,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Делегація ЧДТУ пройшла «Останнім шляхом Кобзаря» у Каневі
Понеділок, 24 травня 2021 09:41

Делегація ЧДТУ пройшла «Останнім шляхом Кобзаря» у Каневі

Делегація ЧДТУ пройшла «Останнім шляхом Кобзаря» у Каневі

Із нагоди 160-ої річниці перепоховання Тараса Шевченка в Каневі пройшла традиційна піша хода «Останнім шляхом Кобзаря», до якої долучилася делегація Черкаського державного технологічного університету на чолі з ректором ЧДТУ Олегом Григором.

Цього дня небайдужі з усієї України пройшлися від Успенського собору до Чернечої гори, де знаходиться могила поета, аби вшанувати пам'ять Тараса Шевченка, вклонитися його таланту та покласти квіти до підніжжя пам'ятника Великому Кобзареві. 

Тарас Григорович Шевченко помер 26 лютого (за старим стилем) 10 березня 1861 у Санкт-Петербурзі, Російської імперії, де на кошти друзів 1 (13 березня) його поховано на Смоленському православному кладовищі. Після того, як п'ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу у квітні того ж року, перевезли в Україну.

8 (20 травня) 1861 року на пароплаві «Кременчук» останки Кобзаря перевезли до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі, а 10 (22 травня), після відслуженої в церкві панахиди, прах віднесли на Чернечу гору.

Над домовиною Шевченка на місці поховання змурували цегляне склепіння, насипали два яруси землі й обклали камінням так, щоб надати могилі вигляду степової могили. Згодом на могилі встановили дубовий хрест. Такою могила була до 80-х років ХІХ століття. На народні пожертви 1884 року на могилі Шевченка встановлено чавунний хрест, впорядковано земляний насип, могилу обкладено дерном, недалеко збудовано хату для доглядача.

У 1889 році влаштовано перший музей Шевченка. У 1925 році на місці поховання Тараса Григоровича було утворено Канівський державний музей-заповідник «Могила Т.Г. Шевченка», а величний бронзовий монумент поетові споруджено у 1939 році.

Люди нині називають Чернечу гору Тарасовою.