядку відбору проб і аналітичних методів дослідження. 

Мартін Бакнагедж підкреслив важливість прибирання та дезінфекція приміщень й обладнання ферми після вивезення птиці на забій, разом із системою водопостачання та годівниць. Якщо в господарстві знайшли сальмонелу, треба звернути особливу увагу на методи дезінфекції, які були використані.

Професорка кафедри харчових наук Катерина Різак впевнена, що біобезпека містить чіткий контроль за гігієною на фермі, кормом, водою та всіма потенційними носіями хвороби, які потрапляють на ферму — особливо за гризунами, які можуть бути основним джерелом поширення хвороби, комахами та персоналом. 

Впродовж семінару присутні активно ставили запитання на цікаві для них теми та отримували вичерпні відповіді від спікерів. Кожен із присутніх отримав необхідну інформацію та знання стосовно впровадження мікробіологічної безпеки у птахівництві для безпеки та якості харчових продуктів у сфері переробки м’яса. 

Семінар організовано Пенсільванським державним університетом за підтримки сім’ї Воскобійників та Національним університетом біоресурсів і природокористування України.