,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Стейкхолдери ЧДТУ беруть активну участь в освітньому процесі зі спеціальності «Екологія»
Четвер, 23 вересня 2021 09:29

Стейкхолдери ЧДТУ беруть активну участь в освітньому процесі зі спеціальності «Екологія»

Стейкхолдери ЧДТУ беруть активну участь в освітньому процесі зі спеціальності «Екологія»

Кафедра екології Черкаського державного технологічного університету активно залучає професіоналів-практиків та стейкхолдерів до освітнього процесу здобувачів вищої освіти зі спеціальності «Екологія»

15 вересня 2021 року, в межах вибіркової освітньої програми «Основи екологічної токсикології» магістерського рівня підготовки та відповідно до угоди про співпрацю між кафедрою екології та ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ», відкриту лекцію на тему «Еколого-токсикологічна оцінка якості  питної води» провів лікар з гігієни праці відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Черкаського обласного лабораторного центру МОЗ, кандидат медичних наук, доцент Юрій Бондаренко.

– Здоров’я – це якість питної води, яку ми споживаємо, – такими слова розпочав свою лекцію Юрій Георгійович.

       У своїй доповіді лектор висвітлив  основні  постулати,  що  стосуються  питань  формування  токсичних  властивостей  водного  середовища  за  умов  забруднення  водних об’єктів токсикантами різної природи, походження, властивостей та механізмів дії та розвитку інтоксикації на різних рівнях біологічної організації водних  екосистем. Як зазначив Юрій Георгійович, значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, а токсичні речовини – до масових отруєнь.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань. Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками.  Водночас, коли йдеться про сільські території здебільшого забруднена нітратами та бактеріями вода – провина самих господарів. Передусім, нітрати є ознакою органічного забруднення водоносного горизонту – або використовують азотовмісні органічні добрива, або це є фекальне забруднення водоносного горизонту. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби тощо. Люди самі створили такі умови, адже це, як правило, приватна територія. Вживання води питної, яка містить понад нормовану кількість нітратів, у окремих випадках може призвести до захворювання, яке називається водно-нітратна метгемоглобінемія. Таке захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії).

    Під час зустрічі лектор зазначив, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води є проведення лабораторних досліджень атестованою лабораторією. Пріоритетом для покращення якості питної води вважається оновлення та вдосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

    21 вересня 2021 року на кафедрі екології відкриту лекцію для здобувачів освітніх рівнів магістр і бакалавр спеціальності «Екологія» провела заступниця начальника відділу екології Департаменту житлово-комунального господарства Черкаської міської ради Ольга Бакум. Ольга Миколаївна також виступила у якості представниці роботодавців, професіоналки-практикині та випускниці спеціальності.

   Під час лекції обговорювалися питання організації та здійснення  державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря відповідно до постанови КМУ №827 від 14.08.2019 року.

      Ольга Бакум розповіла про мету і суть проєкту Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки для агломерації Черкас. Така система моніторингу відповідатиме загальноєвропейському принципу екологічного контролю стану довкілля та надасть можливість інформувати населення в онлайн-режимі про екологічний стан повітря в місті. Фахівчиня акцентувала увагу на існуючій системі моніторингу стану атмосферного повітря у місті Черкаси та окреслила перспективи щодо реалізації програми шляхом встановлення п’яти додаткових постів контролю за основними та специфічними полютантами.

     Інформація, яка обговорювалася під час лекції,  безперечно є корисною студентам-екологам у межах вивчення освітніх компонентів «Моніторинг довкілля» та «Екологічна безпека міських екосистем», при написанні курсових та кваліфікаційних робіт.

     Колектив кафедри екології та здобувачі спеціальності «Екологія» ЧДТУ висловлюють вдячність Юрію Бондаренку та Ользі Бакум за цікаві інформативні зустрічі та ефективну співпрацю.

Варто зазначити, що на адресу ректора ЧДТУ Олега Григора надходять  вдячні листи  щодо якісної підготовки фахівців зі спеціальності «Екологія».