,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ стартував міжнародний проєкт «Мир у цифровий час»
Середа, 22 вересня 2021 16:25

У ЧДТУ стартував міжнародний проєкт «Мир у цифровий час»

У ЧДТУ стартував міжнародний проєкт «Мир у цифровий час»

21 вересня 2021 року Черкаський державний технологічний університет та громадська організація «Центр соціальних комунікацій» презентували грантовий проєкт «Програма з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час», який виконується у співпраці з ГО «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (Institut für Auslandsbeziehungen) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Презентація зібрала студентів та викладачів ЧДТУ, активних представників громади, органів місцевого самоврядування та черкаського політикуму. 

«Цифровий час робить нас мобільними – не в контексті подорожей, а з точки зору спілкування. І це важлива соціальна перевага нашого часу, яку ми маємо використовувати задля майбутнього. А участь у подібних проєктах не лише сприяє обміну досвідом між закладами освіти та країнами, а й дозволяє активізувати молодь і залучити до громадського життя. З активних студентів виростають сильні, впевнені особистості і професіонали, попит на яких нині є на ринку праці. Сподіваюсь, що проєкт «Мир у цифровий час» згуртує як студентів та викладачів Черкаського державного технологічного університету, так і представників інших навчальних закладів та громади Черкас», – зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

ГО «Центр соціальних комунікацій», яка в консорціумі з ЧДТУ  реалізує проєкт «Мир у цифровий час» на Черкащині, вже кілька років діє при кафедрі філософських і політичних наук. Громадська організація проводить соціологічні дослідження, здійснює аналітику, однак до грантового проєкту долучається вперше. 

«Наша місія, і як викладачів, і як членів громадської організації – сформувати прогресивну свідомість молоді, яка і є двигуном тих змін, що відбуваються в країні. І участь у проєкті «Мир у цифровий час» – одна з можливостей її здійснити саме через розуміння будь-яких конфліктів, як таких, що мають бути вирішені, й подальшого їх унеможливлення, починаючи з місцевого рівня. То ж ми даємо можливість студентству — нашим амбасадорам миру та їхнім командам — ініціювати зміни, продемонструвати своє бачення і надати власні рекомендації  органам місцевої влади щодо вдосконалення певних процесів у житті громади», — наголосила завідувач кафедри, філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету Анжела Бойко

До реалізації проєкту на Черкащині залучатимуть також місцевих лідерів думок, блогерів, засоби масової інформації. Заплановано також цикл тренінгів на теми блогерства та лідерства. Адже одне з ключових завдань його учасників  — сформувати етичний кодекс сучасного блогера для тих, хто надалі хоче заявляти про свою точку зору назагал і впливати на розвиток України як європейської держави. 

Окрім того, результатом участі в проєкті має стати розробка і впровадження в навчальну програму ЧДТУ академічного курсу «Миротворчість». 

Під час зустрічі амбасадори — студенти кафедри філософських і політичних наук факультету гуманітарних технологій — презентували свої мініпроєкти, які найближчим часом будуть втіленні в життя: «Інтернет без пропаганди» (студент 2 курсу Олександр Литвин), «Мир і війна очима дітей» (студент 2 курсу Данило Дубина) «Блогерство та журналістика: різнобічність інформації у питанні війни» (магістрант Денис Цюра), «WART» (магістрант Андрій Тіщенко), «Як створюють та поширюють фейки про війну» (аспірант Володимир Півненко). В межах їх реалізації будуть проведені тематичні блог-кафе та низка активностей. 

 Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.