,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини У ЧДТУ говорили про розвиток географічних зазначень в Україні
Середа, 22 травня 2019 10:24

У ЧДТУ говорили про розвиток географічних зазначень в Україні

У ЧДТУ говорили про розвиток географічних зазначень в Україні

21 травня у Черкаському державному технологічному університеті національний експерт з питань маркетингу та комунікацій Іван Гайванович провів для викладачів і студентів економічних спеціальностей факультету економіки та управління і спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» факультету харчових технологій та сфери обслуговування цікаву пізнавальну лекцію на тему: «Підтримка розвитку географічних зазначень в Україні». Такою зустріччю саме з Черкаського державного технологічного університету Іван Гайванович розпочав низку інформаційних заходів у закладах вищої освіти України для студентів майбутніх маркетологів, підприємців, фахівців у сфері торгівлі й туризму.

Географічне зазначення це один з видів захисту товарів від недобросовісної конкуренції та ефективний інструмент колективного просування товарів. Географічне зазначення вказує на певну місцевість, звідки походить товар унікальної якості. До прикладу, це шампанське, коньяк, сири рокфор і пармезан та інші,   зазначив у виступі Іван Гайванович.

    Проект Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» розпочав свою роботу у вересні 2017 року. Метою цього проекту є наближення системи географічних зазначень в Україні до відповідної системи ЄС, як це передбачено Угодою про асоціацію між ЄС і Україною. Продукти із географічним зазначенням базуються на традиціях та історії, а отже просувають на ринку не тільки себе, але й в цілому регіон та його культуру. Відтак, Україна зацікавлена в розвитку власної системи географічних зазначень, яка наразі перебуває на етапі становлення, і в просуванні своєї продукції з географічним зазначенням як всередині країни, так і на ринок ЄС. 

Наразі ведеться робота над підготовкою до реєстрації кількох українських географічних зазначень, які надалі планується зареєструвати також в ЄС. Наприклад, першим таким продуктом, як очікується, стане гуцульська овеча бриндзя, а за нею, прийде черга ГЗ «херсонський кавун»«мелітопольська черешня», а також вин, алкогольних напоїв тощо. 
Загалом, знак географічного зазначення вказує на пов'язаність унікальних властивостей і репутації того чи іншого продукту з місцем його походження, і може застосовуватися до широкого спектру продуктів: від вина, сиру, м'ясо-молочних виробів і до печива, меду чи фруктів з овочами, пояснив Іван Гайванович